20121228

I’m sorry


Mungkin kita pernah rasa tentang cinta,
Yang takdirnya bukan untuk kita
Mungkin ini adalah cara meluah cinta,
Tanpa berkata atau berpandang mata,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if i miss you,
Even if i can’t have you ,
You know i’ll always be there for you,

Mungkin aku mencintaimu walaupun engkau tak pernah tahu,
Mungkin aku mencintaimu tanpa lelah atau pun jemu,

Mungkin kita tak bersama di takdirkan,
Tak mengapa asal kau bahagia

Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu,
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if imiss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.
I’m sorry but i love you


p/s:Sampai satu tahap , sebrutal mana pun aq , setembok mana pun aq , sejujur mana pun aq , sematang mana pun aq , sekental mana pun aq , sekering mana pun aq . .Aq masih lagi mempunyai perasaan suka dalam diam..hehh anggap je lah memang wayer bumi o pluto o marikh sume dah terbakar dalam kepale hotak aq malam nih...jiwa kacau tahap intifada kot!!

nak sharing sharing! Aq jumpe kat belog seorang hamba Allah nih..yg sekarang nih mybe tengah mintak bahu...maap lah rembat rase ayat nih sedap gile kene shoot..--->utk diri sendiri gak..!!

“Awak.. Kenapa ye kita susah sangat nak lupakan orang yang kita sayang, padahal orang tu senang senang je cari cinta baru?”

Jawapan kawan,

“Mungkin masa kita bercinta dengan dia, kita dah terlalu jauh dengan Tuhan. Kita terlalu sayangkan dia, melebihi dari rasa sayang kita pada Allah. Sebab tu kita susah nak melupakan. Dan si dia pula, senang2 cari yang lain.. Sebab mungkin dia rasa sepi dan takboleh nak sendiri, dan tak biasa hidup sendiri. Dia perlukan teman, dan sebab tu dia mudah utk cari yang baru. Dia takkan tunggu kita. Jadi, kita redhakan aje. Doakan dia bahagia dgn cinta yang baru.”

And another friend told me,

“Kalau betul memang dia jodoh kita, kita lepaskan lah macam mana pun.. Dia akan balik semula pada kita, dia akan setia pada kita, dia akan pegang janji yg lama.. But once we let him go, then he found another girls, means dia bukan jodoh kita. Jadi lupakan”

Mungkin.. Mungkin betul apa yang kawan tu cakap. Masa becinta, kita lupa semua tu. Ye, kita solat. Ye, kita mengaji. Ye, kita puasa. Ye, kita buat baik pada ibubapa. Ye, kita buat semuanya. Tapi kita lupa. Kita lupa satu benda. Kita lupa pasang benteng besar untuk pastikan cinta kita pada manusia, tidak melebihi dari cinta kita pada Tuhan. Mungkin.. Mungkin itu sebabnya.

Huhh.. *sigh*sentap!!

Anyway aq pon nak tiru lah care nih..n mybe lagi ok n lebih suka cara . follow the flow . Beryukur dan hargai apa yg kita ada. Nikmati setiap momen .dan paling penting percaya dan yakin kepada Allah SWT. yaa , thats my way ;>Ya Allah permudah kan lah...aamin~





20121124

ulas saje2



mane rajin pon nak tulis pepanjang ni...tapi kalo dah taip memang susah nak berhenti...dah masok pertandingan kan...walaupon rase2nye mybe orang yang terakhir yang hantar review nih..heeh report pon x siap2 g...ade hikmat kot kene balek jb awal...hope siap ler semuanye...amin....^^ ahah nk post gak ape yg di  komen...tadaaaa...

Assalamualaikum akak dhiya zafira --_--

Hehe rasanya belum terlambat lagi kan nak wish happy belated 1st anniversary..semoga akak dan suami berkekalan bahagia hingga ke jannah…akak tarikh luput dah nak tamat kan peraduan  “baca” dan “ulas” TBK..baru berkesempatan nak review nih…sorry sangat-sangat lambat post…buzy lah “konon” eheh  apa-apa pun saye cube ye…

Watak di dalam TERTULIS BUAT KITA dijodohkan sekufu..sekufu di dalam keturunan,sikap dalaman dan luaran..AUNI SOFINA dan JIMMY merupakan watak utama sebagai “HERO” dan “HEROIN” di dalam novel ini..sekufu yang saye  nak katakan di antara mereka ini antaranya yang dapat di lihat :-

PERTAMA:  Mereka mempunyai 2 sahaja adik beradik iaitu lelaki dan perempuan..pertama pasangan kembar yang berlainan jantina.JIMMY abang ,adik kembar perempuannya AFI…manakala AUNI adik perempuan kepada JEFFRI..erk first time saye bace,saye rase Auni and Jeff kembar..betol kan saye rase betol dieorang kembar.. tp saye cek cek balik saye jumpe “abang” je…ehhh???apakah.. eheh kalau salah maaf akak...@_@

KEDUA: Kedua-duanya terlibat di dalam suasana dan profesyen /kerjaya ketenteraan.Jimmy atau Mejar Najmi Hariri dari Unit Grup 21 Gerak Khas dari Kem Sungai Udang Melaka... #bace cerite ni bile lalu melake and sg udang hati rase berbunge bunge je...gaye macam jumpe 5 komando tu kihkihkih....Manakala abang Auni, Jeffri juga merupakan seorang askar komando.Semasa di hantar ke Kem Mersing ,Jeffri mengatakan dirinya telah dianaiya dengan fitnah mengambil dadah yang telah dijumpai oleh pegawainya di dalam loker Jeffri.Walaupun Jeffri lepas ujian air kencing ,kesnya dibawa ke mahkamah tentera yang telah menyebabkan Jeffri  telah dijatuhkan hukuman ‘DI BUANG PERKHIDMATAN’.. bab nie saye sungguh geram tang abang die ikut kumpulan jahat tuh…isyhhh patotlah Auni brutal plus lasak…^^

KETIGA: Dalaman diri yang kuat ,bersifat berani dan nekad,dendam yang kadangkala mempengaruhi pertimbangan akal… TBK merupakan sekuel JKP... jujur di akui.. ’tak senang baring’ duk habiskan TBK...kejap kanan kejap kiri pastuh menonggeng semua ade..ehe. lagi lagi bila imaginasi penulis bertembung dgn  emosi dan realiti si pembaca.... amat mendera perasaan,fizikal dan mental..amat amat geram!!! Akak masih mengekalkan (prolog) yg mampu menjadikan ‘oh kenapakah, apakah, mengapakah sume terlayar2 di dalam kepala,hati dan sanubari..

