20111203

opsss...terlanggar pulak...

dengan hati yang kaget,dan seram..otak pula sudah berat semacam je rase...peluh dah berpuluh keluar...rase nak ggugur je jantung nie...hadiah awal muharam paling ngeri telah aq hadiahkan buat kereta ayahanda ku...
mcm mane nak jawab nie...macam mane nak cerita nie...macam mane kalo kene marah...macam mane kalo kene lempang macam mane kalo kene boikot pastu cekik pastu tengking pastu sembelih pastu...aa'ahhh ape nak buat nie....

ceritanye begini...(ade feel ke nak cerita)urm...

dipagi yang masih segar...embun pun baru keluar...akak aq cakap jom test kereta ayah...aq nak bawak lah...kalo x sape g nak bawak x kan nak bia je kereta tuh kat tempat letak kereta je...jom lah...ko teman aq...semalam aq dah belajar ngan cikgu driving aq...nak text lah...syik tunda-tunda je ari...jom...!!!dengan malaz tapi kesian tengok akak aq nie dah bersungguh-sungguhh ajak aq...urm okey lah....pusing satu kem nie je bukan jauh sangat pon...itu pon dah amik mase 1 jam dah...orang bau nak belajar kan biase lah lambat je bawak...kalo ade siput vavi kompem lagi laju kot aq rase...dengan bawak slow gila pastu mati-mati enjin... adoi ii panasnye...hishhh mule lah rase tensen....mula lah rase macam nak je bawak kereta nie....mula lah rase ermmm aq boleh je bawak kareta nie...mula lah ade rase keyakinan pada diri...arituh dah penah bawak kan...kompom boleh...urmm...alang tukaq tempat...nak bawak sat...plzzzzzzzzzz........(mate dikedipkan berulang kali macam mate puss and boot...)x lame kemuadian lampu hijau menyala...YES!!!!!

mybe sebab terlalu komfiden sangat...nak jadi cerita...aiseyman....ehh asal kereta nie laju semacam...eh asal belok kiri nie...en depan lah depan....a'aaaa  bummmmmmmmmmmmm!!!!!!!!tetibe sunyi je aq rase....
tetibe enjin teros mati...tetibe kereta teros berhenti...tapi bunyi tadi...oh...jangan lah ade ape2 berlaku..oh jangan lah ade kecederaan..oh tolong lah...oh ohhhhh.....aq tengok akak aq...akak aq tengok aq..OKEY TAK????teros bukak sit belt keluar kereta....mata membulat oh my car.....................HOTOKEY!!!!

BALIK!!!!dalam kareta...SAH....SAH aq kene terok...teros kene basuh ngan akak akak aq...aq dah senyum senyum kambing dah nie...ok ok aq salah ok ok aq x boleh pikir tadi...ko jerit kuat..aq terkejut... aq..aq.. aaallllaaa yelah yelah aq salah...aq bayar okey.....aq bayar diam lah...ishy......rase nak jerit je...ishyy tensen nye....asal lah kereta tu ke kiri lak...asal lah aq tersalah tekan minyak...asallah aq x tekan brek tuh tadi.... asallah aq nak bawak kereta ayah arinie...asallah aq x tidur je...buat2 x dengar rayuan akak aq nak bawak kereta arinie....isyhhhhhhhhhhhhh.........penim nye......kesian kereta ayah....i'm sorry......macam sakit je kereta tuh aq langgar tembok tadi...terok gak....urm....agak2 bape kos ek....x pasal2 kene  kua modal...x pasal2 kene bayar...x pasal2 kena kuakan duit simpanan aq...urm...sedihnye.......yang lagi takut nye...cm ner nak bagi taw ayah n ibu....alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kompem tidur malam aq lepas2 nie x akan tenang.......
takutnye....

terokkan....
sampai sekarang x bagi taw my mum n dad...


aq dapat rase kesakitan kereta nie...
sabar k...t cek anta g bengkel...urm


mate die dah rosak....
kene masuk icu...isyhhh...
adda ape ko buat nie....

moral of the story....hisyyy payah lah nak cakap....hati x tenang...urm...jangan lah terlalu over komfiden k... jangan kecoh2 owang bawak kereta slow...kira pengajaran lah tok aq....kompem pas nie aq fobia bawak kereta...rase cam menggigil je pegang stereng...urm...cm ner nak buat sekarang....?????

untuk redakan perasaan yang ntah pape ntah yang berselirat aq rase... kawan aq ajak aq g tengok wayang.... tapi cerita ombak rindu...urm...mula2 aq se busan lah cerita tuh...sebab aq dah penah bace novel die...aq dah taw jalan cerita die...sume nye same...cume die ubah sikit je...x de feel sangat lah tengok movie nie...sebab kalo novel feel citew nie romantika de amor....so aq se kureng sesuai la cerita nie di adaptasi jadi movie... cm rase berdosa je actor2 tu lakon act-act mcm tuh...isyhh..pape pon lagu die sedap...and citew tuh aq dah tengok pon..

