20110826

yea dah nak raya...!!!!

bila nak raya? bila masing-masing sibuk meng tag gambar ucapan hari raya kat facebook...punya excited aq on facebook...tengok tengok...notification berpuluh-puluh...rupanya komen dari tag photo je...hampes sungguh...O_o


bila nak raya? bila ringtone sms x habis-habis nak berbunyi,masing-masing berlumba mesej sape paling best,okey aq mengaku,aq nih paling malaz nak taip mesej kat hp..paling rajin pon hanya akan forword kan mesej raya pada orang yang terapat dan yang tertentu je...membazir kan amalan syaitan haha alasan lo...O_o.


bila nak raya? bila meletup sana sini. berapi sana sini. bak kata pepatah sekarang, melayu main mercun, cina bakar mercun. sebab tu laa orang melayu banyak tercedera bila bermain mercun. jadi, hati hati ya. aq pon dah jadi mangsa kekejaman mercun semalam. susah gak duduk umah sewa ala-ala flat nih..dieowg sume terlebih pandai. orang baling mercun tempat takde orang. tapi dia baling mercun depan n belakang umah aq. tiba-tiba rasa ada kat palestin pulak. tetibe gak rase jadi mangsa bom. x de sivik punya anakjiran. nasib mercun mancis letup dua kali tu je. agak bengang laa telinga aku ni. bengang lagi hati ni. terhantuk gak lah kepale aq nih coz terhantuk ngan kuali tempat aq nak masak. nasib aku tak tercedera. huh..!!!!!

bila nak raya? bila para-para blogger update blog dorang untuk wish selamat hari raya.dan termasok lah aq...

bila nak raya? bila mak bulan dahh lahirkan anak bulan laa. hhe. 
SELAMAT HARI RAYA kowang sume :)

bila nak raya?bila barang raya dah beli..baru best nak raya...tapi yang sadis nye satu apa pon x beli lagi...sob sob sob...sedeyyy nih...cepat lah  esok tiba...x sabar nak balek kl....:d

p/s:gila killer punya lect macam x bagi kami cuti raye sakan je..."saya nak tengok design awak sume nih naik cuti raya k..jgn nak bagi alasan saya x sempat coz kena beraya umah nenek angkat saye belah atok awak....saya x nak dengar !!!saya tahu design influence awak sume siap sekali dengan warna sekali dengan art marker..." sekali gedebak gedebuk 20 xsgment dtg...what the fish~!!!!!!!!!!!!!.....tapi pape pon aq ADDA akan beraya dulu walau ape pon yang akan jadi...wahahahahahhaha(gelak jahat------>>>O_o)

best nye kalo bunga api aq api die mcm nih....
kompem kompem aq lari dulu..huhu

20110809

Tazkirah Selasa

ramadan ke-9...saje je nak bagi tazkirah jap...renungkan lah..



tudung tak wajib pakai pon lah!
salam.sape yg bace post ni msty cakap "huh??!! btoi ker?" "biar bena"
"benda x wajib jd wajib".

ape tu?i give some exmple..amek wudhuk tu x wajib pon, tapi bila tiba mase nak sembahyang, amek wudhuk tu jd la wajib. same goes to tudung. pakai tudung xwajib pon, tapi bila berhadapan bukan muhrim, jadi la wajib. pakai pin tudung xwajib pon,tapi untuk elak nampak rambut, kena la pakai. pakai stokin xwajib pon, (dak ostel benci benda nih) tapi kan sayang,sebab nak tutup aurat bila kuar jengjalan, jadi la wajib. simple kn...

Mereka yang mengatakan statement “Alaah! Perempuan Pakai Tudung Pun Perangai Buruk!”, Sebenarnya, akhlak andalah yang rosak. Malahan ditambah dengan satu lagi kerosakan, iaitu kerosakan minda dan jiwa. Anda sebenarnya telah memperlekehkan hukum Allah. Anda juga telah memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat). Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan kalimat keji seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka?! Kenapa anda mencerca insan yang berusaha untuk memakai pakaian yang disarankan oleh Allah? Apakah pakaian anda sudah lebih baik berbanding apa yang telah Allah tetapkan? Anda mahu lawan Tuhan?


Adik : ish kakak ni..
Kakak : oit nape pulak boboy nie?
Adik : kakak tu tengok la pakai mcm mane?
Kakak : why?tak lawa n sweet ke?
Adik : sweet mendenye,baju ketat ,seluar pendek n rambut tu,da rupa macam dah kena tumpah air karat je (perang)
...Kakak : alaa adik nie,kan panas nie jadi akk pakai la yg pendek dan ketat cikit,kasi sejuk bagi angin masuk.rambut ni lawakan fesyen sekarang taw.
Adik : kak,kat tempat sejuk pun akk pki mcm ni kat tempat panas pun akk mcm ni,tak de beza nye,
Kakak: yang boboy bising sangat nape nie?
Adik : boboy tahu boboy lagi kecik dari akk,tapi boboy sayang akk,biarlah akk panas kat dunia nie sikit,boboy tak nak akk panas kat akhirat,kakak adalah tangunggjawab boboy jugak,aurat kakak tuu lagi elok ditutup,selamat ayah dengan boboy nanti,lagi satu rambut tu tak lawa langsung kak,baik semula jadi lagi sweet taw,ciptaan Allah the best.
Kakak: mmmm.......