Dgn situasi yg sebegini

“pin keselamatan pistol dibuka.. & muncungnya dihalakan kearah jantung ‘ lelaki’ itu...”..dan ‘lelaki itu’ menjawab tenang “ I love you. Remember that, at least...”

Ingat kan sape yang terbunuh dan dibunuh..oh akak.. Dan untuk heroin “A” kali nie memang lebih tripple tabik spring toing toing plus brutal.. paling ekstreem..bab paling cun dan tersenyum2 apabila MEJAR NAJMI HARIRI mula falling in love dengan gurlz yang benci tahap petala kelapan dengan tentera di pulau lagenda tu.....tapi tapi tapi dari benci  bertukar sayang dan akhirnya lafaz ‘aku terima nikahnya’ termetrai....awal2 perkahwinan yang bahagia tuh sesungguhnya so sweet...

KEEMPAT: Perasaan kasih dan sayang.Setegas-tegas hati,sekeras-keras semangat,sebagai manusia biasa,anugerah berkasih sayang,ingin dimencintai dan dicintai  tidak dapat di hindari oleh kedua-dua watak.Akhirnya perasaan ini diluahkan dan mereka bertemu jodoh seterusnya menjadi pasangan suami isteri. TAHNIAH akak..akak berjaya membuatkan saya ‘merasai’ keperitan.. kesakitan saat Jimmy diperlakukan sebegitu hingga  meninggalkan ‘parut’ yg mengakibatkan Afi trauma dan Auni menjerit sedih dan marah saat pertama kali terpandang  “art yang sungguh ‘opsss’ tercipta di belakang badan jimmy”.

KELIMA: Kasih sayang di antara dua bersaudara,walaupun berlainan jantina biasanya pasangan kembar ini kuat deria rasanya..dan saling berhubung kait lebih-lebih lagi jika salah seorang dari mereka berada di dalam kesusahan atau kesedihan.rasa begini pasti akan terasa sejak mereka dilahirkan sehinggalah salah seorang daripadanya meninggal dunia..memang terasa saat Afi marah gila-gila ngan Auni dekat hospital tu..saat pinggan pringggg jatuh bekecai time abang dia nak kene tembak and time Afi takut nak lepaskan abang dia kawin…

Walau bagaimanapun novel ini mengajar pembaca menerima hakikat bahawa takdir setiap orang telah ditentukan Allah SWT sejak azali lagi.. seharusnya pasangan suami isteri haruslah saling berkasihan, saling memahami, saling mempercayai dan menerima kekurangan dan kelebihan pasangan nya sebagai satu anugerah yang istimewa...sikap sedia memaafkan adalah kemuliaan akhlak seseorang insan..#tapi akak bab yang nak last-last tu saye memang geram and tak percaya sampai sekarang kenape Auni nekad nak bunuh suami dia..heeh suami tuh S.U.A.M.I…pastuh die menyesal pulak dia dah tembak.. dia tak terfikir ke kalau suami dia betol-betol mati time tu..memang tak faham... complicated sungguh jiwa time ni..

Last but not least asal lah name2 hero akak semua nye sedap2....rase macam betol-betol hero lah.. Adnan Taufik,Izz Karami,Jad Imran,Ziyad Sidqi,Najmi Hariri…Adha Hijazi…Isyhh  kalau bolehkan novel kief story(Khilfi Arami kan name die...^^) lepas ni nak tebal-tebal ea,so tak de la cepat sangat rase habis baca. Hehehe.. ape ape pon terubat rindu pada Afi dan Rif bersame anak-anak kembar mereka…


Paling cun habis ayat nih…
Aku bukan orang pertama yang kau benci,tapi percayalah..Kau orang pertama yang kucintai.
Novel ini tetap ada keistimewaan tersendiri antara kesemua novel akak…keep up the good work akak..may ALLAH bless u

p/s: review cm nih je...x taw nak kate ape...alhamdulillah...~wee

20121117

obsesi sudah

nak bukak blog hlovate macam dah tak rajin dah..tup tup tengok die dah ade like pages kat fb… akhirnya..patut la mlm sebelum  tu rase macam mimpi tengah main baling-baling salji kat Aberdeen je..huhu macam betol je tuan tanah nih kat Aberdeen..x tahu lah nih betol2 tuan punye badan ‘hlovate’ ke o admin!!..tp hati lebih kepada YES!!!Apa-apa pun serius suka.. rase nak like sume status die…tp tp tp macam lame sangat lah pulak ketinggalan kereta api….. *penyakit obsesss dtg lagi… hari nih mggu nih bulan nih…rase selalu je update cite pasal hlovate… hahah tp biase lah beliau..keeping ur identity isnt a crime..tak taw kenape suke,minat, meroyan ngan die sekarang..  ttbe bace die punye post ala-ala cm nih…sungguh mystery

telah banyak kali dan acapkali ditanya
kenapa tidak mahu diperkenalkan diri dan ditunjukkan muka
"Apa awak tidak mahu jadi popular dan terkemuka,
seperti Hilal Asyraf,Ahadiat Akashah,atau Fatimah Syarha?"
dan setiap kali baca email begini buat saya senyum dan garu kepala.

untuk mudah dan pendekkan harkat;
bagi saya,mereka manusia hebat.
sebab saya bab melayan kehendak manusia ni memang cepat pena
t dan tak larat.