20111111

novel oh novel.....

Just a simple pop out from me... tengah-tengah layan novel sebab biase lah dh start cuti sem...urm ni

je lah rutin aq sepanjang zaman kot...huhu..tiba-tiba boleh terpikir lak benda pelik cam nie... hehe...

Selalunya orang yang tak minat novel nie akan kutuk habis-habisan orang yang hobinya sangat suka menelaah novel berbanding baca buku ilmiah macam aq nie... ahaks =') so, here it goes some typical views about novel...

Mostly (guys la kan) orang akan cakap macam yang kat bawah nie la... tapi aq letak sekali ayat fire balik. =)

merah:aq yang cakap

hitam:orang cakap

1) "Ek eleh, baca novel? so not cool la!"So not cool?? Hello, damn superb duperd hot ok!"

2) "Hobi baca novel nie buat tambah rabun mata aq ja."
Ek eleh, apa hang ingat menghadap lappy dengan pc komputer tu seminggu 7 hari, sehari 24 jam tu mata hang jadi celik tak rabun, tak payah pakai spek dah ka?" 

3) "Buang duit ja beli novel-novel nie buka boleh kenyang perut pun."
"Ya la tu... macam lah beli rokok tu tak bazir duit. Rokok tu boleh makan bagi kenyang perut ka? tak tau la pulakkan... bagi pendek umur aq rasa ada la."

4) "Apa tak boleh 'kecik' lagi ka tulisan novel tu?"
"Dah tu, hang nak tulisan tu besar anak gajah? anak paus baru nampak?"

5) "Asyik-asyik novel. Entah apa yang bombastiknya dengan novel nie aq pun tak aware."
"Yang bombastik tu ayat-ayat dia, orang tak tau nak menjiwai ayat tu jealous tak paham tu yang cakap macam tu."

6) "Ala, klise la hobi suka baca dengan kumpul novel nie. Semua gegirls suka. Geli ok jiwang!"
"Orang perempuan nie jiwa halus tu yang jiwang, laki jiwa MAKHLUK HALUS! tu yang tak boleh pakai."

7) "Novel?? sangat bunga ok. Tak maskulin."
"Nasib baik bunga. Wangi la jugak. Kalau besi tak ka tak dak bau langsung."

8) "Gila atok tebal, baik aq baca encyclopedia lagi paedah!"
Ya la sangat baca encyclopedia... ntah eja pun tak tau, tau nyebut ja."

Ok, those are the typical views we as novel lovers get. Tak semua orang cakap macam tu... tapi kebanyakannya ya... x macam kasar sgt ke ayat aq nie...erm biase lah minat orang sume x same kan..so kalo orang dah minat sangat bace mende nih..tolong lah accept..bukan susah pon..just ignore je..kalo die suka bace..ha biak pi je...x yah nak ngate ke ngejek ke...taw x tension telinge nie dengar..selagi mende tuh x salah disisi agama bangsa dan negara...so kira on lah kan...Hehe... peace no war... aq tengah boring... layankan ja lah apa aq merapukan... urm nak citew satu mende nih



pertengahan nov nie bicara hati akan di dramakan,wah! x sabar lah aq nk tunggu...drama nie akan ditayangkan di ASTRO PRIMA.Rasanya kalo tayang di TV3 mesti first ranking nie...Pelakon drama Bicara Hati adalah Sharnaaz Ahmad dan Kris Chempaka.hah??cempaka Kriss??sape tu ekk...kalau krissdayanti...motor kriss tu aq kenal lah.hehehe. Tapi aq rasa macam ada pelakon lain jer yang lagi layak? Novel ini fevret aq sebab aq mule bace novel novel nih lah , jadi aq letak high expectation lebih lagi kalau korang tengok dia punya cover novel, watak yang digambarkan sebagai Zahlia itu cantik giler dol


Sharnaaz Ahmad jadi Tengku Syahran,
sgtlahhhh sesuaii....hehe...
kalo aq jadik Zahlia..canner??..
***alamatnyer rugi lah produser..hehe
wow gila hot....
apa-apa pun kita tunggulah drama ini ditayangkan.
wah!~..aq sudaa x bolee tahan...!~..
ehe p/s:cuti..keje,o lepak...sekejap je cuti sem kali nie...urm kompius....mcm malaz je banyak dlm otak nie...lame x update tp x pe kali nie aq dh tukaq skin skali..syik red je...kasi unggu pulak kali nie..kite tgok bapew lame die bertapa dalam blog aq nie...

