20131231

2013..

Official vid..
memoir..



p.s: Inche gabbana ‏say:
Saya tidak percaya dengan azam tahun baru.
Tapi untuk anda yang percaya, berazamlah untuk berubah, 
menjadi lebih dekat dengan Allah. ;)

p.s: Welcoming 2014,
patutnya bila-bila pun boleh berubah.
Tapi adat manusia suka berazam pada tarikh yang cantik.
tp xape, asalkan mahu berubah,
Allah suka.. janji istiqomah wee.. n_n

p.s: tip --->kalo nak azam tuh tercapai better buat short list 
dan cuba untuk capai azam tu sesungguhnye..
In shaa Allah menjadi..
May Allah ease u n my journey.. daaa ^_^

20131226

new tips

tips
ustaz kate nak bace satu kisah sedih x..
yg lg sedih dari love novel

try bace al-furqan sampai an-nass
bace tafsir je
kompem nangis guling2
 *gulp(telan air liuq)

p.s: syg2...ade tafsir kan
jom try bace
^_^ may ALLAH bless

20131225

sense

bila rasa down.
down?
putus asa?
surely everyone pernah rasa menda ni!!!
kan?
and for me and myself
selalu sangat!!!

Cuba tanya balik pada diri
"apa yang kau mahu sebenarnya ?"
ingatlah.masih ada lagi org yg teruk diuji
dan tetap megah berdiri teguh,
tersenyum lebar dan menahan pedih.
Prove to them kau boleh berjaya juga.
Kenapa mesti nak rasa pelik bila aku down mcm ni?
Humans have their ups and downs, right?
And I'm a human too, dude

p/s: Dear inche lappy selamat menghuni wad trauma aras6 low yatt 
*kunyah sekotak regular domino T_T

20131224

Epicentrum

Epicentrum

*Menjemput Bidadari

8ly lirik lagu ni mmg sweet.
If I am a guy, aq dah forward lagu ni kat zaujah aq, wee!
Tapi sebab I am not a guy
then aq forward kat sahabat-sahabat wanitaku yg terchinta!!

music nih sentimental value
bait lagu bagai menterjemah bahasa hati..
im not good enough,but i'll try my best to be a good muslimah for 'him'

end up repeat lagu ni je
memories-versus-

*Orang yang pernah ditarbiyah kemudian lari meninggalkannya,
jauh di sudut hatinya,dia masih merindukan tarbiyah.
Betul kan..?

Rasa mcm makan nasi dgn kicap.
Even mula tu nmpk kaler hitam xelok,
tp lama2 kita berusaha nak jadikan nasi kicap tu sedap di mata org lain jugak.


*I just miss the feelings when Allah knocks my heart for the first time






20131223

KELABU

Jemputlah masuk ke dunia aku, di mana hitam dan putihnya tak berapa jelas. 
Mungkin hanya lepas tu, korang akan faham macamana rasanya berada di dunia aku. 
Dunia KELABU.

Rasa macam kafein. Ketagih mahu baca buku fixi

Seriyessly macam fuuyyooooo sebab before this xpernah jumpa novel ke apa yang dia bawak keluar betul-betul main character dia as a PENG. Kalau ada pun mesti macam boyish,gitu-gitu je atau character tomboi.

Motif:
Mcm nak bg kawan aq bace je..
tapi tapi tapi

Hati tu.. Allah yang pegang.
Hati tu..Allah yang cipta.
Mestilah Allah lebih tahu bagaimana mahu disentuh hati-hati itu. 

kan

bace tapi x hadam x guna jugak
*krik krik krik

p/s: cerpen-PWTC?
Nak kata ending Kelabu, bukan jugak.
Sebab neddo kata still hak pembaca.

20131222

deep

Dalam berjuta kawan.
Mungkin ada satu.
Yang tak pernah jemu mendoakan.

Mungkin yang satu tu..

Yang paling jarang kita hiraukan...

20131220

osemmm!

Apa tujuan dunia diciptakan? Untuk kita berpenat.
Apa tujuan syurga diciptakan
Supaya kita dapat berehat.

Simpulkan amalan pada hari Jumaat dengan 1 patah perkataan.

Alkahfi.

osemnyaJumaat!

Senyum. ^_^

20131219

KHK

Bersetuju tidak semestinya kerajaan.
Membantah tidak semestinya pembangkang!
Mengagumi tak semestinya syiah.
untuk mengenali seseorang
lihatlah apa yg dia cakap,
apa yg dia buat,
apa yg dia amal,
apa yg dia kagum.....

*kalo pluto tuh dekat
aman n x bahaye
aq dah menetap kat sane.

p.s: Lima bulan akan datang.
Setiap udara yang disedut pon dikanakan bayaran..
termasuk penggunaan cahaye matahari
Pelisgodaiii!!!!

20131218

chemistry

so many kimia...
suratan atau kebetulan

p.s: lame x masok air huhu

20131217

noted

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun,
walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah ceria".
(Riwayat Muslim).

p/s:Don't be arrogant. 
Nobody likes it anyway. 
It's annoying.

20131216

Gitu...

one place
x kelihatan
ttbe terlupe rupa dan bentuk

p/s: "What you give . You get back ."
betol ler tuh...heee

20131213

GPM/ABIM

Di sini kau berdiri
berpijak di bumi
menjunjung langit yang luas
Pernahkah kau berfikir
alam penuh rahsia
anugerah yang maha esa

Berjalan,bermusafirlah
melihat kebesaran tuhan
yang diciptakan untuk
mereka yang berfikir
dan bersyukur di atas nikmat
dan kurnianya
nilai harganya,iman dan taqwa
bagi hamba yang setia

Tiada beza warna,kulit atau rupa
yang ada hanya insan yang lemah
dengan satu tujuan mencari keredhaan
dan berbudi di bumi tuhan

Fikirkanlah..dimana arah kita
Renungilah..hikmah kembara
menuju kasih
buktikan cinta kita..
kepadanya..
ini kembara kita



p/s:Allah dah banyak beri rezeki dan kelapangan pada kita.Gunakan untuk permudah rezeki dan kelapangan pada orang lain juga.Kerana dalam rezeki dan kelapangan kita, ada hak mereka.
p/s:x dpt byk dpt sikit pun jadilah
p/s:pengalamanygbermakna

20131209

ABIM

rescue mission.

p/s: kemaman.May ALLAH bless ^_^


20131208

BSKN

Berkawan dengan orang yang biasa hidup susah.
Baru kita dan dia faham erti denyut nadi orang susah.
Bila kita senang, kita hormati orang susah

Nampak kuat, sebenar nya tidak.
Mengukir senyuman, 
sedang hati meronta. 
Ketawa riang, 
tp hati sedang terluka.

.: teruskan bersemangat. 
Senyumlah kerana ia menunjukkan 
kita masih ada kekuatan untuk terus melangkah ke hadapan.

p/s:Salah satu dari cabaran yang hebat
ialah kamu mampu ketawa
dalam keadaan mata hatimu berkaca duka

20131207

...

Tak semua yang kita nak,
Kita akan dapat.

Kita minta pada Allah apa kita nak,
Tapi Allah beri sebaliknya.

Sebab Allah tahu apa kita perlu.

Y_Y
cc:M.S

20131206

..

bekemas dlm air mata...Y_Y

p/s:Aku yakin, Allah sentiasa bersama kamu. Fi hifzillah.

20131204

Bila Air Berbicara


Bersabar, tabah dan solat; tiga formula untuk mendapat pertolongan Allah.
Patutlah untuk berpesan-pesan dengan kebaikan, kita juga dituntut untuk berpesan-pesan dengan kesabaran!

p/s:Doaku untuk para mangsa banjir di Kuantan,Terengganu #PantaiTimur n ,Johor. Moga kalian sabar dengan ujian ini!"Aku tidak tahu ini rahmat atau musibah, aku hanya bersangka baik dengan Allah."

p/s: Prayers to all that have been affected, may Allah ease everything Semoga Perlindungan Allah bersama kalian.. Amin..

p/s: semoga kazen2,mokcik pokcik ku kat kelantan terengganu pahang n johor also all my friends be safe out there..