saya suka hidup sebagai orang biasa.
yang tak perlu fikir pasal kehendak dan pandangan manusia
di luar ruang lingkup hidup saya.
yang kadangkala lemas dibuatnya
bila segala benda nak dipandang dengan mikroskop dan kanta
padahal dalam bab yang tak ada relevannya
*senyum*

dan saya suka makan nasi balut dengan daun pisang yang mak bekalkan kalau ke mana-mana.
hatta di lapangan terbang atau di luar negara.
dan saya mahu terus begitu tanpa dispekulasi apa-apa.

dan saya lebih suka menulis kerana idea
dan bukan kerana dipaksa
bila tak dikenali,insyaAllah tak ada yang kejar hingga ganggu lena.
salah satu bab dari sebab musabab yang panjang berjela.
tapi dengan justifikasi
yang saya rasa patut boleh dihormati.

haters gonna hate neway.eheh.
may Allah bless.

*perasaan mahu pandang langit malam dan capai nasi daun pisang*
haha
@H.L.O.V.A.T.E.S.A.Y.S

ok sangat-sangat…sederhana is perfect.  belajar. belajar mengenali orang sekeliling belajar mengenali diri sendiri dan belajar mengenali-Nya. naskhah karya yg subhanAllah,sentuh ribuan jiwa ..rata-rata “Touche." wlaupun tertanya2 n tersangat lah besau tande tanye dlm kepale hotak nih…soalan yang dah basi dan majority  sume nak taw…dan tersangat lah teruja untuk mengenali siapa hlovate sebenarnya.. what ever it is.. thnks for you inspire.. i learn a lot of things from ur book.. tentang masyarakat, agama dan insyaAllah hidup untuk diri sendiri.. mcm puji melambung2 lak tp writer nih sangat different with others.. tahniah sebab berjaya menyebarkan dakwah dgn cara sendiri terutama ‘CJ’ contengan jalanan.

Bace sume cite die rase cm sume watak tuh hidup bukan fantasi..dengan name hero n heroin yg pelik2,belit2,kemek2..yg susah nak eja kangkadang…ikut sesedap oren  je nak sebut gaye cam ner..yang kadang-kadang pusing2 tang tuh gak engineer,doc,medic,art,muzic…huhuh kalo ler ade part2 lepas versus yg cerite pasal meg 7,atau pasal 3 sibling ked,min dan che'e lagi.. serius rindu, time bace nih sgt2 nak study kat OZ walaupon cite2 tuh macam jauh sangat je dari bulan… tp ape kisah kan^^..

kangkadang rase teringin nak aplikasikan segala benda yang ada dalam ‘Tunas’ kat tempat study sekarang…time bersame2 kawan..time kepale tengah ringan time sume nak happy gile2  walaupun lect x kan lepas kan hujung minggu dengan hati yg senang lenang setelah habis cuti sem.. waktu tengah study nih lah paling seronok..event jauh ngan family..jauh dari rumah... sebab bile semuanya tamat kisah itu pasti akan berakhir juga…tp sumpah bile jauh ngan family novel nih x kan lupe angkut sekali… aplikasikan yg diterapkan memang kadang kala menjadi… best o kene kan org jadi budak ‘nakal’ sekali sekala…..ehehe
Versus-empty decorations. nostalgia overwhelming. Agak2 kalo buat filem novel Tunas & Aa+Bb plus 5 tahun 5 bulan.. make it one love story..gerenti gegar panggung punyer..kalah ombak rindu n istanbul aku datang :") tp kononnye lah…bagi den dalam novel jeh dah menyentuh..x payah nk jadi wayang o drama sangat..kn kn kn

Urm sumpah dpt baucer buku nnty habis buku hlovate nak sapu yg buku2 die yang terskip nak beli dulu… selalu nye sewa buku je kat readers paradise mcm buku fixi n lejen… kangkdang nobel pon hangkut skali..opsss ade yg nk marah ke???? Tolong lah restu…. Taw baucer tuh utk beli barang2 art..tp ade ke kedai yg jual art board segedabak cam gajah tuh…scale site yg dah siap…paling koman hampir lah..susah nak jumpe…kene rentas desa kene lalu utara selatan kena berenang selat melake seremban ahah….hiperbola yg paling malaz..aha ape pun sekarang sume dah hujung jari je…^^v

p/s:katenye capai daun pisang n airport…next time nak tengok kat airport ada tak orang makan nasi balut pakai daun pisang. Agak2 ade nak g serang…ntah2 tu la kot akak o abg o ahhhhh wateva..tp mybe 0.025% hlovate!!ahaha

20121019

so much

Sometimes when things got hard,play ABC.
List down the things that make you smile
that start with your favorite/random alphabet.

Mine;today,starts with 'S'
smiles,sunshine,summer,Sinatra,sundae,sea,sun,sleep

and be thankful for each.
even though it's not really has anything to do with you at the moment,it makes you smile.
that's a good enough reason to be grateful

#they should have to stop expecting to find out who you are, Hlovate. simply says, " stop expecting"! it remind me of these quotes "”Improve your secret and private life, and Allah will improve your public and social life. Make matters well between you and Allah, and Allah will make matters well between you and people. Work for the Hereafter, and Allah will be enough for you in your worldly concerns", by Imam Sufyan Al-Thawree.

p/s= motif rindu giler petale kelapan dgn karya hlovate...lame x dgr #self-reflection and #self-contemplation beliau..dah rase nk tarik2 rambut nih...sis (erk hlovate nih jantina ape???arhh aq nk anggap die pompuan gak), saya nak cakap. Walaupun saya tak dapat nak jejak Aberdeen macam Jo,Trisy ,Apeh,Along dan Addin.Walaupun saya tak dapat jejak Australia macam Minn dan AO, saya tetap akan berubah ke arah hidup yang lebih diredai,insyaallah. May Allah bless you sis.... Terima kasih kerana novel anda begitu memberi insipirasi...S.A.N.G.A.T  R.I.N.D.U  hlovate sampai hati




20120805

al-fatihah


Tengah2 berbuka mase ari rabu arituh..ttbe ibu bukak cerite pagi tadi ade kemalangan berlaku kat setiawangsa..berdekatan gak ngan umah aq nie…ibu kate kawan kat tempat kerje die kementerian pertahanan jalan semarak tp die bahagian gaji…arwah dalam perjalanan nak g kerje…lepas hantar anak die kat umah pengasuh..bas ngan bas..arwah kat tengah-tengah..terok kepale arwah pecah…waktu tuh aq wat down je lah kan sebab nasi n lauk dah ade depan mate…tp dlm hati innalillah..walaupon mmg terkejut sgt dengar sebab tragis betol….