20111021

no title

seharian aku terperap dalam bilik baca buku.rajin.aku rajin.buku apa?buku novel?sila hantuk kepala saya kat dinding.


aku fikir aku perlu berubah


bersusun,  bersepah sepah semua buku buku didalam bilik. bukan buku sahaja. semuanya. sebulan,dua bulan. hampir tiga bulan aku membiarkan segala gala nya bersepah seperti kapal karam. bukan aku malas nak kemas. tapi aku sendiri tidak ada rasa keinginan untuk mengemas.(tettttttttttt tipu...tipu...adda tipu...x kan lah dia pemals tahap gaban macam nie sangat kan...anda percaya???x kon lah!!!) 



bukan apa. aku tahu,ia memerlukan hanya beberapa saat untuk kelihatan kemas. selepas beberapa jam kemudian,akan kembali bersepah semula. bukan kotor. tapi bersepah. satu perkataan yang mempunyai makna yang berbeza sekali. harap anda mengerti.

hari ni hari jumaat. semua orang tahu,hari ini hari jumaat.,naik kelas,dapat jadual tarikh access. fuhh~ hilang sedikit tekanan dalam otak aku. selama beberapa hari ini,itu yang merisaukan aku. aku risau. aku runsing memikirkan tarikh access yang masih tak dapat lagi. sekaligus menyebabkan aku jadi stress.

alhamdullillah..

syukur,lega bila aku meneliti setiap lukisan drawing aku

setiap design report,design concept,rendering,colour proposal yang tertulis. tak terlalu padat dan aku masih ada ruang untuk bernafas. subjek subjek model making dan ex com sangat-sangat memerlukan daya tahan yang kuat....harap-harap sebelum access aku dapat siapkan sebelum 31/10/2011 nie... sungguh menyakitkan sel otak aku.tapi tak mengapa.aku akan berusaha sehabis baik untuk kali ini.. 

menggaru kepala yang tidak gatal.

pray 4 me walaupon dalam mimpi....


31/10/2011
1/11/2011
2/11/2011
3/11/2011
4/11/2011

20110826

yea dah nak raya...!!!!

bila nak raya? bila masing-masing sibuk meng tag gambar ucapan hari raya kat facebook...punya excited aq on facebook...tengok tengok...notification berpuluh-puluh...rupanya komen dari tag photo je...hampes sungguh...O_o


bila nak raya? bila ringtone sms x habis-habis nak berbunyi,masing-masing berlumba mesej sape paling best,okey aq mengaku,aq nih paling malaz nak taip mesej kat hp..paling rajin pon hanya akan forword kan mesej raya pada orang yang terapat dan yang tertentu je...membazir kan amalan syaitan haha alasan lo...O_o.


bila nak raya? bila meletup sana sini. berapi sana sini. bak kata pepatah sekarang, melayu main mercun, cina bakar mercun. sebab tu laa orang melayu banyak tercedera bila bermain mercun. jadi, hati hati ya. aq pon dah jadi mangsa kekejaman mercun semalam. susah gak duduk umah sewa ala-ala flat nih..dieowg sume terlebih pandai. orang baling mercun tempat takde orang. tapi dia baling mercun depan n belakang umah aq. tiba-tiba rasa ada kat palestin pulak. tetibe gak rase jadi mangsa bom. x de sivik punya anakjiran. nasib mercun mancis letup dua kali tu je. agak bengang laa telinga aku ni. bengang lagi hati ni. terhantuk gak lah kepale aq nih coz terhantuk ngan kuali tempat aq nak masak. nasib aku tak tercedera. huh..!!!!!

bila nak raya? bila para-para blogger update blog dorang untuk wish selamat hari raya.dan termasok lah aq...

bila nak raya? bila mak bulan dahh lahirkan anak bulan laa. hhe. 
SELAMAT HARI RAYA kowang sume :)

bila nak raya?bila barang raya dah beli..baru best nak raya...tapi yang sadis nye satu apa pon x beli lagi...sob sob sob...sedeyyy nih...cepat lah  esok tiba...x sabar nak balek kl....:d

p/s:gila killer punya lect macam x bagi kami cuti raye sakan je..."saya nak tengok design awak sume nih naik cuti raya k..jgn nak bagi alasan saya x sempat coz kena beraya umah nenek angkat saye belah atok awak....saya x nak dengar !!!saya tahu design influence awak sume siap sekali dengan warna sekali dengan art marker..." sekali gedebak gedebuk 20 xsgment dtg...what the fish~!!!!!!!!!!!!!.....tapi pape pon aq ADDA akan beraya dulu walau ape pon yang akan jadi...wahahahahahhaha(gelak jahat------>>>O_o)

best nye kalo bunga api aq api die mcm nih....
kompem kompem aq lari dulu..huhu

20110809

Tazkirah Selasa

ramadan ke-9...saje je nak bagi tazkirah jap...renungkan lah..



tudung tak wajib pakai pon lah!
salam.sape yg bace post ni msty cakap "huh??!! btoi ker?" "biar bena"
"benda x wajib jd wajib".

ape tu?i give some exmple..amek wudhuk tu x wajib pon, tapi bila tiba mase nak sembahyang, amek wudhuk tu jd la wajib. same goes to tudung. pakai tudung xwajib pon, tapi bila berhadapan bukan muhrim, jadi la wajib. pakai pin tudung xwajib pon,tapi untuk elak nampak rambut, kena la pakai. pakai stokin xwajib pon, (dak ostel benci benda nih) tapi kan sayang,sebab nak tutup aurat bila kuar jengjalan, jadi la wajib. simple kn...

