20130731

Scribbles..

Dari Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah saw bersabda: "Bukanlah org yg kuat itu kerana selalu (menang) gulat(pertarungan), akan tetapi orang kuat adalah org yg mampu mengendalikan nafsunya ketika marah" (HR Bukhari dan Muslim)

Sungguh tak berbaloi wehh untuk korbankan satu solat subuh semata- mata nak siapkn satu bab ilmu dunia untuk xsgment korang yang bertimbun-timbun macam buat kajian purba tu tengah malam..

Janganlah jadi hamba xsgmnt. Jadi hamba Allah. Kalau mampu bersengkang mata dan pada masa yang sama menjaga subuh, silakan...sedih bile tgk suke suki je burn kan solat subuh tuh..kononnye mengantok tahap gaban dah...x larat dah...@_@

Kita ni , selalu je nak cepat.
Tambah-tambah kalau time nak kejar sesuatu kerja atau perkara. 
Sampai solat pun kalau boleh nak cepat-cepat, mcm bas ekspress. 
Bacaan pon dok ulang ayat yang sama je setiap waktu. 
Pastuh kadang-kadang surah sama je setiap rakaat.

Tak pon lengah-lengahkan.
"Takpe, lambat lagi nak habis waktu".
Konon-kononnya takut terlepas benda yang kita sedang buat.
"Sat laa, part best ni..."
"Baru azan je tu. Sempat lagi sikit ni..."

Dan Kita tak sedar.
Sebenarnya Allah yang kita sembah semasa solat itulah yang memberikan kejayaan atau kegagalan pada satu-satu perkara yang kita kejarkan sangat tu...

Dunia dan Akhirat tu ibarat rumput dan padi....Tanam padi, rumput kan tumbuh jua..TETAPI tanam rumput takkan mungkin tumbuhnya padi.Begitulah jua dunia dan akhirat, kejar akhirat, dunia pun akan dapat.. Tetapi kejar dunia hanyalah dunia semata-mata..

Hadis Nabi S.A.W yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa.

Maka berkata Izrail: "Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa."Andainya manusia sedar hakikat itu, nescaya mereka tidak lalai mengingati mati.

 
nasihat itu PERCUMA kadang2 org x boleh terima sebab ianya percuma
tapi walaupon ianya percuma NILAI nya sangat ber HARGA...

p/s: bile x ajak.. “Sampai hati kau nak masuk syurga,tp tinggal aku?”
p/s: bile ajak.. “Dah tu?Sampai hati aku ajak masuk syurga kau tak nak?” 
p/s: kejar dunia boleh .. tapi jgn sampai terlupa dan terlepas flight nak ke akhirat ..
dunia ni ibarat tempat semaian..dan akhirat adalah tempat tuaian .
p/s: wahai creatures ALLAH "jangan lah sembang kencang pasal terawih 
macam juara lari 400 meter.Tapi , Fardhu joging je." ^___^
p/s: let us embrace the last 10 nights of ramadhan and 
may Allah grant us His mercy and forgiveness.ameen

Mari buru Lailatul Qadr
22 Ramadhan 1434 H. Alhamdulillah
May Allah bless...


Dan berilah peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bg org yg beriman
Firman Allah (surah ad-dzariat:55)

dot dot dot

Kadangkala,kita tersenyum hanya untuk menutup luka di hati dan kadangkala,kita ketawa hanya untuk mengubati kesedihan dalam diri . Adakalanya,kita melangkah dengan penuh yakin,sedangkan,berjuta perasaan goyah menunggu rebah.Apabila menangis,tiada siapa yang tahu.Semuanya , demi maruah ! Walau siapa pun kita,di mana kita berada,langit tetap di junjung.Selagi kita masih hidup , langkah mesti diteruskan.Jangan,sesekali kesal dengan nasib diri kerana kita adalah sebahagian makhluk Allah SWT yang sedang di uji oleh - Nya bersyukurlah..ape yg sudah ditentukan kepadamu... ^_^

p/s:Pernah rasa betapa roller coster kepala hotak tu bila mengeluarkan butiran berharga dari kelopak mata 
dengan sesungguh-sungguhnya?
Mungkin itu usual, tapi pernah rasa lebih pedih plus denyut-denyut nya kepala hotak tu gak bila cuba tahan butiran itu daripada merembes keluar?
Sakit tahu tak?
Mungkin itu penyebab kenapa I'm not in the decent circumstances today.
Crying is good but the feelings are not. Perhaps this is just another reminder from Allah that life is short,
 I should be wasting my time wisely...(snatch sentences....beg your pardon hee)