20131203

konon

dua tiga empat lima enam sampai spoloh  menjak nih play lagu azharina nih je

v
v
v

Kau simpan rahsia
namun terserlah jua
segalanya
-------------------------
perlukah air mata
Membasahi bumi ini
Dari calar hati yang
terluka
-------------------------
Sedangkan janji
bukanlah suatu yang pasti
menjamin hubungan
akan berkekalan

p/s:Ada orang suruh pesan
Jangan terlalu suka
Takut nanti kecewa
Suka itu biasa
Jangan sampai binasa
Tembak dengan doa
Cukup!

p/s:Hati itu Ibarat Span
menyerap Air yang ada
Jangan Pernah Seksa Hati Itu
Heartless konon..!!
Basuhlah Luka Yang Ada
Moga 'Span' itu Terus Kuat !!
Wallahualam

.:tetibehatitisu
.:tetibeterMISS
.:inibukanaku
.:ekk

20131202

heroes


"brotherhood"
Beret hijau...berjuanglah terus juang....
'Datang mu tidak diundang.
Jika ragu..sila pulang'
Quote that was put Infront of Green Beret training camp in Melaka
Malaysian Comando's



p/s: Just....
Longgarkan medulla oblongata
JKP n TBK...  #throwback hidup GGK...
i.a


20131130

Silence

Silence is also a conversation. :)

-i hate silencer..

-silence is good,what ?? -

-ya.. memang bagus.. 
but sometimes it can makes other people awkward nak start conversation with them ok!!..

-Silence...Kita nampak orang tu tak peduli.tak kisah
 Tapi kita tak tahu, dalam diam, berjuta doa dia tujukan buat kamu.

-Keep calm and ignore the human judgements.

p/s: Selagi boleh cakap bebaik, 
cakap bebaik. 
Tak perlu pun guna perkataan dan ayat kasar ^_^

20131129

random

Berkaryalah
anda
dengan
bahasa
yang
baik.
Moga
dapat
menyentuh
jiwa-jiwa
yang
seangkatan
dengan
anda ^_^

20131128

Grateful

Q: How to get one's heart to be at peace.
A: By firmly believing that Allah will make ease.

Saya meminta kekuataan,
tetapi Allah berikan kesulitan
yang membuatkan saya jadi kuat.

Qowiy.
Qowiy.

Qawi Lillahi Ta'ala.
Pasti bahagia.
Alhamdulillah. :')

p/s: Stay strong, there's a rainbow after every storm.

20131127

.

Allah test you because Allah loves you.
-satu sahabat pinjam bahu..
.:kalo dia sedih aq pon sedih

.:Pernah sekali aku terfikir
nanti aku dah mati sorang² 
siapa teman. 
Nanti aku kat Padang Mahsyar sorang² 
siapa teman. 

Siapa teman? 
Amalan

.:bile nak berubah!
.:deactivate vs silent 


gone

Kehilangan mengajar diri
Bahawa semua yang datang dari Allah akan kembali jua kepada Allah.
Kehilangan itu mendewasakan

Ikhlaskan lah. 
Relakan lah. 
Semua yang ada pasti kan pergi. 
Ikhlaskan lah. Relakan lah. 
Semua yang hidup pasti kan mati.

Jiwa aku masih disini
Cuma yang hilang
Nada ketawa
Aku Jadi sumbang.
Ia sejak kau pergi jauh dari hidup
Dan aku masih
Okay
Okay
Okay

p/s: Al-Fatihah utk arwah dan semua arwah 

20131121

al hurun ain

Umur 20 tahun dah syahid???

terdiam.
T_T


.: Syahid Yang Tertangguh

p/s:Syahid yang tertangguh bermaksud niat ingin mati syahid ketika berjuang mempertahankan agama Islam, tetapi meninggal sebelum berjuang

20131110

stage4

Tak sampai setahun lagi perkahwinan dia. Sebulan lepas perkahwinan dia disahkan mengandung..masuk 6 bulan pregnant doc kata kanser otak tahap 4..bulan ke7 doc suruh lahirkan baby…ya pramatang…lame baby dalam incubator. Apa pun Alhamdulillah cukup sifat babynya..tapi kesian dia x mampu untuk menyusukan baby nya sendiri….dengan izin Allah Alhamdulillah dapat juga dia menyusukan babynya sendiri…doc suruh dia jalani pantang 44hari macam wanita bersalin yang lain.

1st operation ..tumor berjaya dikeluarkan..lame dia dalam hospital .baby hanya minum susu formula.untuk suaminya hospital itu adalah rumah pertamanya.tapi doc kata ada tumor kecik lagi dalam otak dia.sedang membesar dan akan mengganggu saraf.by hook or by crook..2nd operation dibuat. Alhamdulillah berjaya..mata dia mula kabur.Sakit.cuba bayangkan otak kita nih di bedah berulang kali..

Kanser silence killer..tetibe dah tahap 4.sihat walafiat sebelum nih tetibe dah tak boleh buat dengan kudrat sendiri.lumpuh segalanya.mujur ada suami disisi yang memberi semangat.jaga siang dan malam.tanpa lelah dan jemu.respect suaminya.kalau lelaki lain x taw lah.

Dan oct arituh lagi sekali operation…rupanya ada lagi tumor di kepala dia..doc suruh lekas lakukan pembedahan ..kadang kadang rasa nak cekik doc tuh…ape ko hingat kepala nih bantal yang terkoyak.boleh jahit tetas jahit tetas.tapi aku tahu ini adalah usaha.dia muda lagi.dia mesti hidup.demi suaminya.demi anaknya yang tak kenal lagi ibunya.demi keluarganya.berat ya allah.3rd operation mata nya makin kabur dia x ingat siapa depan mata dia.main bantai sebut je.anak dia pun dia x kenal dah.Sakit Sangat.nak kencing susah.jalan susah.kepalanya banyak kesan art.berjahit-jahit.

Kadang–kadang rasa dia ada harapan nak hidup.kadang –kadang rase ya allah untuk insan semuda ini,bertahan menanggung sakit yang maha hebat..tapi aku tak boleh bayangkan suami dia,anak dia keluarga dia macam mana nak terima semua ni.berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.hanya mampu mengharap miracle dan tawakal kepada allah sahaja.ya Allah aku hanya mampu berdoa.sembuhkan lah sahabat ku itu ya Allah panjangkanlah umur dan ringankanlah penderitaannya.

2minggu berturut-turut terime berita kematian.dan tak sanggup lagi untuk hilang dia.tapi siapa kita untuk menghalang takdir Allah.setiap insan dimuka bumi ini adalah bakal jenazah.bila bila masa waktu dan ketika.tahu tak siapa yang setia follow kita? Mati.yeah, sampai masa dia just datang je. Sebaik-baik perancangan adalah perancangan Allah SWT. Sebaik-baik hamba adalah hamba yang redha dengan ketentuan yang diberikannya.kuatkan lah hati ini. Kuatkan lah insan ini. Ya Allah, kuatkan lah kami untuk menghadapi dugaan mu ini.

P/s: dia yang diceritakan baru jalani pembedahan kali ke4 pula semalam… the better way just give all things to HIM. Cause Allah knows everything. Tawakal dan redha. X ada air mata dah..





20131105

96's Candidates

xguna kalau berkajang note kau baca,
tp kau yakin kau lulus dengan usaha kau membaca note tuh...
xguna juga kalau kau solat hajat 8 rakaat sehari
tp kau yakin kau lulus dgn sebab solat hajat tuh...
yakin pada Allah,
no doubt..

Niat checked,
amal checked,
doa checked,
iqra checked,
doa again checked,
talaqqi uncheked(cuma meja, pen dan kertas yg mendengar),
tawakkal checked...
insyaallah...
ready for anatomy...
the results is Your's, Allah....

p/s: Allah tengok usaha kita.
Jangan risau, 
Selebihnya serah pada Allah. 
Doa sampai nangis. Usaha sampai habis
untuk kekezen n 1996 Candidates all the best for spm esok

20131102

common

Kita baca status orang lain di Facebook tweet,iG
kita kata dia ni 'emotional'.
Dia ni sinis. 
Dia ni sarkastik. 
annonying
Status dia ni ....@#$$
'common'. 
Hebatnya kita menilai.

Tetapi bila kita baca terjemahan Quran. 
Emosi tak da, 
rasa diperli pun tak da. 
Rasa terpukul tidak ada. 
Rasa bahagia pun tidak ada.