Mereka yang mengatakan statement “Alaah! Perempuan Pakai Tudung Pun Perangai Buruk!”, Sebenarnya, akhlak andalah yang rosak. Malahan ditambah dengan satu lagi kerosakan, iaitu kerosakan minda dan jiwa. Anda sebenarnya telah memperlekehkan hukum Allah. Anda juga telah memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat). Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan kalimat keji seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka?! Kenapa anda mencerca insan yang berusaha untuk memakai pakaian yang disarankan oleh Allah? Apakah pakaian anda sudah lebih baik berbanding apa yang telah Allah tetapkan? Anda mahu lawan Tuhan?


Adik : ish kakak ni..
Kakak : oit nape pulak boboy nie?
Adik : kakak tu tengok la pakai mcm mane?
Kakak : why?tak lawa n sweet ke?
Adik : sweet mendenye,baju ketat ,seluar pendek n rambut tu,da rupa macam dah kena tumpah air karat je (perang)
...Kakak : alaa adik nie,kan panas nie jadi akk pakai la yg pendek dan ketat cikit,kasi sejuk bagi angin masuk.rambut ni lawakan fesyen sekarang taw.
Adik : kak,kat tempat sejuk pun akk pki mcm ni kat tempat panas pun akk mcm ni,tak de beza nye,
Kakak: yang boboy bising sangat nape nie?
Adik : boboy tahu boboy lagi kecik dari akk,tapi boboy sayang akk,biarlah akk panas kat dunia nie sikit,boboy tak nak akk panas kat akhirat,kakak adalah tangunggjawab boboy jugak,aurat kakak tuu lagi elok ditutup,selamat ayah dengan boboy nanti,lagi satu rambut tu tak lawa langsung kak,baik semula jadi lagi sweet taw,ciptaan Allah the best.
Kakak: mmmm.......



?? andai kita tidak menjaga aurat kita dengan baik,maka ia akan meyusahkan orang sekeliling kita juga diri kita(^^,)

Seorang Inggris dtg ke seorang Syaikh & bertanya,
"Knp dlm ISLAM wanita tdk boleh jabat tangan dgn lelaki?"
Syaikh mnjawab, "Bolehkah kamu berjbat tangan dgn Ratu Elizabeth?"
Si Inggris mnjawab, "Oh tentu tdk boleh! Cuma org2 trtentu aja yg boleh brjabat tangan dg Ratu.''
Syaikh trsenyum & brkata, "Wanita2 bgi kami (kaum muslimin)
adalah para Ratu & Ratu tdk boleh berjabat tangan dg lelaki yg bukan mahram baginya."

wanita adalah PERHIASAN, disimpan dalam laci, kemudian dikunci,
disimpan dalam almari, kemudian almari itu dikunci,
dan almari itu ada didalam kamar, kemudian kamar itu dikunci,
kamar itu berada didalam rumah, kemudian rumah itu pun dikunci,
dan rumah itu ada pagarnya, kemudian pagar pun dikunci, dikunci, dikunci,
dikunci, dan dikunci, dan pemilik kunci itu adalah SUAMInya kelak

20110806

dugAAN RAmADhAn

Bau beberapa hari pose...tup tup...demam,sakit perot,muntah,pitam...aikkk asal nie....salah makan ke??
pose kot...x mkn pape pon...tapi asal muntah sampai lembik2 badan...nak g bilik air pon dah nampak hitam je sume...pejam celik pejam celik mata ...nak tumbang lak..x ley jadi wajib g hospital..sampai-sampai je hospital mak aiii bulan pose ni makin ramai lak owang sakit...ramai bukan maen...macam datang beraya...ehh eh semua semangat nak 'duit raya dari doktor' ke???musykil...o_O' tunggu punya tunggu x kua-kua gak no aq.. aiseyyy lame bebenor patients doktor nie...nak rempuh x nak?nak x nak???...sempat le pulak nak main aci kira jemari tangan sampai spoloh terjah ke x nak bilik doktor no 10 nie...mase mmg x sempat kol 11 bas dah nak gerak...alamat x balek JB lah den..ok fikiran x waras!! terjah je...muka wat ala-ala mmg sakit nak mati (padahal mmg x larat dah)...tup tup lagi skali...hisyhhh agak2 rase nak bagi tangan je kat patiens doktor tu... boleh lak die main borak borak selamat malam Malaysia ngan doktor tu..ape die ingat pesakit kat lua tu ayam ke...selamat warga emas...n selamat aq x larat...(hiut kalo larat pon kompem gak x wat...x de maknenye..) cakap tu.. cakap nie...tuan doctor say..keracunan makanan...!!! FINE!!!dalam setahun 2 kali aq kene..dah nasib badan...nak hapus dosa kot...ntah ape la yang aq makan...x dapat dikenal pasti...

dan ini lah akibatnye...kalo dah hampir setiap minit asyik berlari ke tandas...kalo aq lari merentas desa mmg dah sampai russia dah...rase cm nak tdo je kat tandas tu..huh..n selamat x check in kat wad...hai lah darah...kenape anda tetibe bertukar kpd DARAH RENDAH...  x pasal2 kene cucuk

oh JARUM...kenape ANDA besar sgt
sakit..x r...SEDAP..
selalu kate owg masok air...last2 aq yang 'masok air'
ok 1 platelet air je.cukup lah
dah kene masok air..puase burn lah kan...kompem2 batal...tengok dah rugi 1 hari...!!!erm inilah natijahnye kalo makan segala bagai macam nak rak..Moral of the story..panaskan makanan anda terlebih dahulu o masak saja yang lain...jangan simpan2...INGAT!!!