20130723

E.C


tadaaaaa...... ^_^ 

'Do you see what I see?' yang di tunggu-tunggu ... was born dr Angell .. bulan ramadan kua nye...bulan yg mulia...minggu depan...bagus bagus.... setelah 2 thn menunggu
(eh 2 thn ke -_-' ) hee setelah mengunjung blog si angell nih berjuta kali.. si anonymous nih akan mengeluarkan seketul baby nya yg pertama... ohh tahniah tahniah....baru dpt tgk gambo dr en google nih dah feeling excited ..tuan tanah mesti tersenyum sampai raye haji kan... hehe btw Mr. Google has the all the answers? Oh dear.... *shake hand* kangkdang anda membantu...
maceh maceh.... @_@

so Check It Out..hikayat nye begini lerr...

Kali pertama mereka bertentang mata. Masing-masing dah ada pandangan sendiri. Dan tak sangka pula Tengku Aaron ini memang gila orangnya. Sangat-sangat tak terduga sikapnya. Kalau tak gila, apa perkataan paling sesuai nak digambarkan kepada orang yang tiba-tiba ajak kahwin padahal kenal tak sampai dua jam?

Demi syarikatnya, Damia buat keputusan gila juga! Tak ada jalan keluar melainkan cakap, “saya setuju!” Damialetakkan syarat dengan harapan Tengku Aaron batalkan niatnya.

“Awak jangan menyesal pula kahwin dengan saya. Sebab saya ni pisau cukur...”

“Oh, ya?! Kalau cap Gillete Mach3 Turbo, aku lagi suka. Kikislah banyak mana harta aku. Aku tak kisah. Harta aku bertimbun-timbun…

Gagal dan gagal. Akhirnya bersatu juga! Bagi Tengku Aaron semuanya tak lebih daripada sebuah eksperimen saja. Dan bagi Damia, selagi belum lafaz talak terucap, selagi itulah maruah Tengku Aaron akan dijaga. Berjayakah Tengku Aaron Shah meneruskan eksperimen cintanya?

p/s:macam best kan...hahaha dh bace sikit...mmg nampak best tp tuan tanah kate:
Saya harap semua berpuas hati dengan novel ni..terlalu banyak kekurangan dalam novel tu. Saya akui..
## saya sangatttt takut kalau2 ada orang cakap 'this novel does not worth waiting..' lain orang lain cita rasa..huhu

p/s: Lain org lain persepsinya...Tu la..ikut persepsi memasing.Aq tak kira ada 'seni' ke 'metafora' ke..jnji nobel hahah
p/s: heee :DDDDD <- can't you seeeeeee?! I am this ( :DDDDDDDDDDDDDDD ) happy! :DDDDDDDDDDD
p/s: pinjam ayat tuh lg n lg heee jgn mara anonymous

20130720

deep



Ku menantimu
Saban waktu
Bangkit jiwaku

Kau suluh hatiku
Dengan sinar
Kudus kasihmu

Ku harap kan terus
Bersamamu selamanya

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

Rahmat melimpah
Damainya ku rasakan

Ramadan bulan al-Quran
Mendidik jiwaku
Menyuburkan iman

Ku harap kan terus
Bersamamu selamanya

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

Sememangnya kau ku nantikan
Hadirmu hidupkan suram di jiwaku
Dan ku berjanji
Akan ku teruskan
Semangatmu itu
Sepanjang hidupku
Oh Ramadan

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

p/s: what a very sorrow music...just like ikuto's violin...
make people sad but some how people enjoy the song...

 i can feel ramadan is leaving us. :( its 12th ramadan. time flies so fast!!
deep A very good one...  from Maher Zain

20130719

anonymous

sedikit perkongsian:-

A ade kat atas bangunan. B berada di tingkat bawah. A nak panggil B, tapi B tak dengar. A pun baling duit syiling ke B dengan harapan B mendongak ke atas. Tapi B terus tunduk amik duit syiling tu tanpa memandang ke atas [ke arah A].Bila A membaling batu ke bawah, lalu mengenai si B, baru B dongak ke atas.

Agak-agak kita dengan Allah macam tu ke? Bila dibagi musibah baru nak pandang Allah??
bila diberi nikmat tak dikongsi sikit pun dengan orang yang memerlukan (bersyukurlah)

.: Dan kadangkala kita selalu lupa nikmat juga ujian.


p/s:Supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari diri kamu, dan supaya kamu tidak terlalu gembira terhadap apa yang diberikanNya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membangga diri....(57:23)

*Ada sesuatu tak kena pada diri kita. Cuba cek balik.... ^_^



just

Larangan bercinta bukan sekadar takut si muslim itu terjebak dengan zina.