*Ada sesuatu tak kena pada diri kita. Cuba cek balik. T_T

20131101

hopefully beneficial



Wahai wanita..
jangan kamu jadi seperti sebuah epal yg dijual ditepi jalan, yg senang utk dipetik dan dimiliki sesuka hati..
jadilah kamu seperti permata yang berada didalam cermin, dikawal rapi, dan dikunci..yang sukar utk dimiliki..

p/s:Kerana Dirimu Begitu Berharga.. ♥

20131022

NO catchy jiwangs phrase-Rooftop Rant-

hidup tak selalu lawa
tak selalunya ada pelangi
kalau nak kata a bed of roses pun
duri durinya tetap ada
kadang kadang..calamity tu datang dan waktu tu rasa macam kene gelek ke bumi dek ahli sumo
rasa macam dah tak mampu bangkit
tapi walau apa pun yang jadi
ingat apa yang Dia selalu pesan
Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu

NO matter what,NO matter when,
NO matter when it doesn't at all make sense,
DO NOT to leave you Love Latter's Compilation.
It is the last thread to sanity even iF everything else failed

***
live  breaks us all,but in the end,we are stronger in the broken places bak kata Hemingway!!
Dan betul lah....things are easier said than done..
berat mata yang pandang,berat lagi  bahu yg pikul.
Yakin lah pada Dia

20131021

lumrah

Di perantauan
Kenang-kenang dirumah adik akak ibu ayah sume..x de teman gadoh
berbulan bulan
Balik rumah

“ude tolong kemas rumah,lepas tuh mop skali”
ALONG

“man buang sampah dah menimbun dah”
5jam kemudian matahari terbenam..terkedek kedek g buang
UDE

“ateh bg kucing makan..letak dalam sangkar.. kutip khazanah dia skali”
MAN

ATEH:@#$%^&*

***

p/s: hakikat...walaupon balik rumah 
ini adalah basic..
dan ini bukan buli.. ini adil!!!!
Adik beradik ramai mmg kene sama rata..
kan!!

20131020

whiteBLACK

yg berat mata memandang, berat lg bahu memikul, 
tp xterasa berat pn bahu yg memikul tu? 
jwpn: dosa, walaupun berat, kita buat2 ringan

pendosa tanpa noktah 
Setelah bertaubat 
masih lagi berbuat dosa

Hidup seperti deret piano.Yang putih kebahagiaan,yang hitam kesedihan.
Namun ketika dimainkan, yang hitam pun boleh mengalunkan musik yg indah

kenapa ada sang hitam bila putih menyenangkan... ~ sheila on 7(random)


.: pijar!!of mine

20131015

eid_adha

Dekat Johor raya aidiladha tak meriah sangat. Sama macam dekat Frankfurt. Walaupun aku tak pernah pergi sana.heee selamat aq dah balik kem kat ampang...x balik kelantan pon x pe janji with fmly terchinta...
tp sesungguh nye rindu gle nk balik kelantan!!!
aq mmg xde kje buat mende nih....sje suke suki...problem!!

p/s: Moga Aidiladha kali ini kita korbankan segala yang negatif, 
menuju ke arah positif. 
Salam Aidiladha to all our Muslim buddies out there, have a good one peeps ^_^

20131014

kill your darling!

Many years ago, our father Ibraheem aalyhi salaam made a choice. He loved his son. But He loved Allah more. The commandment came to sacrifice his son. But it wasn't his son that was slaughtered. It was his attachment. It was his attachment to anything that could compete with his love for Allah.

And the beauty of such a sacrifice is this: Once you let go of your attachment, what you love is given back to you--now in a purer, better form.

So let us ask ourselves in these beautiful days of sacrifice, which attachments do we need to slaughter?

- Yasmin Mogahed


T_T

p/s: Adakalanya yang paling disayang menjadi menjadi penghalang.... 
"Sembelih Ismailmu...kill your darling!"
p/s: solusi terbaru...sgt memotivasikan...korban 'ismailmu'...kill yr darling...
let's identify our 'ismail' first...
adakah sekecil2 waktu tidur kita?Jom bangun untuk qiammullail.
Adakah ia nafsu makan kita?Jom puasa sunat...etc...
p/s: "Sahabat muslimku, Selamat berpuasa Hari Arafah (( 9 Zulhijah )) :')"

20130927

mybe

Apabila sudah melakukan banyak kebaikan, tetapi masih juga bertemu dengan pelbagai keburukan... pujuklah hati dengan berkata, "mungkin aku belum ikhlas dalam melakukan kebaikan itu!"

20130922

almost done

how time flies
rase macam baru daftar amik diploma..
jejak politeknik ibrahim sultan
kene raging
sem 1-sem 6
kene relakan diri duduk jB
n now
i'm almost finished my 3rd year
almost done part6
seminggu je lagi dah nak final assessment
Wish us good luck for this final exam. 
May Allah ease everything and inshaaAllah we'll perform our best for Allah and our family
divider workstation
modal ribu ribu
last harap berbaloi-baloi 
n
I think im ready for final exam...
yeahhh!!!
walaupon ketar-ketar jugak ler 
2x kne talk
depan lect n judge
bersedia atau tidak redah je..
gemble
bristol competitions 2013 Majlis Rekabentuk Malaysia..
than
officially homesick
gle dekat dua bulan aq x balik..
last raye ke6 aidilfitri..
T_T
habis final raye haji
pastuh pulang balik jB
sebab MUET
really worries about MUET 
21-23 exm
So what I should do now,I must improve my speaking and my vocabulary
writing,speaking,reading & listening
aura nk ulangkaji muet x datang lagi
sebab focus pada final dulu
kene janji ngan diri sendiri habis final pulun MUET
my bad
semoga di permudahkan...
x_x




20130817

deep song..


super cool lyric Hidup ini indah bila saling menghargai...
Sebelum ni memang tak pernah dengar pung lagu ni, 
bila try dengar,mcm sedap jek, dgr lg kompem lekat kat jiwa aq teros...
n video dia mmg penuh makna...tp heroinnye seksi bangat....
so den bg lirik je lah..n Lirik nye pun ada makna dan maksudnya mmg menarik..

p/s: Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku

motip: mcm biase dh repeat dgr 537389x huhu... ^__^ kbai

20130807

salam lebaran




Takde pantun Takde ayat best Takde duit raye hati2 dijaln raye heee..

Have a blessed Eid, everyone!

May the blessings of Allah fill our life with peace, joy and prosperity...

aamin... ^_^ 

p/s: esok masih pose lg...jgn lupe sahur dan niat pose k...huhu



20130803

Tazkirah II

Rugi biarkan Ramadan berlalu tanpa amal.
Rugi biarkan masa berlalu tanpa amal.

Kalau malas solat sunat 20 rakaat, boleh solat sunat 8 rakaat.

Kalau malas solat sunat, boleh buka dan baca alQuran.

Kalau malas buka alQuran, baca ayat alQuran yang telah dihafal.

Kalau malas baca alQuran, boleh istighfar (minta ampun) 
ucapkan astagfirullah, astagfirullah, astagfirullah ..

Kalau malas istighfar, boleh zikir baca sebut..
la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah..

Kalau malas zikir sebut, tak payah sebut, baca dalam hati.. 
la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah.. la ila ha il lallah..

Kalau malas zikir panjang dalam hati.. 
la ila ha il lallah.. pendekkan sedikit, zikir dalam hati.. 
ALLAH, ALLAH, ALLAH ..

Rugi biarkan masa berlalu tanpa amal..
Rugi biarkan Ramadan berlalu tanpa amal..

p/s: Zikir sebenarnya byk mengerakkan lidah dan tekak...
bila ajal kita sampai anggota lain semua jemm hanya lidah dan ank tekak akan berzikir itu pada yg mengamal zikir.
p/s: rebutlah sblm trlambat wahai Muslimin&Muslimat sekalian.

Tazkirah I

Bismillahirrahmanirrahim

Qiamulail / Solat malam / Solat Tahajjud.

Nabi saw. bersabda,
“Solat yang paling utama selepas solat fardu adalah solat malam (tahajud).” (HR Muslim)

Nabi saw. bersabda, 
“Allah swt. sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan akan membangunkan isterinya dan kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Dan Allah sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan membangunkan suaminya dan jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (HR Abu Daud)

Dari Salman Farisi, Nabi saw. bersabda, 
“Hendaklah kamu melazimkan (qiamulail) solat malam. Sebab ia adalah amalan orang-orang soleh sebelum kamu. Ia mendekatkan kamu kepada Allah, menghapuskan dosa, mencegah diri dari maksiat dan menyembuhkankan penyakit.” (HR At-Tabrani ) 

Allah berfirman maksudnya, 
“Dan bangunlah pada sebahagian dari malam serta kerjakanlah solat tahajud pada waktu itu sebagai solat tambahan bagimu, mudah-mudahan Tuhanmu menempatkan kamu di kedudukan yang terpuji". (Al Isra : 79)

Rasulullah S.A.W bersabda :
"Allah akan turun ke langit bumi pada setiap malam, ketika malam tinggal sepertiga yang terakhir. DIA berkata : Mana hamba-Ku yang berdoa untuk Aku kabulkan (doanya)? Mana hamba-Ku yang meminta kepada-Ku untuk Aku penuhi (permintaannya)? Mana hamba-Ku yang beristighfar untuk Aku ampuni (dosanya)?"
- Hadith riwayat Al-Bukhari dan Muslim -

p/s:Bagi yang baru berjinak2 nak solat tahajjud, buatlah slow2.. seminggu sekali ke dulu, kemudian naik sikit jadi seminggu dua kali.. sampai la boleh istiqamah tiap2 hari.. kalau kita tak biasa buat, lepas tu buat kerap2, nanti akan menyebabkan kita mengalami masalah kesihatan (sbb tubuh manusia perlukan penyesuaian). Even orang yang nak berhenti hisap rokok pun kena slow2.. kalau tak nanti akan mendatangkan mudarat kepada tubuhnya lebih cepat sekiranya dia berhenti merokok serta-merta.Itu, bagi yang dah istiqamah solat tahajjud, maka hukumnya makruh jika meninggalkan Sebab solat tahajjud itu.. manakala makruh juga bagi yang tidak biasa bangun malam untuk solat tahajjud, melakukannya secara istiqamah setiap hari.. kerana ia akan mengganggu kesihatan tubuh badan...

p/s: Semoga kita semua istiqamah dlm mencari redha Allah
p/s: jom beramal..semoga bukan hanya melakukan di bulan ramadhan je 
p/s: may ALLAH bless u me and us

anonymous II



ehemm ehemm selamat pukul 1.34 pg..