20110801

Pertama Ramadhan

arini first ramadan...pertama ramadan gigih nak balek kL walaupon pukul 4 pagi... nak bersahur n berbuka bersame2 family tersayang lah katakan...dah alang-alang poli aq cuti isnin so pe g kemas2 barang jumaat lalu n teros g beli tiket kat pasir gudang...huhu selamat ade tiket g...n aq owg yang terakhir yang menghabiskan tiket pada hari tu...sorry rrr pakcik makcik sekelian...sape cepat die dapat...:P

sebelom ramadan sabtu aritu tok busu aq wat kenduri tahlil n kesyukuran b4 ramadhan...dah lame x g kenduri so aq pon mengikot lah ibu n ayah walaupon badan penat n ngantok yang amat..sebab ape ngantok??sebab aq geram tol dalam bas transnasional aritu...dah tengah-tengah malam buta pon nak pasang lagu kuat2...pastu semangat lak pasang citew movie KL GENGSTER...busan sungguh(bg yang dah negok citew nie kompem2 se cm malaz dah nak tengok g kan time2 owg sume nak wat taik mate...termasok lah aq...)kalo die pasang SEKALI LAGI CINTA syok r gak...aq pon x negok g citew tu...hahah x pon NUR KASIH THE MOVIE... bau syok malam2 layannnnnnnn je....ni citew lawan2...tension aq...

ok past is past...semalam aq dapat terawih bersame2 penduduk kem ATM pasifik kat sini...Dah lame x jemaah kat masjid aL-Mukmin nie...almaklum lah den orang perantauan...jarang-jarang je balek sini itu pon kalo JOHOR bagi cuti...macam arini...setiap hari pertama ramadhan JOHOR pasti cuti...ehe gila x suka... umah sewa aq awal2 lagi kosong coz kawan2 aq gigih nak balek kampung masing-masing...padahal owang Johor agak...bukan jauh sgt pon.balek kol 7 kol 8 dah sampai...lain lah aq..kene g station bus lagi beli tiket g! 4 jam perjalanan lagi...kalo bus tu sesedap oren nak berhenti kat mane2 perhentian...alamatnye mmg lambat lah den sampai kL...

semalam first terawih tetibe jumpe kakak angkat aq...(kakak angkat ke???uhu nie akak tadarus sesame mase ramadhan tahun lepas)dah lame x jumpe...buzy lah kate kan padahal dok dalam satu kem gak...nak wat cm ner akak aq nie buzy sesangat mengalahkan suami die yang NAVY tu...buzy g tournament bowling sane... maen bowling sini... sampai bengkok2 jari tangan die aq tengok..tapi  kaye lah akak aq tu...sume die g sume menang..pingat, paila jangan cakap lah mmg banyak...agak2 kalo shalin zulkifli nak resign mmg akak aq ni boley ganti nye...tapi nak wat cm ner...die main bowling nie just untuk ARMY je..

sahur pagi tadi...aq dikejut kan dengan masej pepagi buta dari my housemate..."ADDA bangun sahur" hisyyy selamat aq x cmpak hp aq yang tertibe keluar lagu masej..x ke gila kol 3.30pg masej aq soh sahur...awal lagi.. alarm jam aq pon x bunyi lagi...lex rr..kol 5 den bangun...nak senyap hp tu mmg aq sorok dalam bantal la.. tetibe terlajak...ha tu lah owg masej soh bangun x nak bangun...5.20 bau bangun...walaupon malaz bebenor mate nie nak bukak..g dapur tetibe ibu wat pingat durian...wah sedap gilew...tapi pagi2 makan durian????erm.."ibu nak telor dadar tolong masakkan"...lalu dengan mate yang nak x nak buka aq gagah kan gak siapkan telor dadar untuk my mun terchenta...makan pepagi mmg x ade nafsu nak makan lelebih... biase la tuh...