Tengah gosok gigi aq dengar berita kat tv…eh asal volume die kuat sangat nie..dengan mulut masih ade ubat gigi aq teros tengok berite tuh …tengok-tengok..hati teros sayu…dengar lagi dan lagi zuppp teros ade air mate mengalir…sedey gilew yo….isyyy nape nak nagis lak nie…tp memang lah sampai sekarang aq rase sedih sangat kalo aq tengok berite nie kat surat kabar o on9..g terawih pon warge-warga kat kem nie kecoh cerite pade pagi tuh…sume x percaye n terkejut…x tahu lah nak cakap cam ner…korang bace je lah berite o9 nie… takziah kepada seluruh keluarga Arwah.. semoga  roh arwah dan isteri dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam golongan orang yang soleh. Amin.



KUALA LUMPUR 1 Ogos - Ketika umat Islam lain menghitung hari untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri, seorang kanak-kanak berusia dua tahun menjadi yatim piatu apabila ibu bapanya maut dalam nahas ngeri yang berlaku di ibu negara pagi ini.

Kemalangan yang berlaku di Jalan 15/56, menghala ke Taman Setiawangsa itu mengakibatkan sepasang suami isteri, Koperal Hafeeze Mohd. Hanafi, 30, dan Siti Noor Edayu Roslan, 26, meninggal dunia di tempat kejadian.

Kedua-dua mereka yang menaiki motosikal jenis Yamaha Lagenda dilanggar sebuah bas sekolah yang sarat dengan 50 murid setelah kenderaan itu dipercayai mengalami masalah brek ketika menuruni laluan berbukit.
Dalam kejadian pukul 7 pagi itu, pasangan suami isteri terbabit dilanggar sehingga tersepit di belakang sebuah lagi bas sekolah yang ketika itu berhenti untuk keluar dari persimpangan lampu isyarat ke Taman Setiawangsa.

Apa yang menyedihkan, Noor Edayu yang merupakan pembantu tadbir di Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) sedang hamil tujuh bulan dan ketika kejadian, pasangan itu dipercayai baru menghantar anak lelaki tunggal mereka, Mohammad Harif, 2.

Hafeeze yang bertugas di Kementerian Pertahanan Jalan Semarak dikatakan tersepit sehingga mengalami kecederaan parah di kepala dan badan.selaku anggota polis trafik ,menguruskan mayat mangsa kemalangan sudah menajdi sebahagian tugasnya..namun tidak pernah terlintas di fikiran satu hari nanti akan mengendali kan kemalangan maut membabitkan anak dan menantunya sendiri..

Itulah kesedihan terpaksa ditanggung Pembantu Pegawai Penyiasat Traik Kuala Lumpur,Sarjan Roslan Jalil sejurus diberitahu anak kedua dan menantunya terbunuh selepas tersepit antara  bas dan bas. katanya “kebiasaannya arwah memandu ke tempat kerja selepas menghantar anak sulungnya di rumah pengasuh, namun berlainan dengan hari ini,dia membonceng motosikal bersama suaminya” katanya sebak.

“Saya tak sangka arwah pergi meninggalkan kami  kerana ketika berbuka puasa bersama-sama Ahad lalu,tiada tanda pelik yang ditunjukkan melainkan arwah ada memberi wang pembelanjaan sambutan Aidilfitri yang bakal tiba tidak lama lagi”

Dalam pada itu, rakan setugas Hafeeze, Normalizzah Seet Abdullah pula teringat tentang gurauan arwah yang berkata dia tidak sempat berhari raya pada tahun ini."Arwah merupakan seorang yang peramah dan disenangi semua rakan," katanya yang masih terkejut dengan kejadian itu.




Sementara itu, menurut seorang saksi, Aizat Azwan Azman, 25, sebanyak tujuh kenderaan termasuk dua motosikal terlibat dalam kemalangan itu, gara-gara sebuah bas sekolah yang mempunyai masalah brek ketika menuruni laluan berbukit.

Menurutnya, ketika kejadian dia memandu Perodua Kancil berada di laluan bertentangan bersama sebuah lagi motosikal, manakala enam lagi kenderaan termasuk motosikal yang dinaiki Hafeeze dan Noor Edayu berhenti di persimpangan lampu isyarat itu.

Pasangan malang itu difahamkan berhenti di belakang sebuah bas sekolah dan tiba-tiba, sebuah lagi bas sekolah yang sarat dengan pelajar merempuh mereka setelah melanggar Kancil dipandunya dan motosikal di laluan bertentangan.

"Saya lihat bas itu turun dengan laju seperti hilang kawalan dan ia melanggar kereta saya dan sebuah lagi motosikal sebelum masuk ke kawasan lampu isyarat seterusnya menghentam belakang bas yang sedang berhenti.

"Di belakang bas yang berhenti itu, pasangan yang menaiki motosikal terbabit tersepit di antara kedua-dua bas. Kedua-dua mereka mengalami kecederaan parah di kepala," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di tempat kejadian.

Menurut Aizat Azwan, Noor Edayu masih bernyawa sejurus selepas kemalangan itu malah dia dikatakan sempat menjerit dengan kuat apabila melihat suaminya tersepit dan tidak bergerak di bawah tayar hadapan bas. Noor Edayu bagaimanapun meninggal dunia ketika dibawa ke Hospital Kuala Lumpur.

