20130531

no tittle boleh...



seketul lagi novel yang baru habis bace….sequel kedua ym berbicara..hanni ramsul..makhluk nenovel yg aq suke gaye tulisan die…yang penulisannye cepat dihadam… yang suke menyentuh perassan pembace… yang berani bawak watak berat berat..kalau mati mati kan je..kalu cerai cerai sungguh sungguh..yang time tuh hero die memang buat keputusan guna sebelah otak je..

tapi kebanyakkan nye ler cerpen die je yg die memang bagi sedih bagai nak gilew… and kalau yang novel die pulak beliau akan bagi tangisan yang bahagia…klise ler sedih dulu baru bahagia!!! tapi sape kisah janji best…

selalu gak ikut blog kak hanni dekat manisnye kenangan….n ade dua cerpen yang aq suke n masih sedih dua cerite nih kalau bace lagi…sumpah sedih gle…air mata..air hidung semua kua….ape pasal ntah die buat sedih gitu…waaaa cite pisah pisah nih mane je x sedih kan…org gle pon taw sedih…tgk tajuk pon dah deep!kalau rase nak cuci mate tuh kasi bersih berkilat-kilat ..sila lah bace cite nih..x rugi pon..10 minit je…


rightio cerite ym terus berbicara nih mmg x berat berat mne pon…die dah kate awal awal cerite nih just happy happy family…..bace punye bace memang ade tang yang sedih nye…dah ler bace dalam kereta…tetibe bijik mate nih merah je….terok gak ler dlm 20 minit menahan tangis.. hehhh sebab tuh ler aq suke bace novel bcoz time tuh ler aq nak nagis bagai nak rak…ngeeee

en firdaus n tiya mmg pasangan yang romantic de amor.. komunikasi dalam hubungan itu perlu! suami adalah sahabat and anak sulong ok (eh kaitan pulak)…sharing is caring…satu dalam seribu mybe..memang rare untuk kes en firdaus nih….pengalaman seorang suami yang rasa sendiri macam mana keadaan seorang isteri bila mengandung.dia yang morning sicknes.dia yang alahan.dia yang loya-loya time wife dia pregnant.sampai wife dia nak bersalin pon,dia jugak yang rasa sakit tu.en firdaus yang awesome kan ? :) hahah Nampak sangat die sayang beno bini die tuh..^____^

buku yang last last aq nak bace sebab adik aq sorok..senget betol budak tuh…aq pulak boleh amnesia novel nih…pelik binti ajaib kan….untuk kak hanni time pesta buku walaupon banyak kali dpt jumpe die…tp x dapat pun nak mintak sign die bcoz aq lupe nak bawak novel nih….sedih golek kanan kiri gak ler…tp x pe lah yang penting untuk semua penulis novel yang aq sayang sampai ke haty dapat bookmark yg di tempah khas tok dieorg weee….tu je yang mampu…. X_x

en khat yang pro....agak agak borink aq mmg rayau tempat die...
mmg owsome Islamic calligraphy beliau....

nih aq nye....hahaha
untuk penulis novel sume..aq lupe pulak nak tangkap gambo..
owhhh man
so sad ok..
ape pasal ler aq x take note...
urm x_______X

p/s:ttbe kat umah nih wujud sekoq kucin...hehh x suke memule...erk bukan benci tapi alah..
tapi kucin nih mmg makhluk pandai amik hati kan...sakit aty betol..nak buang pon x sampai ke haty...
selamat ler ko comey n tatasusila yang disiplin...kalo x dah lame hantar umah-umah kebajikan..
n aq nak name kan die atok aci kan..ngee mcm sesuai beno name tuh ngan makhluk berbulu tuh..
lg lg aq x de atokk...haaa cun ler..yeay

20130517

grr III

ok tahniah adda..cuti sem nih ko dok umah berjalan beronggeng berjimba..berpoye poye menambahkan berat badan yg makin lame kompem makin berat kg ko tuh!!