AZAM...harap tahun nie aq dapat berpuase sebulan lagi...itupon kalo ALLAH bagi lah...macam tahun lepas Alhamdullilah aq berjaye berpuase sebulan...ehe best tu...x yah ganti2 pose...terawih pon boleh full..so tahun nie pon arab2 aq dapat wat terawih kat masjid Politeknik premier aq dengan baik lah...n dapat khatam kan gak al-quran sebelum ramadhan habis...tetibe terbace artikel ni


Perumpamaan SEORANG MUKMIN yang membaca Al Quran seumpama 
UTRUJJAH(sejenis buah seperti limau) BAUNYA HARUM dan RASANYA ENAK

Dan Perumpamaan SEORANG MUKMIN yang tidak membaca Al Quran 
seumpama KURMA TIDAK BERBAU tetapi RASANYA MANIS
Dan Perumpamaan ORANG MUNAFIK yang membaca Al Quran 
seumpama KEMANGI BAUNYA WANGI tetapi RASANYA PAHIT
Dan Perumpamaan ORANG MUNAFIK yang tidak membaca Al Quran 
seumpama HANDZALAH(sejenis tumbuhan liar yang menjalar) TIDAK BERBAU dan rasanya PAHIT

(HADIS SAHIH RIWAYAT MUSLIM)

BERIMAN KEPADA KITAB-KITAB.....
AL QURAN itu TEMAN KITA
AL QURAN itu PENGUBAT KITA
AL QURAN itu PETUNJUK KITA
AL QURAN itu SYAFAAT KITA
AL QURAN itu RAHMAT KITA
AL QURAN itu PENASIHAT KITA
AL QURAN itu MAKANAN KITA

BACALAH walaupun SATU AYAT setiap hari semoga Kelak AL QURAN menjd SAKSI KITA di MAHKAMAH ALLAH

insyaallah...ok kowang last dari aq..


DELETE semua FILE kebencian...
                                                     
♥ INSTALL anti-virus egonisme...
♥ RESTART kehidupanmu dgn kasih...
♥ REFRESH peribadimu...
♥ DOWNLOAD kesabaran...
♥ UPLOAD tingkahlaku yg benar...
♥ Jgn meng-'UNDO pengalaman buruk...
♥ COPY & PASTE semua pengajaran & ilmu yg baik...
♥ LOADING semua dgn DOA & USAHA..

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yg mulia kpd semua yg mengenali aq... ^_~


20110624

SYAITAN DLM BILIK

nak share sesuatu...bace je lah...

Seorang anak saudara makcik aq punya jiran yang berusia 10 tahun mengemukakan soalan ini dan makcik jiran aq nie gagal menjawabnya. Dia bertanya kenapa tandas rumah-rumah moden sekarang ini ditempatkan dalam bilik. Biasanya tandas ada dalam bilik utama selain di bahagian belakang (dapur).

Katanya, ustaznya memberitahu setiap kali azan, syaitan akan terkentut-kentut dan cirit birit, melarikan diri ke dalam tandas. Pendeknya syaitan suka duduk di tempat-tempat kotor seperti tandas.

Tetapi kenapa rumah-rumah sekarang ini, tandasnya ada dalam bilik ?. Takkah itu bermakna kita membela syaitan dalam bilik, katanya membuatkan makcik jiran aq nie semakin bingung.

Betul juga cakap budak ini. Orang sekarang makin teruk dan degil, mungkin salah satu sebabnya membela syaitan dalam bilik. Anak-anak degil, berkali-kali cakap atau panggil buat tidak tahu sahaja. Suami juga degil, cakap perkara sama berulangkali, buat sakit hati isteri. Isteri juga sama. Semua degil-degil. Sebab dalam biliknya ada tandas. Punyanya malas orang kita, kalau nak ke bilik air, tak perlu jauh-jauh, di sebelah katilnya sudah ada bilik air.

Nampaknya orang Islam nak ikut stail orang Barat. Mereka nak jadikan rumah mereka macam hotel. Dalam bilik hotel ada tandas, jadi orang Islam yang membina mahligai mereka pun mahu buat macam itu - ada jamban dalam bilik.

Orang dulu, kalau bina tandas, mereka cari tempat jauh-jauh dari rumah. 'Bank kecil' ini memang berasingan daripada rumah mereka. Tetapi kini, orang bukan saja membina tandas dalam bilik, malah ada melengkapkan tandas mereka sebegitu hebat seolah-olah macam tempat tidur! –

Moral of the storey…. SENTIASA LAH TUTUP PINTU BILIK AIR ANDA(dalam am erti kata lain agar syaitan2 tu tak berkeliaran dalam bilik tidur anda)……. ¦. Itu adalah yang terbaik…


nie siap ade tab mandi skali..huissshh dasyat dasyat

umah aq tandas dalam bilik gak...mcm nie..kononnye tok senang kegunaan la kan...eheheh

20110620

rahsia bantal...nak taw??