Dear August
august please be kind to me
be better than july
please make me extraordinary
please be awesome
please be great one
please be different

Ramadhan laju seperti berlari . Sudah hampir ke garisan penamat . 
Kenapa kita jauh ketinggalan ? 
Ayuh ! lajukan 'larian' . Tahun depan belum pasti lagi ..
i'll be leaving soon
Sedihkah kita? Atau langsung tidak rasa ape-ape????

p/s Malam ini merupakan malam ganjil,iaitu malam 25 Ramadan. Marilah bersama-sama kita merebut peluang beribadat pada pagi ini dimana terdapatnya malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Semoga kita mendapat kebaikan yang berlipatkali ganda daripada Allah..Ameen

20130731

Scribbles..

Dari Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah saw bersabda: "Bukanlah org yg kuat itu kerana selalu (menang) gulat(pertarungan), akan tetapi orang kuat adalah org yg mampu mengendalikan nafsunya ketika marah" (HR Bukhari dan Muslim)

Sungguh tak berbaloi wehh untuk korbankan satu solat subuh semata- mata nak siapkn satu bab ilmu dunia untuk xsgment korang yang bertimbun-timbun macam buat kajian purba tu tengah malam..

Janganlah jadi hamba xsgmnt. Jadi hamba Allah. Kalau mampu bersengkang mata dan pada masa yang sama menjaga subuh, silakan...sedih bile tgk suke suki je burn kan solat subuh tuh..kononnye mengantok tahap gaban dah...x larat dah...@_@

Kita ni , selalu je nak cepat.
Tambah-tambah kalau time nak kejar sesuatu kerja atau perkara. 
Sampai solat pun kalau boleh nak cepat-cepat, mcm bas ekspress. 
Bacaan pon dok ulang ayat yang sama je setiap waktu. 
Pastuh kadang-kadang surah sama je setiap rakaat.

Tak pon lengah-lengahkan.
"Takpe, lambat lagi nak habis waktu".
Konon-kononnya takut terlepas benda yang kita sedang buat.
"Sat laa, part best ni..."
"Baru azan je tu. Sempat lagi sikit ni..."

Dan Kita tak sedar.
Sebenarnya Allah yang kita sembah semasa solat itulah yang memberikan kejayaan atau kegagalan pada satu-satu perkara yang kita kejarkan sangat tu...

Dunia dan Akhirat tu ibarat rumput dan padi....Tanam padi, rumput kan tumbuh jua..TETAPI tanam rumput takkan mungkin tumbuhnya padi.Begitulah jua dunia dan akhirat, kejar akhirat, dunia pun akan dapat.. Tetapi kejar dunia hanyalah dunia semata-mata..

Hadis Nabi S.A.W yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa.

Maka berkata Izrail: "Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa."Andainya manusia sedar hakikat itu, nescaya mereka tidak lalai mengingati mati.

 
nasihat itu PERCUMA kadang2 org x boleh terima sebab ianya percuma
tapi walaupon ianya percuma NILAI nya sangat ber HARGA...

p/s: bile x ajak.. “Sampai hati kau nak masuk syurga,tp tinggal aku?”
p/s: bile ajak.. “Dah tu?Sampai hati aku ajak masuk syurga kau tak nak?” 
p/s: kejar dunia boleh .. tapi jgn sampai terlupa dan terlepas flight nak ke akhirat ..
dunia ni ibarat tempat semaian..dan akhirat adalah tempat tuaian .
p/s: wahai creatures ALLAH "jangan lah sembang kencang pasal terawih 
macam juara lari 400 meter.Tapi , Fardhu joging je." ^___^
p/s: let us embrace the last 10 nights of ramadhan and 
may Allah grant us His mercy and forgiveness.ameen

Mari buru Lailatul Qadr
22 Ramadhan 1434 H. Alhamdulillah
May Allah bless...


Dan berilah peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bg org yg beriman
Firman Allah (surah ad-dzariat:55)

dot dot dot

Kadangkala,kita tersenyum hanya untuk menutup luka di hati dan kadangkala,kita ketawa hanya untuk mengubati kesedihan dalam diri . Adakalanya,kita melangkah dengan penuh yakin,sedangkan,berjuta perasaan goyah menunggu rebah.Apabila menangis,tiada siapa yang tahu.Semuanya , demi maruah ! Walau siapa pun kita,di mana kita berada,langit tetap di junjung.Selagi kita masih hidup , langkah mesti diteruskan.Jangan,sesekali kesal dengan nasib diri kerana kita adalah sebahagian makhluk Allah SWT yang sedang di uji oleh - Nya bersyukurlah..ape yg sudah ditentukan kepadamu... ^_^

p/s:Pernah rasa betapa roller coster kepala hotak tu bila mengeluarkan butiran berharga dari kelopak mata 
dengan sesungguh-sungguhnya?
Mungkin itu usual, tapi pernah rasa lebih pedih plus denyut-denyut nya kepala hotak tu gak bila cuba tahan butiran itu daripada merembes keluar?
Sakit tahu tak?
Mungkin itu penyebab kenapa I'm not in the decent circumstances today.
Crying is good but the feelings are not. Perhaps this is just another reminder from Allah that life is short,
 I should be wasting my time wisely...(snatch sentences....beg your pardon hee)

20130723

E.C


tadaaaaa...... ^_^ 

'Do you see what I see?' yang di tunggu-tunggu ... was born dr Angell .. bulan ramadan kua nye...bulan yg mulia...minggu depan...bagus bagus.... setelah 2 thn menunggu
(eh 2 thn ke -_-' ) hee setelah mengunjung blog si angell nih berjuta kali.. si anonymous nih akan mengeluarkan seketul baby nya yg pertama... ohh tahniah tahniah....baru dpt tgk gambo dr en google nih dah feeling excited ..tuan tanah mesti tersenyum sampai raye haji kan... hehe btw Mr. Google has the all the answers? Oh dear.... *shake hand* kangkdang anda membantu...
maceh maceh.... @_@

so Check It Out..hikayat nye begini lerr...

Kali pertama mereka bertentang mata. Masing-masing dah ada pandangan sendiri. Dan tak sangka pula Tengku Aaron ini memang gila orangnya. Sangat-sangat tak terduga sikapnya. Kalau tak gila, apa perkataan paling sesuai nak digambarkan kepada orang yang tiba-tiba ajak kahwin padahal kenal tak sampai dua jam?

Demi syarikatnya, Damia buat keputusan gila juga! Tak ada jalan keluar melainkan cakap, “saya setuju!” Damialetakkan syarat dengan harapan Tengku Aaron batalkan niatnya.

“Awak jangan menyesal pula kahwin dengan saya. Sebab saya ni pisau cukur...”