?? andai kita tidak menjaga aurat kita dengan baik,maka ia akan meyusahkan orang sekeliling kita juga diri kita(^^,)

Seorang Inggris dtg ke seorang Syaikh & bertanya,
"Knp dlm ISLAM wanita tdk boleh jabat tangan dgn lelaki?"
Syaikh mnjawab, "Bolehkah kamu berjbat tangan dgn Ratu Elizabeth?"
Si Inggris mnjawab, "Oh tentu tdk boleh! Cuma org2 trtentu aja yg boleh brjabat tangan dg Ratu.''
Syaikh trsenyum & brkata, "Wanita2 bgi kami (kaum muslimin)
adalah para Ratu & Ratu tdk boleh berjabat tangan dg lelaki yg bukan mahram baginya."

wanita adalah PERHIASAN, disimpan dalam laci, kemudian dikunci,
disimpan dalam almari, kemudian almari itu dikunci,
dan almari itu ada didalam kamar, kemudian kamar itu dikunci,
kamar itu berada didalam rumah, kemudian rumah itu pun dikunci,
dan rumah itu ada pagarnya, kemudian pagar pun dikunci, dikunci, dikunci,
dikunci, dan dikunci, dan pemilik kunci itu adalah SUAMInya kelak

20110806

dugAAN RAmADhAn

Bau beberapa hari pose...tup tup...demam,sakit perot,muntah,pitam...aikkk asal nie....salah makan ke??
pose kot...x mkn pape pon...tapi asal muntah sampai lembik2 badan...nak g bilik air pon dah nampak hitam je sume...pejam celik pejam celik mata ...nak tumbang lak..x ley jadi wajib g hospital..sampai-sampai je hospital mak aiii bulan pose ni makin ramai lak owang sakit...ramai bukan maen...macam datang beraya...ehh eh semua semangat nak 'duit raya dari doktor' ke???musykil...o_O' tunggu punya tunggu x kua-kua gak no aq.. aiseyyy lame bebenor patients doktor nie...nak rempuh x nak?nak x nak???...sempat le pulak nak main aci kira jemari tangan sampai spoloh terjah ke x nak bilik doktor no 10 nie...mase mmg x sempat kol 11 bas dah nak gerak...alamat x balek JB lah den..ok fikiran x waras!! terjah je...muka wat ala-ala mmg sakit nak mati (padahal mmg x larat dah)...tup tup lagi skali...hisyhhh agak2 rase nak bagi tangan je kat patiens doktor tu... boleh lak die main borak borak selamat malam Malaysia ngan doktor tu..ape die ingat pesakit kat lua tu ayam ke...selamat warga emas...n selamat aq x larat...(hiut kalo larat pon kompem gak x wat...x de maknenye..) cakap tu.. cakap nie...tuan doctor say..keracunan makanan...!!! FINE!!!dalam setahun 2 kali aq kene..dah nasib badan...nak hapus dosa kot...ntah ape la yang aq makan...x dapat dikenal pasti...

dan ini lah akibatnye...kalo dah hampir setiap minit asyik berlari ke tandas...kalo aq lari merentas desa mmg dah sampai russia dah...rase cm nak tdo je kat tandas tu..huh..n selamat x check in kat wad...hai lah darah...kenape anda tetibe bertukar kpd DARAH RENDAH...  x pasal2 kene cucuk

oh JARUM...kenape ANDA besar sgt
sakit..x r...SEDAP..
selalu kate owg masok air...last2 aq yang 'masok air'
ok 1 platelet air je.cukup lah
dah kene masok air..puase burn lah kan...kompem2 batal...tengok dah rugi 1 hari...!!!erm inilah natijahnye kalo makan segala bagai macam nak rak..Moral of the story..panaskan makanan anda terlebih dahulu o masak saja yang lain...jangan simpan2...INGAT!!!

20110801

Pertama Ramadhan

arini first ramadan...pertama ramadan gigih nak balek kL walaupon pukul 4 pagi... nak bersahur n berbuka bersame2 family tersayang lah katakan...dah alang-alang poli aq cuti isnin so pe g kemas2 barang jumaat lalu n teros g beli tiket kat pasir gudang...huhu selamat ade tiket g...n aq owg yang terakhir yang menghabiskan tiket pada hari tu...sorry rrr pakcik makcik sekelian...sape cepat die dapat...:P

sebelom ramadan sabtu aritu tok busu aq wat kenduri tahlil n kesyukuran b4 ramadhan...dah lame x g kenduri so aq pon mengikot lah ibu n ayah walaupon badan penat n ngantok yang amat..sebab ape ngantok??sebab aq geram tol dalam bas transnasional aritu...dah tengah-tengah malam buta pon nak pasang lagu kuat2...pastu semangat lak pasang citew movie KL GENGSTER...busan sungguh(bg yang dah negok citew nie kompem2 se cm malaz dah nak tengok g kan time2 owg sume nak wat taik mate...termasok lah aq...)kalo die pasang SEKALI LAGI CINTA syok r gak...aq pon x negok g citew tu...hahah x pon NUR KASIH THE MOVIE... bau syok malam2 layannnnnnnn je....ni citew lawan2...tension aq...