Buat tatapan semua member ILHAM ADda (ikut pale sendiri)

Rahsia bantal…

1) Memeluk Bantal

Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera.Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang
boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal

Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal

Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki

Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal

Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi.Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal
Kasihan betul… pergi kedai belilah satu!! Apa susah.. Hahahaha

20110610

keberanian MAID

Alkisah seorang lelaki sedang berjalan keluar dari pusat gymnasium. Lelaki tersebut membuat panggilan ke rumahnya....
Lelaki : Hello....
Orang gaji : Hello...
Lelaki : Bibik, boleh panggilkan puan? saya ingin bercakap dengannya sebentar!
Orang gaji : Puan sedang tidur dengan suaminya!
Lelaki : Cis...dalam diam dia kahwin lain rupanya...awak kenal lelaki itu?
Orang gaji : Kenal tuan
Lelaki : Kalau begitu awak pergi ke dapur ambil pisau dan bunuh mereka berdua!
Orang gaji : Baik tuan!
Orang gaji yang lurus bendul itupun mendapatkan pisau di dapur, seketika kemudian terdengar jeritan dari kedua-dua pasangan tadi akibat ditikam oleh orang gaji tersebut.
Orang gaji : Siap tuan..!
Lelaki : Bagus, baru puas hati saya!hahaha..!sekarang buang mayat dan pisau itu di sungai di belakang rumah.
Orang gaji : Err...tuan di belakang rumah mana ada sungai..!
Lelaki : Eh, apa pulak takde sungai, belakang rumah saya ada sungai!41076636 no. telefon rumah ni kan?
Orang gaji : Bukan tuan, nombor rumah ni 41076663.
Lelaki : Ohhh, yeke?kalau macam tu saya salah call la ni. Maafkan saya.
Orang gaji : Errkk.....mampus aku...!

moral of the story...lex lu... tanye kabo..tanye name tanye umo nk ape n so on...hahahah

20110429

enjoying cheeriness

cerita semalam aq bawak arini....lame x update kan blog...ala tapi x de la lame sgt...kira ngan jari pon boley.. xdela sebabnye kemalazsan aq dh dtg kembali...aq mlz  nk bukak lappy coz keje yang telampau banyak kat umah nie membuatkan aq mlz nk o9 ntah kebende ntah sume...ntah x tau pe yang merasok badan aq!!! semangat gigih aq dtg kembali...habis seminggu nie aq wat keje umah je..mmg kelas satu bile mummy daddy balek je dr kerje uma tip top dapur tersusun n makanan terhidang...satu umah aq kejekan..dr ruang tamu, tengah dapor bilik n ruang blakang,bilik air,kipas,mangkuk2 jamban sume..mmg berkilat bersih licin suci dan murni..hahahha amacam...??

ok mmg penat tp ntah la dh tu je mende yg aq kne buat dr aq dok lepak ngadap movie n nenovel aq yang lelame!!!kang akak-akak kesayangan aq balek uma je mara-mara aq npe x buat nie nape x buat tu...so baik aq buat dr kene mara..!! tapi dh rase x aci la pulak kan asek-asek aq je...mane aci!!!so semalam aq hambek cuti aq bersara letak jawatan jap...n aq merayau dari pagi sampai malam...ahahahha ala x de la merayau mane pon lepak ngan nisa je kat  TAMAN BUKIT PERMAI CHERAS..aq wat pe kat citu...heheh jumpe my beloved teacher la..die bau pas bis pantang so kire nk negok beby la nie...ehehe


N0R IRDINA SOFEA ok mmg cumey mcm ibu die....dari pagi ade kat uma cikgu kami mule-mule pegi jejalan minum pagi kat lua...cuci-cuci mate sambil cicah ayat-ayat cinta jap!!huuh x de la sambil makan cucur cicah sos je...pastu tengah ary amek anak cikgu kat tadika...petang lak cikgu ade appointment kat HUKM so aq n ahya la yang jd babysitter tok anak die sampai petang..ok slamat mendengar cakap n kate akak adda n akak nisa..aq layan je celoteh bebudak tu cm adeq sedare aq yang lean ..main tanah liat sambil makan ayam n tengok wonderpet n segala citew kat tv9 dekat dihati akhirnye mereka tidur...ok best dieowag tidow pon... itu pon selepas maen pusing-pusing,golek-golek,kejar-kejar,kemas-kemas barang n main jerit-jerit...!! sungguh aq rase umor aq semalam pon dh macam umo diewang dh...x ade beze...ngan aq sekali maen kejar-kejar bagai nak gilew mcm kompem mati la kalo kne tangkap..ahya lak ley lak aci tinggal kan aq sesorang.. die sesedap oren wat taik mate...(ok x mara tapi geram jew...)hehe pas bg dieowang minum susu n HAFIZ N IRDINA baring sebelah aq..ngan aq aq sekali terlelap...ek bkn tidur aq pejam mate je...sedar2 pukul 6!! hukuluuuuu cikgu dh balek...slamt x wat stadment kuak lentang..ahahah..