Seorang wanita yang membonceng sebuah motosikal juga difahamkan cedera parah akibat patah paha dan kini masih dirawat di hospital yang sama.

Kejadian malang itu mungkin bertambah buruk jika melibatkan lebih 80 pelajar sekolah yang berada dalam kedua-dua bas berkenaan. Kesemua pelajar selamat dan hanya mengalami kecederaan ringan akibat terhantuk.

Sementara itu, jenazah Hafeeze akan dikebumikan di kampung halamannya di Tumpat, Kelantan manakala Noor Edayu pula dikebumikan di Kampung Paya Rumput, Melaka



20120722

4shared


Cinta adalah sesuatu perkara yang sangat abstrak dan sukar untuk diterangkan. Kalau korang google tentang definisi cinta pon belum tentu boleh dapat jawapan. Kalau tanya pada kononnya Doktor love pon tak tentu boleh dapat jawapan yang anda mahukan. Post kali ini  ingin kongsikan koleksi definisi-definisi cinta yang disampaikan dengan menggukan doodle yang sangat comel. Definisi ini adalah berdasarkan pengalaman pelukis itu sendiri, mungkin tidak sama dengan definisi anda tapi definisi mereka sangat sweet haha.

cinta adalah hadiah paling bermakna
cinta adalah bagi girlfriend/isteri korang makan
banyak-banyak sampai gemuk hahah
love is to be with you all the time
love is stuborn
berkongsi kegembiraan,ketawa
bersama-sama sampai pecah perut
2 orang mendayung bersama-sama
tahan nafsu ikut si dia diet bersama-sama hahah
jangan putus asa walaupun x dilayan hohhho
kesabaran
thinking of you
menunggu sms setiap masa
berani
love is the best medicine
love you this much
love you this much
seperti yang dinyatakan di atas,difinisi dan doodle comel ini adalah berdasarkan kehidupan dan pengalamn seharian pelukis bersama girlfriend yang kini telah menjadi isteri tercinta beliau.sweet kan???eh ^_^

20120629

say la di da...


Bosannye dok umah….kali nie cuti sem yang aq se paling relex aq rase…selalunye rajin gak lah aq mencari keje2 yang boleh membuzy kan hidup aq….jejalan ngan kengkawan ke…cuci cuci mate keliling Kl ke…g sek ke…lepak umah sedare ke…and ape ape lagi ‘ke’ lah…tapi kali nie x de rezeki lah nak keje..’eh yekew…ke ko yang malaz nak cari ni…ea aq cari taw tapi masalah nye katenye…sekejap sgt cuty so orang x nak amik keja la...kecoh tol..2 bulan cuti..ok lah tuh… ko ade!!!isyhh

Jadi kejenya dok tengok astro yang citew nye kangkadang berulang ulang kali dah ditayangkan.. masterchef wajib..paan paiz kalo free n rajin kua bilik...pastu tengok movie yang melambak dalam hard disk aq nie..then kemas kini kan novel2 aq yang pembalut nye dah koyak n lusuh   (er novel lusuh gak ke???) serta buat keje umah yang basic mcm biase tiap2 ari…macam-macam movie yang aq tengok…sampai berpinor-pinor dah mate nie…sekejap2 holywood sat g bolywood pastu layan k-pop tetibe lak  J-pop last skali malay movie..katun pon aq tibai skali…   school rumble, conan, sin chan,upin ipin..gokusen,kurosagi,hana yori tango… taram… aci redah je…sampai kalo aq x tengok subtitle die mmg dah faham dah lah bahasa die..ehe dasyat kan… cccehh podahhh kecoh tol…eheheh!!!!

 Tp ala x de lah den dok melanguk je kat umah….gilo….x de maknenye…kangkadang ade gak orang-orang aq panggil keje…tolong-tolong…buat part time kat hotel..kalo ade event je lah macam wedding day.. selalu nye aq g wedding day lah…len2 tuh x penah g…gila penat okey!!! tp tuh lah sape je nak bagi dr kol 5 petang sampai 12 malam rm60 sehari..ok lah kan lepas gak lah nak beli ape ape mende yang tetibe teringin nak beli eheheh…kire sedap lah…tp tuh lah penat sikit lah..urm bukan…penat banyak sebenarnye…. super duper penat…wedding kan..hotel lak tuh mesti lah layanan kene first class..nak kene sediakan segala bagai macam raja…serve tatamu yang paling kurang 15 orang ko kena jage untuk 2 meja….nak angkat segala mangkuk pingan dieowg yang kaca n berat tuh dengan sebelah tangan…mmg rase nak roboh  je la kan tangan nie…ingat aq kuat sgt..x de maknenye aq nak angkat sebelah tangan….selambe badak je angkat 2 belah tangan asal hidang ngan cermat n ikut time…mmg disaster lah kan menempah maut namenye kalo nak angkat seblah tangan..kang pecah berderai sume kace2 tuh..x pasai-pasai kang…!!!

so ade lah 2 tiga kali event wedding job aq dapat…best tol tengok dieowg kawin..se cm nak kawin je time tuh ahahahahah kecoh tol x de lah…^^V urm k lah tuh pengalaman kan…x de lah melanguk dok umah je…berfungsi gak lah…n x yah susah2 mintak money kat ibu ayah….cari duit poket sendiri kan… bagus x… eheh bagus kan…anak sape lah nie…V^^V eheheh!!! sekarang dok umah pon orang kat umah x de…along keje balek kol 7 mlm…tuh pon kalo die x kene OT lah…angah dah dok umah sewa kat PJ… keje.. alang pon same umah sewa kat damansara…ateh dah sambung belajar kat Gombak..acik kat asrama…luqman je la ade umah itu pon petang lah lepas die balek sekolah menangah…ibu ayah keje kol 6 bau sampai umah… makan malam lah bau bising sikit..ngan suare azan kat masjid suare tv suare ibuayah luqman n aq.. kecuali weekend lah bau sume adik akak berkumpul…pastuh ahad dieowg pergi balek… 

bilik aq nie yang dulu kongsi ngan adik2 aq sekarang aq tinggal sorang…busan gila…n kangkadang seram gak ehehehh…tp nak buat macam mane…sume tengah buzy sekarang kan.. urm ceramah2 yang cozen aq bagi n soh aq tengook n dengar yang gile banyak die download supaye kasi refleksi rohani sikit kat jiwa aq nie…aq buat gak…holy quran x lupe… inysaallah tahun nie kene bagi khatam kan gak b4 ramadan habis…tp…YA ALLAH bosannye… nak berpoye-poye pon malaz gak..ahaha ape seyyy nak buat…syik aq pandang dinding,dinding pandang aq balik… grrrrr