“Oh, ya?! Kalau cap Gillete Mach3 Turbo, aku lagi suka. Kikislah banyak mana harta aku. Aku tak kisah. Harta aku bertimbun-timbun…

Gagal dan gagal. Akhirnya bersatu juga! Bagi Tengku Aaron semuanya tak lebih daripada sebuah eksperimen saja. Dan bagi Damia, selagi belum lafaz talak terucap, selagi itulah maruah Tengku Aaron akan dijaga. Berjayakah Tengku Aaron Shah meneruskan eksperimen cintanya?

p/s:macam best kan...hahaha dh bace sikit...mmg nampak best tp tuan tanah kate:
Saya harap semua berpuas hati dengan novel ni..terlalu banyak kekurangan dalam novel tu. Saya akui..
## saya sangatttt takut kalau2 ada orang cakap 'this novel does not worth waiting..' lain orang lain cita rasa..huhu

p/s: Lain org lain persepsinya...Tu la..ikut persepsi memasing.Aq tak kira ada 'seni' ke 'metafora' ke..jnji nobel hahah
p/s: heee :DDDDD <- can't you seeeeeee?! I am this ( :DDDDDDDDDDDDDDD ) happy! :DDDDDDDDDDD
p/s: pinjam ayat tuh lg n lg heee jgn mara anonymous

20130720

deep



Ku menantimu
Saban waktu
Bangkit jiwaku

Kau suluh hatiku
Dengan sinar
Kudus kasihmu

Ku harap kan terus
Bersamamu selamanya

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

Rahmat melimpah
Damainya ku rasakan

Ramadan bulan al-Quran
Mendidik jiwaku
Menyuburkan iman

Ku harap kan terus
Bersamamu selamanya

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

Sememangnya kau ku nantikan
Hadirmu hidupkan suram di jiwaku
Dan ku berjanji
Akan ku teruskan
Semangatmu itu
Sepanjang hidupku
Oh Ramadan

Ramadan, Ramadan
Ramadan di hati
Ramadan, Ramadan
Ku mohon usah pergi

p/s: what a very sorrow music...just like ikuto's violin...
make people sad but some how people enjoy the song...

 i can feel ramadan is leaving us. :( its 12th ramadan. time flies so fast!!
deep A very good one...  from Maher Zain

20130719

anonymous

sedikit perkongsian:-

A ade kat atas bangunan. B berada di tingkat bawah. A nak panggil B, tapi B tak dengar. A pun baling duit syiling ke B dengan harapan B mendongak ke atas. Tapi B terus tunduk amik duit syiling tu tanpa memandang ke atas [ke arah A].Bila A membaling batu ke bawah, lalu mengenai si B, baru B dongak ke atas.

Agak-agak kita dengan Allah macam tu ke? Bila dibagi musibah baru nak pandang Allah??
bila diberi nikmat tak dikongsi sikit pun dengan orang yang memerlukan (bersyukurlah)

.: Dan kadangkala kita selalu lupa nikmat juga ujian.


p/s:Supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari diri kamu, dan supaya kamu tidak terlalu gembira terhadap apa yang diberikanNya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membangga diri....(57:23)

*Ada sesuatu tak kena pada diri kita. Cuba cek balik.... ^_^



just

Larangan bercinta bukan sekadar takut si muslim itu terjebak dengan zina.

Yang lebih menakutkan ialah terjebak dengan makhluk bernama perasaan.

Luka pada tubuh zahir di mata. Luka pada perasaan terlindung dek hati.

Menangis kerana sakit tubuh tidak seseksa menangis kerana pedihnya hati.

'Aku tak sampai hati untuk tinggalkan dia'. 'Sampai hati awak tinggalkan saya'. Dua ayat, berbeza jantina mengucapkan.

*den bukan Dr Cinta... Pesan saya, untuk berCinta biar dihujungnya nampak sebuah kepastian. Lebih pendek sebuah perkenalan, lebih panjang sebuah kepastian.

*Hari ni jumpa, esok kahwin, lusa berkenalan...hahha mungkin kut...mungkin... itu pendapat je hewhewhew

p/s:seronok bila kita gagal.sebab boleh pesan pada diri.La Tahzan,InnaAllahamaa'na^^


10 Ramadhan 1434 H. Alhamdulillah

20130714

review CBM

tadaaaaa.... 4 ramadhan

Cintaku bukan murah….Bile tgk org review kate novel nih sedap cantik n Rasa macam dah lama tak rasa seseronok ni bila baca buku Aleya Aneesa hati buak buak nak beli…..dah lame x rase seseronok nih…ayat tuh...ayat tuh pembace bagi maknanye best lah kan…kan....heeee

Walaupon byk jugak nobel yg pending x habis bace lagi sebab kene balik stdy jb balik..tp tetap nk gak beli buku ni….sume karya kak Aleya Aneesa den ado x kan nak lepaskan… walaupon kene marah terok gak dgn angah….sebab akak kate “membazir je beli nobel bukan boleh buat makan pun…..baik ko beli baju raye…” “masalah nye celah mene pulak baju raye 20 hinggit” “yeler kalo kumpol kumpol sume duit ko beli nobel-nobel ko tuh dah boleh beli baju raye mak datin dah…" bla…bla…bla…. Pong pang pong pang lepas subuh…..

Adik die yg no4 nih mmg degil petale kelapan belas…..masok telinge kanan kua telinge kiri.. rembat senyap senyap kat MPH TBS smlm sebab nk beli tiket bas JB tanpe kesedaran angah n alang…huahaahahha

Tp kantoi gak sebab gigih habis kan lepas terawih smlm….ado den kisah…lalala…dorang marah marah pun last last bace gak nobel aq sume-sume tuh…hehhh tp x membantu mengumpol pon…kureng betol….

Dan sumpah lepas bace CBM mmg rase seseronok tu…..rase perut ade rama-rama..macam kak melur jelita kate…ngeee ayat CBM sgt cantik tersusun….hanya ragam keluarga Tuan Haji Yunus,..Idlan… Raqib.. Fawwas n si Shana yg senget sikit….

Yang tersentuh di hati part kat tangga tuh….dah jatuh ditimpa tangga…rase sayu betol Ara mula cerita semua perangai Idlan kat Kalsum…padan muke Idlan..aq pon stress bace part die cari pasal ngan Ara…kalo aq mmg x de nye setabah Ara tuh dah lame aq lempang lelaju….heh

Yg part Tuan Haji Yunus yg bajet bajet garang tuh….kelakar..air kopi,anak Lebai Senin,si Salmi..yg buat muke Ara mcm cencorot…kesian…sabau je la dpt tok cam gitu…kihkhh

Ape ape pon cite nih x rugi dibace n x nyesal dibeli….same syok macam Aku Mahu Kamu Qisya Khaleesa vs Ziyad…jom KORANG beli nobel nih...alaf jgn dilupakan walapupon dh ade kaki,jemari,n karya seni…. tq kak Aleya Aneesa sbb tulis novel ni...muahmuah ^_^


p/s: - Berharap... semua orang, termasuk diri sendiri, mampu jadi setabah ARA dalam CINTAKU BUKAN MURAH... – cc:AA ^____^

20130708

aura kian terasa......

Ramadhan is COMING - Syaitan is RUNNING - Muslim is PREPARING - Hell is CLOSING - Heaven is OPENING . . 

subhanal malikil ma'bud, subhanal malikil maujud.....
al-khalifatul awwal, amirul mukminin sayyidina abu bakar as-siddiq..... (radiallahu anh) 


p/s: :) # Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan :) 

selamat berpuase korang....may ALLAH bless.. ^_^


20130707

kenapekah....

kenape kah x boleh bukak....
ape ke pelik nye...
kenape keluar mende nih...!!!!

p/s:ttbe x boleh bukak ttbe boleh bukak...
pastuh die gle balikkk
ehh mr blogger x kelakar ok... ---____---


20130627

AWAN

Kisan awan yang sedih…

awan….
Manusia selalu mendongak ke langit mencari matahari bulan dan bintang….tetapi terlupa akan adanya awan….

awan….
Manusia sering mengagumi keindahan cahaya matahari…sedangkan kalau tidak kerana wujudnya awan
cahaya matahari itu tidak akan memancarkan cahayanya…kalau tidak kerana bantuan awan yang berwarna putih…ia seolah-olah kanvas putih membiaskan berbagai-bagai warna dipermukaan langit…

awan….
Manusia selalu merindui bulan tetapi kadang kadang merasa terganggu dengan kehadiran awan yang menutupi wajah bulan..

awan….
Kadang-kadang panas mentari begitu terik mengigit kulit…kalau tidak kerana awan yang melindungi,sudah lama manusia terbakar rentung

awan….
Manusia sering mananti hujan tetapi manusia terlupa hujan itu terjadi daripada awan…

awan…
Apabila sinar matahari semakin pedih menikam kulit manusia, manusia semakin dahaga , tumbuhan gersang kekeringan, haiwan merintih kehausan, padang yang menghijau bertukar perang, angin sudah tidak mendinginkan lagi malah turut menambahkan keringnya kulit dengan tiupan panas meresahkan…Barulah kepala didongakkan ke langit…awan tetap setia datang menurunkan hujan dengan penuh kasih sayang walaupun tidak pernah dirindui..mereka meraikan dan menari keriangan dalam hujan tanpa sepatah terima kasih kepada awan…

Awan hadir dan pergi tanpa dipandang..ia melindungi dan menyanyangi tanpa disedari…


p/s: motif: Kata kata dari MYPi yg deeper sweet sweet…kesian awan kan..mmg selalu org memuja cantiknya sinar matahari yg terbit dan terbenam….bulan yang bersinar terang dalam pekat malam…bintang yang berkelipan cantik di angkasa..bau hujan yang basah turun ke bumi….awan tidak dipandang…tidak diendahkan…tidak diceritakan kepentingan nya…lagi lagi time jerebu nih awan sudah hilang warna asalnya….dari putih ke kelabu…dari bersih ke kotor…dari selembut kapas menjadi tercemar…..

dear awan I love u mucho….jgn bersedih….bersih,hadir dan melindungi ler kami sentiasa…anda ciptaan TUHAN yang terbaik… ^_^ (semoga jerebu ini semakin berkurangan menjelang Ramadan nanti…setiap musibah itu ade hikmahnye….)