hehhh...gile...boleh gemok gedempol acam nih...nk buat kje umah yg basic basic tuh ari-ari memang x mengelurkan peluh yg berkilo-kilo pun...nk jongging memang x ler...

memang pemalas tahap intifada...nk keje ade ke org yg nak hamik keje cuti yang tinggal berbaki baki dlm seminggu 2.3 nih....waaa

cuti sem yg produktif .. tetapi tidak membuah kan hasil duitan...nak naik sem enam nih..sem last!! duit berkepuk2 ribu riban je gune untuk final projek art furniture kali nih...mane nak korekk...!!mne nak gali.... !!! grrr kenape ler cuti sem kali nih rase sekejap sesangat !! sebulan 3 minggu..sekejap kan....sob sob

agak agak ade ke orang nak bagi kje kat den skung nih..cuci tayar kapal terbang pun x pe..jadi bibik ke... jadi babysitter.. tukang cuci kereta... hantar surat khabar.. executif... secretary.. boss... boleh bolehh no hal....hihi

hehh berangan je lerr..kalo warrior keyboard..rancak kat lappy je ape kes..!!urmm redho je lah.... nak buat cam mane... ohh yea... my result hujung bulan nih keluar....kenape ler asyik teringat tarikh tuh..agak agak nk amnesia tarikh result mcm ner ea...makan xanax aci x...hahaha ..ok xanax sejenis pil kejadah ntah pape ntah aq pun x taw..sekian

p/s:..Mcm org sakit otak hari nie.. rase sume nye berpusing mcm kipas helikop. OTC..otak tak center...sumpah..rase kene gelek ngan tayar kereta bumblebeee pun ade gak..heh macam penah rase je...nauzubillahiminzalik...isyh isyh anak sape ler nih...x senonoh beno rase nye...ape punye kakak ler...--_-- hihihi may ALLAH bless kbai

20130515

Laulal Murabbi Ma Araftu Rabbi

ape kejadah ayat bunga bunga gula gula sangat nih....hihihi mcm minah bunga

Esok hari guru…

Mood swim r rase.sumpah rindu petala kelapan..dekat ngan langit ke sebelas rasanye kat sume cikgu cikgu aq..cikgu tadika,cikgu sek ren..cikgu sek agama..cikgu sek men..cikgu tuisyen..cikgu plkn..cikgu kelas memandu erkk <-yg nih x sgt ler…hihi paling rindu obcoz cikgu sek men..sebab time tuh hormon cikgu n pelajar cikgu layan macam gaye budak yg dah membeso…

Cikgu sek men..dari tingkatan 1-5 aq sek kat smk (P) Bandaraya… yaa sek pompuan...sek yg paling best aq rase...sek yg kecik n x popular sgt...argh wat eber jnji aq suke n gembira je belajar kat situ...banyak kali ibu suruh tukar sek pun aq x mahu..kalo anak soldier nih mmg kje dia berpindah randah…hidup x nomad.. even my ibu kerja bahagian office je pun…urm mcm adik aq dekat 4,5 buah sek tukar dalam tempoh tingkatan 1-3..

isyhhh bg aq..aq x suka..nanti putus kawan…x rapat...dengan cikgu, classmate, makcik kantin, senior, tukang kebun, acik post guard erkk sume lah….wondering nye.. aq tengok adik aq macam ok je..ramai kawan lagi…hehhh papeje tapi time aq sek dulu memang aq x suke pindah randah even ibu kene tukaq dekat serawak sekali pun...n selamat la ibu kne tukar kat TLDM lumut je…x de ler jauh sgt 4,5 jam je pon..so aq ler sesorang yang study kat kL nih…with my ayah…kesian kan...hahah ohh tp lagik kesian to my ayah...ayah x dapat tukar perak time tuh…balai traffic kat sane penuh..urm…itu cerite 5,6 tahun lepas la…dua tahun kemudian ibu dapat tukar KL balik..n sampai ler sekarang masih duduk di kem KEMENTAH…