Yang lebih menakutkan ialah terjebak dengan makhluk bernama perasaan.

Luka pada tubuh zahir di mata. Luka pada perasaan terlindung dek hati.

Menangis kerana sakit tubuh tidak seseksa menangis kerana pedihnya hati.

'Aku tak sampai hati untuk tinggalkan dia'. 'Sampai hati awak tinggalkan saya'. Dua ayat, berbeza jantina mengucapkan.

*den bukan Dr Cinta... Pesan saya, untuk berCinta biar dihujungnya nampak sebuah kepastian. Lebih pendek sebuah perkenalan, lebih panjang sebuah kepastian.

*Hari ni jumpa, esok kahwin, lusa berkenalan...hahha mungkin kut...mungkin... itu pendapat je hewhewhew

p/s:seronok bila kita gagal.sebab boleh pesan pada diri.La Tahzan,InnaAllahamaa'na^^


10 Ramadhan 1434 H. Alhamdulillah

20130714

review CBM

tadaaaaa.... 4 ramadhan

Cintaku bukan murah….Bile tgk org review kate novel nih sedap cantik n Rasa macam dah lama tak rasa seseronok ni bila baca buku Aleya Aneesa hati buak buak nak beli…..dah lame x rase seseronok nih…ayat tuh...ayat tuh pembace bagi maknanye best lah kan…kan....heeee

Walaupon byk jugak nobel yg pending x habis bace lagi sebab kene balik stdy jb balik..tp tetap nk gak beli buku ni….sume karya kak Aleya Aneesa den ado x kan nak lepaskan… walaupon kene marah terok gak dgn angah….sebab akak kate “membazir je beli nobel bukan boleh buat makan pun…..baik ko beli baju raye…” “masalah nye celah mene pulak baju raye 20 hinggit” “yeler kalo kumpol kumpol sume duit ko beli nobel-nobel ko tuh dah boleh beli baju raye mak datin dah…" bla…bla…bla…. Pong pang pong pang lepas subuh…..

Adik die yg no4 nih mmg degil petale kelapan belas…..masok telinge kanan kua telinge kiri.. rembat senyap senyap kat MPH TBS smlm sebab nk beli tiket bas JB tanpe kesedaran angah n alang…huahaahahha

Tp kantoi gak sebab gigih habis kan lepas terawih smlm….ado den kisah…lalala…dorang marah marah pun last last bace gak nobel aq sume-sume tuh…hehhh tp x membantu mengumpol pon…kureng betol….

Dan sumpah lepas bace CBM mmg rase seseronok tu…..rase perut ade rama-rama..macam kak melur jelita kate…ngeee ayat CBM sgt cantik tersusun….hanya ragam keluarga Tuan Haji Yunus,..Idlan… Raqib.. Fawwas n si Shana yg senget sikit….

Yang tersentuh di hati part kat tangga tuh….dah jatuh ditimpa tangga…rase sayu betol Ara mula cerita semua perangai Idlan kat Kalsum…padan muke Idlan..aq pon stress bace part die cari pasal ngan Ara…kalo aq mmg x de nye setabah Ara tuh dah lame aq lempang lelaju….heh

Yg part Tuan Haji Yunus yg bajet bajet garang tuh….kelakar..air kopi,anak Lebai Senin,si Salmi..yg buat muke Ara mcm cencorot…kesian…sabau je la dpt tok cam gitu…kihkhh

Ape ape pon cite nih x rugi dibace n x nyesal dibeli….same syok macam Aku Mahu Kamu Qisya Khaleesa vs Ziyad…jom KORANG beli nobel nih...alaf jgn dilupakan walapupon dh ade kaki,jemari,n karya seni…. tq kak Aleya Aneesa sbb tulis novel ni...muahmuah ^_^


p/s: - Berharap... semua orang, termasuk diri sendiri, mampu jadi setabah ARA dalam CINTAKU BUKAN MURAH... – cc:AA ^____^

20130708

aura kian terasa......

Ramadhan is COMING - Syaitan is RUNNING - Muslim is PREPARING - Hell is CLOSING - Heaven is OPENING . . 

subhanal malikil ma'bud, subhanal malikil maujud.....
al-khalifatul awwal, amirul mukminin sayyidina abu bakar as-siddiq..... (radiallahu anh) 


p/s: :) # Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan :) 

selamat berpuase korang....may ALLAH bless.. ^_^


20130707

kenapekah....

kenape kah x boleh bukak....
ape ke pelik nye...
kenape keluar mende nih...!!!!

p/s:ttbe x boleh bukak ttbe boleh bukak...
pastuh die gle balikkk
ehh mr blogger x kelakar ok... ---____---