20130608

mahabbah-fillah ♥ mawaddah-fillah

Kawan di alam maya….aq rase kawan aq di alam maya mmg mostly aq x penah jumpe pong.. Dari email,friendster,myspace,ym,tagged,facebook,blog,tweet n whatever lerr aq mmg x jumpe pon…x de rezeki kot…ahah ke aq yg x nak jumpe…wee adakah ini lawak….aq pon x faham sebenarnye…macam mane aq boleh rapat mcm adik beradik macam sahabat….(Kadang-kadang, kita lebih senang bercerita dengan someone yang kita tak nampak physically die depan mata kita. dan kadang-kadang jugak, kita akan lebih menjadi diri sendiri dan dalam keadaan macam ni) <---kata irine dan aq setuju 5786%...!!

bak kate Hlovate pulak "There're sometimes when strangers are like family, and family are like strangers" betol ler tuh…yang x penah jumpe rase lagik rapat dari family sendiri….x jumpe kenal gitu gitu je dan aq selasa…so aq rase roh aq sesuai dengan orang itu untuk berkawan….itu fikiran aq lerr…ok so kalo x jumpe x sedih ke???ahah x taw ler…kad dang kad dang aq rase better x yah jumpe kot.. ntah ler setiap pertemuan pasti ade perpisahan kan….n aq x suke saat berpisah nih…aha ok senget...pweeeuu

Firman Allah s.w.t : "Sesungguhnya mukmin itu bersaudara." (al-Hujuraat: 10).. aq sayang kawan aq…kalo orang tanye kenape aq sayang diorang kenape aq suke tanye kabar..kenape aq layan sembang sembang dieorang kenape bagi percal o whatever jangan tanye kenape….sebab aq mmg suke buat acam tuh…

Sape nak nafi kawan adalah individu yang cukup penting dalam hidup n diorang merupakan orang-orang yang terdekat dalam hidup ini selepas keluarga sendiri. Kadang-kadang corak hidup serta perangai kita banyak bergantung dalam pemilihan kawan-kawan kan...<-----pendapat pendapat!!!ngeee

Manusia walau hatinya sama (sama dari segi kuantiti kot) tetapi tetap mempunyai paeill @ perangai yang berbeza, usahla mencari kawan yang sangat sempurna, sebab belum tentu diri kita sempurna dimata mereka, GIVE n TAKE k, if ia menyenangkan sudah pasti kawan kita akan cuba usahakan sesuatu yang menyenangkan kita. arghh terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menjadi kawan-kawanku.

Sebaik-baik TEMAN adalah yang mampu memimpin temannya ke arah kebaikan..
"Kau tahu apa itu makna uhibbuki fillah?" tanya seorang sahabat
"Mencintaimu kerana Allah,"
Sedang cube….^_^



Untuk sahabat-sahabat saya di luar sana.. 
uhibbuki fillah.. harap ukhwah ini hingga ke jannah hendaknya.
Ya Allah,peliharalah ukhwah kami ini.
Moga tiada hasad yang menyelirat jauh di hati yang tersirat..
Di jalan Allah,
Persahabatan ini bukan milikku dan bukan jua milikmu,
Persahabatan ini adalah perancangan daripada Allah yang mengetahui segala rahsia,
Kerana DIA lah aku mengenalimu dan kerana DIA jua telah menetapkan ukhwah itu,
Pasti terukir 1001 kenangan dan kasih sayang,
Semuanya kerana Allah,
Sungguh,
Bukan kerana selain daripada-Nya..
kawan adalah ibarat butir-butir pasir di tepi pantai,
kawan sejati adalah ibarat mutiara di antara butiran pasir itu....


from the bottom of my heart



20130531

no tittle boleh...



seketul lagi novel yang baru habis bace….sequel kedua ym berbicara..hanni ramsul..makhluk nenovel yg aq suke gaye tulisan die…yang penulisannye cepat dihadam… yang suke menyentuh perassan pembace… yang berani bawak watak berat berat..kalau mati mati kan je..kalu cerai cerai sungguh sungguh..yang time tuh hero die memang buat keputusan guna sebelah otak je..

tapi kebanyakkan nye ler cerpen die je yg die memang bagi sedih bagai nak gilew… and kalau yang novel die pulak beliau akan bagi tangisan yang bahagia…klise ler sedih dulu baru bahagia!!! tapi sape kisah janji best…

selalu gak ikut blog kak hanni dekat manisnye kenangan….n ade dua cerpen yang aq suke n masih sedih dua cerite nih kalau bace lagi…sumpah sedih gle…air mata..air hidung semua kua….ape pasal ntah die buat sedih gitu…waaaa cite pisah pisah nih mane je x sedih kan…org gle pon taw sedih…tgk tajuk pon dah deep!kalau rase nak cuci mate tuh kasi bersih berkilat-kilat ..sila lah bace cite nih..x rugi pon..10 minit je…


rightio cerite ym terus berbicara nih mmg x berat berat mne pon…die dah kate awal awal cerite nih just happy happy family…..bace punye bace memang ade tang yang sedih nye…dah ler bace dalam kereta…tetibe bijik mate nih merah je….terok gak ler dlm 20 minit menahan tangis.. hehhh sebab tuh ler aq suke bace novel bcoz time tuh ler aq nak nagis bagai nak rak…ngeeee

en firdaus n tiya mmg pasangan yang romantic de amor.. komunikasi dalam hubungan itu perlu! suami adalah sahabat and anak sulong ok (eh kaitan pulak)…sharing is caring…satu dalam seribu mybe..memang rare untuk kes en firdaus nih….pengalaman seorang suami yang rasa sendiri macam mana keadaan seorang isteri bila mengandung.dia yang morning sicknes.dia yang alahan.dia yang loya-loya time wife dia pregnant.sampai wife dia nak bersalin pon,dia jugak yang rasa sakit tu.en firdaus yang awesome kan ? :) hahah Nampak sangat die sayang beno bini die tuh..^____^

buku yang last last aq nak bace sebab adik aq sorok..senget betol budak tuh…aq pulak boleh amnesia novel nih…pelik binti ajaib kan….untuk kak hanni time pesta buku walaupon banyak kali dpt jumpe die…tp x dapat pun nak mintak sign die bcoz aq lupe nak bawak novel nih….sedih golek kanan kiri gak ler…tp x pe lah yang penting untuk semua penulis novel yang aq sayang sampai ke haty dapat bookmark yg di tempah khas tok dieorg weee….tu je yang mampu…. X_x

en khat yang pro....agak agak borink aq mmg rayau tempat die...
mmg owsome Islamic calligraphy beliau....

nih aq nye....hahaha
untuk penulis novel sume..aq lupe pulak nak tangkap gambo..
owhhh man
so sad ok..
ape pasal ler aq x take note...
urm x_______X

p/s:ttbe kat umah nih wujud sekoq kucin...hehh x suke memule...erk bukan benci tapi alah..
tapi kucin nih mmg makhluk pandai amik hati kan...sakit aty betol..nak buang pon x sampai ke haty...
selamat ler ko comey n tatasusila yang disiplin...kalo x dah lame hantar umah-umah kebajikan..
n aq nak name kan die atok aci kan..ngee mcm sesuai beno name tuh ngan makhluk berbulu tuh..
lg lg aq x de atokk...haaa cun ler..yeay

20130517

grr III

ok tahniah adda..cuti sem nih ko dok umah berjalan beronggeng berjimba..berpoye poye menambahkan berat badan yg makin lame kompem makin berat kg ko tuh!!

hehhh...gile...boleh gemok gedempol acam nih...nk buat kje umah yg basic basic tuh ari-ari memang x mengelurkan peluh yg berkilo-kilo pun...nk jongging memang x ler...