8ly nk cerite rindu je time sek nih..rindu nak masok kelas..time koko masak-masak..puteri islam..krs..dok dewan.hari usahawan..sukan..exam…oh no ...exam.. x rindu sgt ler…sebab time belajar nih pun exam mmg banyak ape…hehh…tiduk dalam kelas!yup ini normal…bukan student namanya kalo x tidur dalam kelas kan kan kan…masa mmg banyak dihabiskan di sek je hidup aq dulu..sebab tuh aq sayang sangat sek nih….urm best zaman sek sebenarnye...teringat cikgu cikgu yg aq rapat…hehh nk dtg sek tp segan ler pulak..tiap2 tahun lawat sek tp tahun nih x berkesempatan lg…final year kn..bz sokmo…tgh cuti nih mmg nak lawat.. in syaa ALLAH ler kalo de rezeki…

Cikgu,
I JUSST WANTED TO SAY THANK YOU TO ALL YOU'VE DONE 
YOU'RE A TEACHER 
I'LL ALWAYS REMEMBER..
HAPPY TEACHER'S DAY 

" kalau di tanya ...siapa yang antara kamu yang sanggup berkorban untuk kamu walhal dia bukan darah daging kamu ...jawapannya adalah GURU ..." --- mohdhazlan dreadlock ..

guru ibarat lilin ...ketika malam gelap gelita ...dia datang memberi cahaya ...cahaya harapan yang menyuluh jalan untuk mengapai impian ...

p/s : terima kasih cikgu kerana mengajar saya dan mendidik sehingga menjadi manusia… 
oh too my all lecturer selamat hari lecturer gak...anda juga seorang pendidik....
sayang semua ketat ketat...
muah muah
may ALLAH bless

sekian.

fuer alle meine suenden (germany)


Untuk semua dosaku..USD..yeaaaa hye hye …mmg boleh dikatakan ok blog aq nih diketegori sebagai laman review novel yg aq bace… like it or lump it…aq nk pinjam ayat antrabangsa hero novel nih… Choosing a book to read is like choosing something to feed your soul..and USD is awesome just the way it is by Rin Ahmad atau kat blog die org panggil KL..who KL..Rin Ahmad n KL..ade kene mengene ke..ape ke jauh sgt huruf tuh..--_--

btw I just found kak Rin kat blog http://karyalepak.blogspot.com recently…yup aq mmg seorg yg sangat sangat tertinggal train putra lrt.. sebenarnye penat bace e-novel di blog nih…kne focus n rajin yg amat bukak blogger !!..faham faham je lah blog aq nih..suke suki je aq nk bukak n up entry..itu pung kalo rajin menaip ler kalo x haram hihi..

dan utk kak Rin Ahmad I should give her a big praise.. because I do get her message!!USD.. first novel yg dicetak dah bombastic ayat die…bace cite nih rase macam ade ler sikit sikit mcm “H” my lovely writer yg misterios gilak tuh hihi…change to good..transform..touchdown dari arah menghala holywood ke arah menghadap kiblat.. tp dua dua ada beza nye… mcm “H” ayat die lebih ringkas n senang nk hadam even die gune english yg bg aq yg suam suam kuku English nih mmg wajib la kne bukak pakcik google o oxford dic..n akak Rin bagiku ayat die pun sedap dibace..penggunaan teknik penceritaan daripada dialog.. bahasa yg cun melecun yg matang n nakal nya tetap ada..arghh aq suke die..titik!!

btw aq dpt rase kak Rin nih mesti mempunyai pengalaman yang luas mengenai Germany + Ozil=ttbe..ade kene mengene kan..erkk…dan bahasanya “Bist du mit Liebe verliebt oder liebst du der, der die Liebe erschaffen hat?” hehh acano nk sebut !!belit lidah.. 0_o..n Ntah ntah budak TUM gak..amik engineer..dok outside at Pasing..!!arghh obsess..

ape yg same with “H”setiap muke surat x boleh skip…skip sikit je dh ke laut ape aku bace..x cliché ler senang cite..sebab aq dapat rase kak Rin mmg x suke cliché- cliché nih n overall mmg x de ayat bunge bunge gula gula manis sweet sour bagai dlm novel USD ni..n kak Rin lebih daring kot kalo part hot hot gitu….hahah macam kipas lelebih pulak rase ekk..