20120625

fly again and again and again


Klia..asyik2 g klia anta orang terbang sane sini..anta orang g buat umrah la anta g haji la…amik org dr oversea cuty2 malaysia yang dalam hati mereka riang gumbira…….membuat kan hati nie geram +cemburu = cemberut je....ishhh bila orang lain nak anta aq pulak nie asyik aq je anta orang….x boleh jadi nie…satu hari nnty aq nak orang lak anta aq..dan aq pon melambai2 tangan pada keluarga sahabat handai n sedare mara kat pintu perlepasan dan melalui lorong masok ke perot kapal terbang…ahahha

Cozen aq (qim) kat ausie dah bape kali ulang alik Malaysia kalo summer break,o winter o wat eva.. macam rantau panjang-pasir gudang je gaye selalu balik tuh..padahal berjam jam dlm flight..die pon dah x kisah kalo die balek x de orang yg pick-up kat klia…(eh yekew ^^V) …abg keon sedih n0nggeng-nonggeng result setiap sem dapat dekan x dapat terbang.. tp berkat doa dan interview berjaye gak jejak tanah ausie tuh…si baiem lak dah 3 tahun x nak balek2 sejak dok kat mesir tuh kecuali mase mesir diserang ancaman bom bom yang kononnye macam dieowg main mercun..tuh lah last jumpe yang dulu die kecik macam jari kelingking skung dah jadi cam ibu jari dah… ntah ape kambing o tandoori yang banyak sangat die makan pon aq x taw…x pon mybe die master chef kat sane… ari2 post gmbo makanan die kat email…aq yang tengok nie pon terliur gak lah…eheh terror betol mamat tuh masak…kalah aq…^^

Ex PLKN Dolly,tiha,anep,,anne sume bakal nak terbang dah pas habis KMS (Kolej Mara Seremban ) arituh… Kalo pas interview Mara bulan 8 nie mmg 5 tahun 5 bulan lah bau jejak tanah melayu balek… Aiff and Ard budak KMYS (Kolej Matrikulasi Yayasan  Saat) sponser JPA pon same..Sume nak terbang merata-rata..New Zealand, sdyney , Aberdeen UK,India…  macam senang je dieowg2 nie berjaye dapat sponser MARA and JPA.. Walaupon setiap kali  aq call time free “adda IB (International Baccalaureat) sangaaaaat susah..sangat suuuusah..sangatttttt susah…kangkadang down macam masok mood underground je gayenye.. tapi boleh pulak dapat distinction..mmg hanye mampu tersenyum je tengok subjeck dieowg… padahal bukannye paham sangat kalo dieowg dah bukak hikayat doctor dieorg dan dieowg pon mesti buat muke konon konon paham kalo aq cerite scale bangunan n struktur starter kedai  or industrial design bagai…tapi yelah janji kiteowg cerite…nak kisah ape kalo gaya mcam ayam bercakap ngan burung kasawari kan eheh ^^… usaha+doa=tawakal je aq soh buat… tau dieowg susah2 pon mmg boleh buat nye..… dah alang2 mek doctor mmg dapat ubat yang untuk bagi sihat…aq tengok pon colour nye berwarna warni…kapsul katenye… seram lak tengok pil-pil tuh bile kawan aq makan sekali gus…dah macam putus fius je..migrain makan ubat macam makan smarties…hisyhhh

Urm sume nak terbang..nak tinggal kan aq sesorang kat KL nie…ngee deyy…think positif la sume nak membesar..nak capai cita2…nak pegalaman baru..nie lah padahnye x belajar rerajin mase kecik2 dulu… ehe x pe lah x de rezeki lagi nak merantau…insyaallah ade rezeki  mmg aq nak travel je keje nye nanti.. amin…(tangan raup kat muke)^^ YANG PENTING nisa my best friend ade di sisi aku mase susah nak senang..menegakkan Poli kami..1 tahun 8 bulan je tinggal…come on lah^^


20120530

..grrr.. II

Salam..Olaa..anieyo,hai…,^^’ ß--- Makin lame makin malaz nak menaip kat blog nie kan…makin lame aq just nak post je cerite yang berguna dan bermanfaat untuk di kongsi je kan..tengok entry bulan 3 and 4 sedey betol bilangan die....eheh tapi arini tetibe rajin lak nak taip ntah x taw mood ape …sebenarnye x de idea nak tulislah …blog nie pon rase macam nk tutup bungkus buang je…tapi sayang lah pulakkan…^^urm nk cerite ape ye…oh ye gitar…

Nampak macam sempoi je orang main gitarni, sebab tu aq teruja nak belajar kat poli... Tapi, sebab susah sangat, hajatnak main gitar terus pembelajaran tamat kat situ je.nak buat mcm mane mase sangat menceburui aq sangat. .mase cuty sem lak banyak sangat misi dan visi yang terancang untuk dilaksanakan…Heh, respek kat orang yang handal main gitar ni, tengoklah, nanti bila dah tua-tua nanti tak de kerja nak buat, aq nak sambung belajar main gitar balik! ehe kalo diizinkanlah

Kawan aq pesan sebelum nak petik gitar tu pastikan kuku x panjang. kalo panjang macam puntianak susah sikit nak main. pastu pastikan jari ko tu lembut. jgn dikeraskan. kalo x lembut gak, rendam jer dlm air panas. confirm lembut.mmg kejam ajaran kawan aq nie…kepale zionis sikit.

kawan aq kate gak selalunya kalau kita belajar gitar menggunakan "steel string"(TaliGitarBesi) kita memang ada masalah pecah-pecah kulit di hujung jari-jemari, tapi lama-kelamaan masalah ini akan hilang sebab kulit tu dah kematu.lagi satu kalo baru gile nak blaja main, kena tanggung sakit sikit je kat jari jemari... mula-mula main memang sakit, tapi sebab minat, sakit sikit sikit kena tahan yang penting bila petik sedap bunyinye..