memang pemalas tahap intifada...nk keje ade ke org yg nak hamik keje cuti yang tinggal berbaki baki dlm seminggu 2.3 nih....waaa

cuti sem yg produktif .. tetapi tidak membuah kan hasil duitan...nak naik sem enam nih..sem last!! duit berkepuk2 ribu riban je gune untuk final projek art furniture kali nih...mane nak korekk...!!mne nak gali.... !!! grrr kenape ler cuti sem kali nih rase sekejap sesangat !! sebulan 3 minggu..sekejap kan....sob sob

agak agak ade ke orang nak bagi kje kat den skung nih..cuci tayar kapal terbang pun x pe..jadi bibik ke... jadi babysitter.. tukang cuci kereta... hantar surat khabar.. executif... secretary.. boss... boleh bolehh no hal....hihi

hehh berangan je lerr..kalo warrior keyboard..rancak kat lappy je ape kes..!!urmm redho je lah.... nak buat cam mane... ohh yea... my result hujung bulan nih keluar....kenape ler asyik teringat tarikh tuh..agak agak nk amnesia tarikh result mcm ner ea...makan xanax aci x...hahaha ..ok xanax sejenis pil kejadah ntah pape ntah aq pun x taw..sekian

p/s:..Mcm org sakit otak hari nie.. rase sume nye berpusing mcm kipas helikop. OTC..otak tak center...sumpah..rase kene gelek ngan tayar kereta bumblebeee pun ade gak..heh macam penah rase je...nauzubillahiminzalik...isyh isyh anak sape ler nih...x senonoh beno rase nye...ape punye kakak ler...--_-- hihihi may ALLAH bless kbai

20130515

Laulal Murabbi Ma Araftu Rabbi

ape kejadah ayat bunga bunga gula gula sangat nih....hihihi mcm minah bunga

Esok hari guru…

Mood swim r rase.sumpah rindu petala kelapan..dekat ngan langit ke sebelas rasanye kat sume cikgu cikgu aq..cikgu tadika,cikgu sek ren..cikgu sek agama..cikgu sek men..cikgu tuisyen..cikgu plkn..cikgu kelas memandu erkk <-yg nih x sgt ler…hihi paling rindu obcoz cikgu sek men..sebab time tuh hormon cikgu n pelajar cikgu layan macam gaye budak yg dah membeso…

Cikgu sek men..dari tingkatan 1-5 aq sek kat smk (P) Bandaraya… yaa sek pompuan...sek yg paling best aq rase...sek yg kecik n x popular sgt...argh wat eber jnji aq suke n gembira je belajar kat situ...banyak kali ibu suruh tukar sek pun aq x mahu..kalo anak soldier nih mmg kje dia berpindah randah…hidup x nomad.. even my ibu kerja bahagian office je pun…urm mcm adik aq dekat 4,5 buah sek tukar dalam tempoh tingkatan 1-3..

isyhhh bg aq..aq x suka..nanti putus kawan…x rapat...dengan cikgu, classmate, makcik kantin, senior, tukang kebun, acik post guard erkk sume lah….wondering nye.. aq tengok adik aq macam ok je..ramai kawan lagi…hehhh papeje tapi time aq sek dulu memang aq x suke pindah randah even ibu kene tukaq dekat serawak sekali pun...n selamat la ibu kne tukar kat TLDM lumut je…x de ler jauh sgt 4,5 jam je pon..so aq ler sesorang yang study kat kL nih…with my ayah…kesian kan...hahah ohh tp lagik kesian to my ayah...ayah x dapat tukar perak time tuh…balai traffic kat sane penuh..urm…itu cerite 5,6 tahun lepas la…dua tahun kemudian ibu dapat tukar KL balik..n sampai ler sekarang masih duduk di kem KEMENTAH…

8ly nk cerite rindu je time sek nih..rindu nak masok kelas..time koko masak-masak..puteri islam..krs..dok dewan.hari usahawan..sukan..exam…oh no ...exam.. x rindu sgt ler…sebab time belajar nih pun exam mmg banyak ape…hehh…tiduk dalam kelas!yup ini normal…bukan student namanya kalo x tidur dalam kelas kan kan kan…masa mmg banyak dihabiskan di sek je hidup aq dulu..sebab tuh aq sayang sangat sek nih….urm best zaman sek sebenarnye...teringat cikgu cikgu yg aq rapat…hehh nk dtg sek tp segan ler pulak..tiap2 tahun lawat sek tp tahun nih x berkesempatan lg…final year kn..bz sokmo…tgh cuti nih mmg nak lawat.. in syaa ALLAH ler kalo de rezeki…

Cikgu,
I JUSST WANTED TO SAY THANK YOU TO ALL YOU'VE DONE 
YOU'RE A TEACHER 
I'LL ALWAYS REMEMBER..
HAPPY TEACHER'S DAY 

" kalau di tanya ...siapa yang antara kamu yang sanggup berkorban untuk kamu walhal dia bukan darah daging kamu ...jawapannya adalah GURU ..." --- mohdhazlan dreadlock ..

guru ibarat lilin ...ketika malam gelap gelita ...dia datang memberi cahaya ...cahaya harapan yang menyuluh jalan untuk mengapai impian ...

p/s : terima kasih cikgu kerana mengajar saya dan mendidik sehingga menjadi manusia… 
oh too my all lecturer selamat hari lecturer gak...anda juga seorang pendidik....
sayang semua ketat ketat...
muah muah
may ALLAH bless

sekian.

fuer alle meine suenden (germany)


Untuk semua dosaku..USD..yeaaaa hye hye …mmg boleh dikatakan ok blog aq nih diketegori sebagai laman review novel yg aq bace… like it or lump it…aq nk pinjam ayat antrabangsa hero novel nih… Choosing a book to read is like choosing something to feed your soul..and USD is awesome just the way it is by Rin Ahmad atau kat blog die org panggil KL..who KL..Rin Ahmad n KL..ade kene mengene ke..ape ke jauh sgt huruf tuh..--_--

btw I just found kak Rin kat blog http://karyalepak.blogspot.com recently…yup aq mmg seorg yg sangat sangat tertinggal train putra lrt.. sebenarnye penat bace e-novel di blog nih…kne focus n rajin yg amat bukak blogger !!..faham faham je lah blog aq nih..suke suki je aq nk bukak n up entry..itu pung kalo rajin menaip ler kalo x haram hihi..

dan utk kak Rin Ahmad I should give her a big praise.. because I do get her message!!USD.. first novel yg dicetak dah bombastic ayat die…bace cite nih rase macam ade ler sikit sikit mcm “H” my lovely writer yg misterios gilak tuh hihi…change to good..transform..touchdown dari arah menghala holywood ke arah menghadap kiblat.. tp dua dua ada beza nye… mcm “H” ayat die lebih ringkas n senang nk hadam even die gune english yg bg aq yg suam suam kuku English nih mmg wajib la kne bukak pakcik google o oxford dic..n akak Rin bagiku ayat die pun sedap dibace..penggunaan teknik penceritaan daripada dialog.. bahasa yg cun melecun yg matang n nakal nya tetap ada..arghh aq suke die..titik!!

btw aq dpt rase kak Rin nih mesti mempunyai pengalaman yang luas mengenai Germany + Ozil=ttbe..ade kene mengene kan..erkk…dan bahasanya “Bist du mit Liebe verliebt oder liebst du der, der die Liebe erschaffen hat?” hehh acano nk sebut !!belit lidah.. 0_o..n Ntah ntah budak TUM gak..amik engineer..dok outside at Pasing..!!arghh obsess..

ape yg same with “H”setiap muke surat x boleh skip…skip sikit je dh ke laut ape aku bace..x cliché ler senang cite..sebab aq dapat rase kak Rin mmg x suke cliché- cliché nih n overall mmg x de ayat bunge bunge gula gula manis sweet sour bagai dlm novel USD ni..n kak Rin lebih daring kot kalo part hot hot gitu….hahah macam kipas lelebih pulak rase ekk..

utk lisa n azri name yg ringkas n nice..azri si SSB (sext smart beard) gilak kalo ayah die syed gelani mcm George Clooney mmg hensem gle r deabak..<---arghh aq baru belajor ayat nih..hihi nih ayat baik kan..x baik aq nk anggap die baik gak…be positif hih..ekk senget..

suke quote nih ‘Memang ramai orang yang bertemu hidayah jauh di rantau kerana di rantau org, hati cepat menjadi sunyi, menjadi walang dan tersentuh. Paling penting, di tempat orang senang nk membezakanbaik dan buruk. Jelas perbezaannya. Di Malaysia kadang2 nur Ilahi terkambus antara adat dan budaya, tersembunyi antara fasik dan yang benar.’
m/s 350 


ooo gitu ke…umm patot ler..sebab mmg banyak watak dalam cite ‘H’ pun sume transform luaq negara…mcm megatron turn to optimus prime…hihi n kengkawan aq yg terbang pun byk yg dh berubah habis.. alhamdulillah..ok lastly part flashback..overall cite nih mmg flashback sokmo!!sat kat Pasing..sat kat kL pastu kat Johor..tp smooth je…tepuk tangan ler sebab den bace x penim sgt..kali nih like akak Dhiya Zafira pula..pembawa cerite flashback yang senang dihadam x mengelirukan+mengecewakan=membahagiakan…happy4eva.. n_n

nak cite panjang tp x mampu nk taip dah..aq mmg spesis pemalaz tahap anak penyu di golepazle.. Apa-apa pun... banyak ilmu yang dapat diperolehi dalam USD... setiap perkataan membentuk ayat2 yang bernas, memberi pengajaran dan terkesan dihati.. . acewahhh..akak Rin nih macam mystery jugak....ade sape sape yg dh penah jumpe die...ke die mcm 'H' gak..thinking..tp salute ler sebab dia kurang di kenali tapi mampu menghasilkn karya yg bermutu…

hehh next Gadis Edisi Terhad…cite nih aq lah org terakhir yg ambil n beli kat KLiBF..(kuala lumpur international bookfair)..alhamdulillah...itu namenye rezeki terpijak...hahah apeape jerr...hope best mcm USD but plus++ lg ler sebab mcm makin tebal ler pulak…ngee..Allah creates amazing things. So, trust Him completely. Be with Him always..