utk lisa n azri name yg ringkas n nice..azri si SSB (sext smart beard) gilak kalo ayah die syed gelani mcm George Clooney mmg hensem gle r deabak..<---arghh aq baru belajor ayat nih..hihi nih ayat baik kan..x baik aq nk anggap die baik gak…be positif hih..ekk senget..

suke quote nih ‘Memang ramai orang yang bertemu hidayah jauh di rantau kerana di rantau org, hati cepat menjadi sunyi, menjadi walang dan tersentuh. Paling penting, di tempat orang senang nk membezakanbaik dan buruk. Jelas perbezaannya. Di Malaysia kadang2 nur Ilahi terkambus antara adat dan budaya, tersembunyi antara fasik dan yang benar.’
m/s 350 


ooo gitu ke…umm patot ler..sebab mmg banyak watak dalam cite ‘H’ pun sume transform luaq negara…mcm megatron turn to optimus prime…hihi n kengkawan aq yg terbang pun byk yg dh berubah habis.. alhamdulillah..ok lastly part flashback..overall cite nih mmg flashback sokmo!!sat kat Pasing..sat kat kL pastu kat Johor..tp smooth je…tepuk tangan ler sebab den bace x penim sgt..kali nih like akak Dhiya Zafira pula..pembawa cerite flashback yang senang dihadam x mengelirukan+mengecewakan=membahagiakan…happy4eva.. n_n

nak cite panjang tp x mampu nk taip dah..aq mmg spesis pemalaz tahap anak penyu di golepazle.. Apa-apa pun... banyak ilmu yang dapat diperolehi dalam USD... setiap perkataan membentuk ayat2 yang bernas, memberi pengajaran dan terkesan dihati.. . acewahhh..akak Rin nih macam mystery jugak....ade sape sape yg dh penah jumpe die...ke die mcm 'H' gak..thinking..tp salute ler sebab dia kurang di kenali tapi mampu menghasilkn karya yg bermutu…

hehh next Gadis Edisi Terhad…cite nih aq lah org terakhir yg ambil n beli kat KLiBF..(kuala lumpur international bookfair)..alhamdulillah...itu namenye rezeki terpijak...hahah apeape jerr...hope best mcm USD but plus++ lg ler sebab mcm makin tebal ler pulak…ngee..Allah creates amazing things. So, trust Him completely. Be with Him always..

**oh myyy..
seriously kak rin suke pakai ayat nih dlm novel....
urm no wonder byk kali dgr...
urm apakah ia benar..hihi
jeng jeng jeng!!


sekian..

p/s.. translation

Bist du mit Liebe verliebt oder liebst du der, der die Liebe erschaffen hat?
Are you in love with the idea of love, or do you love the creator of love?
Adakah kau mencintai 'cinta' atau mencintai Pencipta cinta?

20130507

m3~deeper conversation



Is your favourite colour blue?
Do you always tell the truth?
Do you believe in outerspace?
And I'm learning you

Is your skin as tanned as mine?
Does your hair flow sideways?
Did someone took a portion of your heart?
And I'm learning you

And if you don't mind
Can you tell me
All your hopes and fears
And Everything that you believe in
Would you make a difference in the world
I'd love for you to take me to a deeper conversation
Only you can make me

I let my guard down for you
And in time you will too

If you don't mind
Can you tell me
All your hopes and fears
And Everything that you believe in
Would you make a difference in the world
I'd love for you to take me to a deeper conversation
Only you can make me

If you don't mind
Can you tell me
All your hopes and fears
And Everything that you believe in
Would you make a difference in the world
I'd love for you to take me to a deeper conversation
Only you can make me

4x
Deeper Conversation
Let me

p/s; there no change...masih nk cakap now musim lagu nih galak berkumandang semendang di halwa telinga saye...sekian..
~dgr dgn mate hati ..~