Punye semangat aq dengar ajaran die nie..masalahnye kelas muzik x mule2 gak...isyhh x fhm aq.. mybe x sampai seru g kot nak belajar..yelah asal aq nak belajar cikgu muzik aq ade kelas la...asal nak belajar cikgu aq sakit lah...matilah..isyhhh busan lak lelame cam gini..last2..niat tuh terkubur je..x pe lah satu mase nanty aq belajar lah walaupon mase tuh tangan dah x serupe tangan dah..eheh

Aha x sah kalo x cerite pasal novel kan…hobi sepanjang zaman tuh…SI MANGKUK TINGKAT.. tengok tajuk cm biase2 je kan..tapi mmg biase pon yg stimewanye ceritenye berkenaan pilot and KLIA..sejak kene present pasal KLIA arituh semua mende kene kaji..tetibe dah terjatuh cintan lak ngan Airport airlines nie..and area sane..ttbe rase nak dok kat Enstek..dekat ngan KLIA bau ley nmpk kapal terbang ari2 kan..x taw teruja nape nak beli novel nie walaupon dah bace dekat 14x dah..tp syoknye x habislagi…Plus, pendetailan berkaitan pilot dan apa yang berkaitan airplane sangat sweet dan memang buatkan aq teruja.

Emm…macam si author ni betul2 seorang pilot pulak. Juga, pendetailan pasal environment pun buatkan kita terfikir…oh…macam tu rupanya!!!..ngee --->isyh nak cari seorang pilot lah acani^^’

Hero Ash- si co-pilot yang a very nice guy, yang sangat-sangat gentleman & unpredictable..

SoulmatenyeArd-Mangkuk tingkat ni rujuk pada bekalan untuk si abangkembarnye, sebab Ard ni jenis manusia yang sangat environmental friendly…suke sgt kitar semula..bagus tol amalan nih…for real gak aq se author nie suke bace gak komik ikhtiar hidup huhu x sangka…sebab die ade mention dalam novel nie Ikhtiar Hidup di Hutan Amazon and Ikhtiar Hidup di Glasier…serius berbunge-bunge tengok name komik nie terselit sekali..ceh macam aq je yang buat komik nie.. nak suke bahagia bagai.. eheheh.. komik paling best yang aq suke bace… banyak isi walaupon lawak.. kire untuk panduan mane tahu kot kot esok luse tersesat..sebab nie pengetahuan am tambah survival skill..skung nie ngah bace ikhtiar hidup di zaman Jurasik..Worth it..^^walaupon zaman tuh mmg dah x de lagi…

Overall, cerita yang sangat best.Their lovey-dovey scene…emm…simple but sweet...Bahasa yang santai dan tak meleret. Konflik yang tak berjela&klise…paling relex cerite aq penah bace.. sebab cerite pasal dieowg-dieowg je… x de orang ke-3,4,5,6,7,8,9 …. ^^One of novel ygaq paling banyak cerite pasal aircraft, epaulette, wing,Boeing,Airbus and winglet.ThanksFaziela for making such a great novel, u really make up my day.^^

20120527

...grrr..


Akhirnya sem 3 pon tamat…last update pasal diri sendiri mase sem 2 arituh kan..(eh betol kah)iut dh lupe…nampak sangat mmg dah berabuk blog aq nie…lame kan x cerite pasal diri …nie blog ape ea…syik update entry lagu k-pop je…ape kes..ehe …x taw lah mybe rasenye lagu tuh lagi sedap tok halwa teling aq kut walaupon bahase die lebih banyak yang aq x faham dari faham….ehe
Sekarang nie dua bulan cuti x taw lah nak keje ke x nak…niat tuh mmg ade…tapi tuh lah syik sangat layan tb n novel je..sampai pukul bape pagi..bangun pon dah lewat nak kua pon dah malaz..taw taw mmg terok eheh ^^v..so 4minggu dok umah….seriusssly mmg buat aq rasa…Ya…YES sangat busan dok rumah! so kompem esok esok esok o esok aq mesti cari kje sampai jumpe….tp tp tp ad eke org nk mek kje tok sebulan je..isyhh penim !

Hari tuh hari jadi aq yang ke-20..wah dah tahap puluh puluh dah sekarang cam x percaye je..tapi masih belom lagi tahap umor untuk mengundi.. x pe aq pon x nak pikir mende mende macam nie lagi…x sangke masih dapat kek dan hadiah lagi dari adik beradik..paling best adik aq sponser aq 100% g genting…haha jangan x taw aq nie kalo  adik o akak aq nak membelanje aq memang aq ketuk dieowg habis habisan sesedap aiskrim strawberry…lagi lagi kalo dieowg tuh baru je gaji… haha ‘tanduk aq dah tumbuh’…^^v

Sekejap je perjalanan g sane..aq igt kan lame…last aq g genting umo aq mase tuh 13 tahun…lame gak kan x jejek Pahang nie..aq ingqt lagi dulu aq mmg takut gilew nak main permainan sume bagai kalo g taman rekreasi keluarge macam nie…sampai nangis2 x nak naik sebabnye rase sangat gayat n rase jantung nie nak tercampak keluar je…tapi kali nie ok je….huh terror gak aq…sampai solero n flying coster pon aq redah naik…takut mmg takut tapi ok lah x de lah gayat sangat..orang dah belanje kan x kan nak main buaiyan pusing2 je…ape kes…