**oh myyy..
seriously kak rin suke pakai ayat nih dlm novel....
urm no wonder byk kali dgr...
urm apakah ia benar..hihi
jeng jeng jeng!!


sekian..

p/s.. translation

Bist du mit Liebe verliebt oder liebst du der, der die Liebe erschaffen hat?
Are you in love with the idea of love, or do you love the creator of love?
Adakah kau mencintai 'cinta' atau mencintai Pencipta cinta?

20130507

m3~deeper conversation



Is your favourite colour blue?
Do you always tell the truth?
Do you believe in outerspace?
And I'm learning you

Is your skin as tanned as mine?
Does your hair flow sideways?
Did someone took a portion of your heart?
And I'm learning you

And if you don't mind
Can you tell me
All your hopes and fears
And Everything that you believe in
Would you make a difference in the world
I'd love for you to take me to a deeper conversation
Only you can make me

I let my guard down for you
And in time you will too

If you don't mind
Can you tell me
All your hopes and fears
And Everything that you believe in
Would you make a difference in the world
I'd love for you to take me to a deeper conversation
Only you can make me

If you don't mind
Can you tell me
All your hopes and fears
And Everything that you believe in
Would you make a difference in the world
I'd love for you to take me to a deeper conversation
Only you can make me

4x
Deeper Conversation
Let me

p/s; there no change...masih nk cakap now musim lagu nih galak berkumandang semendang di halwa telinga saye...sekian..
~dgr dgn mate hati ..~

20130322

dear..selamat BEREHAT..




2 ujian yang paling sukar di dalam hidup ini adalah KESABARAN untuk menunggu waktu yang sesuai 
dan KEBENARAN untuk menerima.. 

Al-Fatihah untuk junior SMKPB ku Nurul Azmira Binti Romzi.. 
Telah pun meninggal pada 21 March 2013..(khamis).. 
Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.... 

Tibe-tibe rasa rindu dan teringat kenangan zaman SMKPB kami bersama-sama... 
(walaupun sikit sebab dia junior ku.. 
yang kalo jumpe akan salam aq n panggil aq kak adda.. 
yang org panggil kechiq..yang aq penah belasah erk..!! ) 

segala pahit manis... 
( rase mcm banyak dosa pulak dgn arwah urm ) 

Mati tak kira usia tua dan muda..bile-bile masa je kita akan dijemput oleh-Nya... 
kadang tak kita sangka kita kan kehilangan.. 
jadi hargai selagi masih ada.. 
setiap kehilangan itu sebenarnya lg mengukuhkan tahap kesabaran kita. 

Kadang-kadang Allah jarakkan hubungan kita.. 
kemudian dia dtgkan pula dengan dugaan.. 
puas kita menangis mencari dimana orang yang disayangi telah pergi.. 
rupanya Allah nak hadiahkan kita kerinduan yang berpanjangan.. 

p/s :a bit surprised actually...
she's too young,
but Allah loves her more
arwah semoga az tenang di sana... al fatihah

20130319

say la di da II


Bile seseorang writer x nak update…gle x rindu..dah rase nak tarik-tarik rambut je rase…kenape kenape…lame nye bile nak up entry..plzzzzz next…..(tajuk yang berkenaan)..hahah ayat cliché ler peminat (erk boleh klasifikasi kan peminat kan..) o okey lah pentegar stalker bloger tuan tanah…tengok tuan tanah x moh update kan entry…ayat nih wjibalghunnah ler kua…rindu ler katenye nk hadap hero n heroin khayalan nobel2 nih…

Dan dulu aq pun gitu gak….peminat tegar ayat cliché nih haruslah kua kan…plzzz nak next entry…nak esok…nk lg nak itu nk ini.banyak songeh!!!tp lepas kene sound setepek oleh tuan tanah oleh writer itu sendiri..erk 8ly die bukan menyatakan depan-depan pung ..tp ayat tuh memang tepek ke dinding hati hempudu den ler…hihi hamik kaw…ayat ape adelah…x moh ler mention2…kene jadi pemaap so aq pun melupekan ler ayat ape yg dah kua ehh bukan kua tp taip….tp tuh die taip je ler kalo dlm hati pulak acano..hehhh kite x taw ape penulis tuh rase… Hanya di drama tv je kita mampu mendengar orang bercakap di dalam hati..kn kn kn….

So based on story…moralnya…cube ler jd penyabar…ya penyabar..ade entry.. adelaa..dapat ler bace…!!x de entry bersabar..wat lex je…tuan writer tuh pun manusia jugak…bukan robot nak menaip sokmo.. bukan hari-hari ade idea.. bukan hari-hari ade mase..bukan hari-hari rajin..bukan hari-hari gifted…ade susah nye ade malaz nya ade keje nye ade masalahnye…ade macam-macam 1001 lg ler nak dijadikan cite..ayat penyedap je nih…ahahah

Tp writer tuh gemble ler…gle heartless betol..berani die ckp gitu kat haku…hehhh kasi siligi baru taw x pun smackdown x pun arghh ape ape je laaa…bile kene smash mase tuh gle guling-guling sedih…akan tetapi tuh kisah dulu-dulu time zaman jahiliahhh….n writer tuh pun mybe darah mude..haha..selamat ler jenis x take seyes sgt ape org ckp…hehh betol ler tuh spesis homosapien kurang berperasaan <--sume kate gini beno ke…..den heartless bebeno kang baru taw!! :P

Jadi bile aq tgk writer skung update mcm x update aq kefahaman ler…n bersabar…yaaa noted sabar separuh dari iman…ade tuh dekat setahun baru die update..hehh gle x lame…sampai dah lupe cerite cerpen o mini o nobel yg tuan tanah tuh buat!!daya ingatan yang semakin x power ranges betol…kene makin banyak makan kismis nih…

ohhoo ckp pasal kismis…stok kismis dah habis…kosong…licin licau…sob sob…Ibu nak kismis!!! Nk kismis hadiah dr ibu je…arghhh rindu nye ibu ayah along angah alang ateh acik aman….rindu serindu-rindunye…ttbe rase nk nyanyi lagu tuh pulak..hihi may ALLAH bless my family alwyz..

sekarang final yaaaa walaupun kangkadang cukup tido tp bile dah berjage tuh stay up (kengkonon) yeaaa you can spot my panda eyes from 10 km away. i look like a walking zombie…seyes…tido sambil peluk model tuh memang adat student design ler..bile lagi nk sayang-sayang-kiss kiss with my model kan…bile time cuti tuh sume artwork dah simpan masok stor ler…mood underground tempatnye…!! selalu terjadi untuk siswa n siswi dekat katil, 3:40AM. Pejam mata untuk 5 minit dah 6:20AM… kelam kabut mandi.macam P.Ramlee punye pesen penah ler jugak jadi ..lallala tp time Dewan kuliah, 9:30AM. Pejamkan mata untuk 5 minit still 9:30AM..owhh mann!!

Haaha ilham merapu dikala senja maghrib….nih name nye rindu tahap gaban…kat sape..kat sume org…hehhh cepat ler mase berlalu….nak balik KL.. malas dah duduk JB…JB panas…TETIBE…hihihi tp betol ler aq makin hitam kat sini… active bebeno sume sport nak main…kalah menang tuh belakang kire…sebenarnye malu nak cakap kalah hahaha..senget!!ok cau cin cau May ALLAH bless u n us… jom MAGHRIB....


p/s: kelihatan seperti paramecium tak cukup flagella. Tak cukup monosodium glutamate…!! salah dimata kalau x nampak...salah tafsiran kalau x dinilai.Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam.. Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham..

jage-jage ade yg memerhati... hihi