ok past is past...semalam aq dapat terawih bersame2 penduduk kem ATM pasifik kat sini...Dah lame x jemaah kat masjid aL-Mukmin nie...almaklum lah den orang perantauan...jarang-jarang je balek sini itu pon kalo JOHOR bagi cuti...macam arini...setiap hari pertama ramadhan JOHOR pasti cuti...ehe gila x suka... umah sewa aq awal2 lagi kosong coz kawan2 aq gigih nak balek kampung masing-masing...padahal owang Johor agak...bukan jauh sgt pon.balek kol 7 kol 8 dah sampai...lain lah aq..kene g station bus lagi beli tiket g! 4 jam perjalanan lagi...kalo bus tu sesedap oren nak berhenti kat mane2 perhentian...alamatnye mmg lambat lah den sampai kL...

semalam first terawih tetibe jumpe kakak angkat aq...(kakak angkat ke???uhu nie akak tadarus sesame mase ramadhan tahun lepas)dah lame x jumpe...buzy lah kate kan padahal dok dalam satu kem gak...nak wat cm ner akak aq nie buzy sesangat mengalahkan suami die yang NAVY tu...buzy g tournament bowling sane... maen bowling sini... sampai bengkok2 jari tangan die aq tengok..tapi  kaye lah akak aq tu...sume die g sume menang..pingat, paila jangan cakap lah mmg banyak...agak2 kalo shalin zulkifli nak resign mmg akak aq ni boley ganti nye...tapi nak wat cm ner...die main bowling nie just untuk ARMY je..

sahur pagi tadi...aq dikejut kan dengan masej pepagi buta dari my housemate..."ADDA bangun sahur" hisyyy selamat aq x cmpak hp aq yang tertibe keluar lagu masej..x ke gila kol 3.30pg masej aq soh sahur...awal lagi.. alarm jam aq pon x bunyi lagi...lex rr..kol 5 den bangun...nak senyap hp tu mmg aq sorok dalam bantal la.. tetibe terlajak...ha tu lah owg masej soh bangun x nak bangun...5.20 bau bangun...walaupon malaz bebenor mate nie nak bukak..g dapur tetibe ibu wat pingat durian...wah sedap gilew...tapi pagi2 makan durian????erm.."ibu nak telor dadar tolong masakkan"...lalu dengan mate yang nak x nak buka aq gagah kan gak siapkan telor dadar untuk my mun terchenta...makan pepagi mmg x ade nafsu nak makan lelebih... biase la tuh...

AZAM...harap tahun nie aq dapat berpuase sebulan lagi...itupon kalo ALLAH bagi lah...macam tahun lepas Alhamdullilah aq berjaye berpuase sebulan...ehe best tu...x yah ganti2 pose...terawih pon boleh full..so tahun nie pon arab2 aq dapat wat terawih kat masjid Politeknik premier aq dengan baik lah...n dapat khatam kan gak al-quran sebelum ramadhan habis...tetibe terbace artikel ni


Perumpamaan SEORANG MUKMIN yang membaca Al Quran seumpama 
UTRUJJAH(sejenis buah seperti limau) BAUNYA HARUM dan RASANYA ENAK

Dan Perumpamaan SEORANG MUKMIN yang tidak membaca Al Quran 
seumpama KURMA TIDAK BERBAU tetapi RASANYA MANIS
Dan Perumpamaan ORANG MUNAFIK yang membaca Al Quran 
seumpama KEMANGI BAUNYA WANGI tetapi RASANYA PAHIT
Dan Perumpamaan ORANG MUNAFIK yang tidak membaca Al Quran 
seumpama HANDZALAH(sejenis tumbuhan liar yang menjalar) TIDAK BERBAU dan rasanya PAHIT

(HADIS SAHIH RIWAYAT MUSLIM)

BERIMAN KEPADA KITAB-KITAB.....
AL QURAN itu TEMAN KITA
AL QURAN itu PENGUBAT KITA
AL QURAN itu PETUNJUK KITA
AL QURAN itu SYAFAAT KITA
AL QURAN itu RAHMAT KITA
AL QURAN itu PENASIHAT KITA
AL QURAN itu MAKANAN KITA

BACALAH walaupun SATU AYAT setiap hari semoga Kelak AL QURAN menjd SAKSI KITA di MAHKAMAH ALLAH

insyaallah...ok kowang last dari aq..


DELETE semua FILE kebencian...
                                                     
♥ INSTALL anti-virus egonisme...
♥ RESTART kehidupanmu dgn kasih...
♥ REFRESH peribadimu...
♥ DOWNLOAD kesabaran...
♥ UPLOAD tingkahlaku yg benar...
♥ Jgn meng-'UNDO pengalaman buruk...
♥ COPY & PASTE semua pengajaran & ilmu yg baik...
♥ LOADING semua dgn DOA & USAHA..

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yg mulia kpd semua yg mengenali aq... ^_~