Pastuh yang paling best pergi pesta buku antarabangsa kat PWTC..mane mane pergi pon setiap tahun PWTC wajib g untuk sesi memborong novel…haha mmg koleksi novel aq makin banyak n melimpah ruah sampai x muat nak letak dah…sedih tol..pasnie gaji ingat nak beli rak buku lah…baru kemas sikit novel2 aq tersusun…(ceh citew lame g..kje pon x dapat apeda…)..urm kopak mmg kopak mase borong novel arituh…tapi x pe sekali sekala…setahun sekali je aq borong dekat 10 buah novel dalam satu hari.. ahhaahah taw taw mmg terok…aq pon terok rasenye arituh..nak naik roboh tangan aq angkut novel2 tuh g bayar n  bawak balek rumah…isyh isyth pastuh mule lah lepak bilik je bace novel 24 jam…(eh x de lah 24 jam…mase solat n makan x kire lah…)urm pastuh asyik2 ayah balek dari kerje bukak pintu bilik anaknya…berderat sume tegah bace buku…rajin kan…macam nak telan bace….ape boleh buat just geleng kepale je lah kan eheh…

Cuti nieh banyak mende nak buat tapi tuh lah kalo buat sorang2 x best gak…mesti nak ade kawan…tapi kawan aq lak bz buat practical…bz ngan laporan harian dieowg…urm nasib badan…so kene tunggu lah dieowg betol2 cuti bulan 6 nanti…tapi yang best nye cuti kali nie…aq boleh raye n puase bersame family tersayang….8 bulan kat kl kali nie…yuhoo..mmg best…x yah balek jb…sebab Alhamdulillah aq berjaya dapat tempat pracrikal kat kl…best kan….oklah dapat kat Pandan Indah…Arkitek Axis…harap2 aq boleh belajar n bekerja dengan baik kat sane nanty…elaun lak..tempat tuh x tulis lak kat kertas jawapan tp mestilah aq nk kan…tapi x kan lah nak tanye pulak kat company tuh…poli dah kate so rude kalo kitew  tanye kat compony pasal elaun…so ape2 pon terime je lah…n untuk result sem 3..alhamdullillah….amin.. ^^V (senyum sepanjang hari)

20120309

pergi x kembali..(dia dh x de)

Kita hanya mampu merancang..Hanya Allah yang menentukan bila tiba saat bahagia dan pergi meninggalkan insan tersayang. Ini janji Allah. Bila tiba waktu nya, kita pasti di jemput pulang ke pangkuan ilahi. Maut tidak bertangguh. Bila-bila masa sahaja Dia boleh mengambil nyawa kita..

life mut go on..semoga arwah di tempatkan di tempat orang yg beriman

terima kasih atas waktu dan kenangan yang telah diberikan..

lame x update tetibe dapat berita sedey pg tadi..

sangat-sangat x sangka..jiran aq teman sepermainan mase kecik agak2 aq darjah 6 die tadika kat umah lame aq Kg Attap dulu dah pergi buat selama-lamanya..masih igt lagi die kecik2 manja ngan aq..aq rapat ngan keluarga die..selalu panggil aq ude..salalu kene buli ngan abang2 die..tp aq yg jadi penyelamat...sangat rajin n pandai..sangat penyayang jage adik pompuan die walaupon mase tuh die kecik lagi...sangat comey...tp sebab kami dah pindah umah lebih 3 tahun x jumpe..x main badminton,game,nyorok-nyorok,bola cop, basikal, mandi sungai,mandi kolam kat tudm,masok hutan,belai kucing,kejar-kejar main mercun,makan kuih raya,main buaian sesame..sumenye buat aq rindu sangat zaman kanak-kanak..tetibe rindu..tetibe rase x caye die dah x de pergi buat selama-lamanya...

sumpah dapat berita dr akak aq pagi tadi..teros aq bukak utusan o9...betol..mmg ampang kl banjir kilat... hujan lebat sgt.hati ini sangat x sangka ..betol ke die dah pergi..bau je jumpe die mase raye tahun lepas sebab die dapat adik baru...ya allah rase nak nangis tapi x de air mate..sebak sangat...hati rase sangat sakit..

mmg x percaye.tapi sape kita nak lawan kehendak takdie...irfan ,farid, helmi 3 beradik yg paling best penah aq kenal..al fatihah buat arwah irfan..)":

sumber utusan:

Seorang pelajar, Raja Mohd Irfan Raja Mohd Azlan, 13, tertimbus dari paras pinggang ke bawah selama lebih 10 minit sebelum diselamatkan jiran dalam kejadian tanah runtuh di rumahnya di Kuarters Kerani Polis, Jalan Belfield Off Jalan Maharajalela, di sini, malam tadi.

Dalam kejadian hujan lebat jam 9.20 malam itu, mangsa berada di belakang rumah sebelum diarah bapanya masuk ke dalam rumah berikutan hujan semakin lebat.

Bagaimanapun, ketika mahu masuk ke dalam rumah, tiba-tiba tanah di tebing belakang rumah yang terletak lima meter dari rumah mangsa runtuh dan menimbus separuh badan mangsa termasuk muka.

Ibu bapa mangsa yang menyedari kejadian itu menjerit meminta tolong.


Sementara itu, jiran mangsa, Zaharah Hashim, 54, berkata dia ternampak muka anak jirannya diliputi tanah dan menghubungi ambulans bagi meminta bantuan.

“Sebaik dikeluarkan, mangsa yang tidak sedarkan diri diberi bantuan oleh paramedik dari Hospital Kuala Lumpur (HKL), Mangsa yang berjaya diselamatkan dihantar ke HKL untuk rawatan lanjut,” katanya,bagaimanapun, mangsa dilaporkan meninggal dunia pada jam 11.50 malam tadi.