kemas-kemas barang...aq hingat kan cikgu nak anta je teros sampai uma..upew nye cikgu nak bawak pergi makan!!! aq mmg segan la kan..dh la pagi n tengah ary cikgu belanje makan...(tp owang nak blnje kan huhuh jalan je la...) emm dh macam satu keluarge lak aq rase..x sangke suami cikgu belanje makan kat Kanny Rogers kat VIVA Miharja...aq ngan ahya x tau nk ckp ape dh...ehehe suke suke...!!mmg sampai dh x larat nk bangun la makan ayam n aiskim...mungkin sebagai balasan jage anak -anak mereka kot...(alaaaa small the pieces la...)bkn susah pon jage bdk 5 n 3 tahun...baby boley je jage tp aq takot gak kang akak abg die kaco kang x tenteram lak adeq die nak tdo..so selamat baby cikgu anta uma jiran mase die g appointment tgh ary tu...pastu kiteowg solat maghrib n last cikgu anta kiteowg balek umah...walawei x sangke dapat jejalan ngan cikgu mcm nie..kire cikgu nie paling baek la ngan aq n nisa sebab kiteowg mmg suke terjah umah die..emm x penah kot sebelom2 nie ade cikgu yang wat cm nie...selalu anta tompang naek kate anta kat umah ade le..nk makan jejalan sesame rasenye cm x penah lg kot...so kire Pn.Anis n family la owg pertame...sayang lebih la cikgu!!

emm walaupon sepanjang ary berjalan jadi budak kecik gak..(maen kejar-kejar) tapi best..mmg syg lebih lg la kat anak cikgu n cikgu anis...tqvm..ehehe siap anta depan uma tu..jimat duit hahahh balek2 uma... haiyaaaaa... adeq-adeq aq memang x ley harap...harap je balek sek awal..satu keje pon x buat...mmg menyirap...raase nk lesing je sekor-sekor...malaz nk fikir.. mandi solat n bummm!! x tdo pon...aq layan novel lu...emm M.A.I.D igt x novel nie...aq x beli tapi nisa telah menstabotaj aq...aloalolaolo die mmg keji walaupon aq kate aq x nak tapi die suakan gak kat depan dua bijik mate aq... haila haila mane boley jadi...bende depan mate...aq pon mek je la bawak masok beg...ok pagi ni bau je bis bace novel yang setebal 753m/s tu!!! mmg best..aq bagi gred A-.huhuh ok la tu.....romantika de amor pon ade gak!!so x yah la beli kat PWTC sok. aq beli novel SITI ROSMIZAH  jela 7 HARI MENCINTAI MU...compem sedey n lawak novel die...coz sebelum2 nie novel die mmg mcm tu la.aq pon terkejot gak tetibe aritu aq bukak surat khabar die dh buat novel baru...dh la tebal sesagat sampai 1050m/s...mmg tabik spring tiong tiong la kat SITI ROSMIZA coz bejaye tubuhkan novel sampai 1050 lebih tu!!!mmg otak n idea die bergeliga mcm diamond..aq nk buat novel 2m/s pon dh macam nak jawab soalan exm sampai perah otak air peluh kua-kua ngan banyak... ahahah(hiperbola yang sangat melampau ok)..kowang nk bace ke blubb die.....ok aq sediakan...aq mmg suke post pepanjang nie...:D


Khuzairi, dalam diam mencintai gadis bernama Mia Adriana. Cinta pandang pertama menjadikan dia seorang perindu yang setia. Namun sifat angkuh dan sombong gadis ini menyebabkan Khuzairi tidak pernah walau sebesar hama jua menyimpan impian untuk memilikinya.

“Kau ni memang dasar jantan tak sedar diri tau. Kau memang saja nak cari pasal dengan aku kan? Hei Khuzairi kau dengar sini. Kau tu budak kampung yang tak sedar diri! Tapi ada hati  nak kahwin dengan anak orang kaya! Sedar-sedarkanlah diri kau tu. Kau tak layak langsung nak berdamping dengan akulah. Kau nak aku bawak cermin ke suluhkan muka kau. Buat tak reti bahasalah pulak. Aku harap lepas ni kau akan ingat kata-kata aku ni sampai mati! So…apa kata kau berambus sekarang! Kau pergi balik jaga kambing-kambing kau sebab kat situ baru betul tempat kau!”

Aduhai! Angkuh sungguh kata-katanya. Bungkam seketika Khuzairi mendengarnya. Jauh di sudut hati dia mula bertanya, sampai bila dia mampu untuk terus menahan makian dan hinaan yang di lemparkan oleh gadis ini? Sudah lalikah telinganya? Sudah matikah perasaannya? Tidak ke dia kecewa? Tidakkah dia terluka? Khuzairi mengangguk perlahan.

“Ya, aku juga manusia biasa, aku ada hati dan perasaan, tapi aku tidak mampu untuk berbuat apa-apa, demi satu amanah aku harus menelannya, demi satu amanah aku harus terus bersabar….”

Amanah? Amanah siapa yang di genggam oleh Khuzairi itu, sehingga dia sanggup mengheret dirinya ke kancah derita?
Lupakah Mia Adriana, hidup ini bagaikan putaran roda, satu waktu keangkuhan dan kesombongan itu akan memamah dirinya sendiri. Berdoalah, di kala keinsafan menjelma nanti, cinta lelaki bernama Khuzairi ini belum terpadam lagi buat dirinya.



p/s: selalunye lah novel die laki yang jahat...tu aq mmg setuju la!!tapi kali ni pompuan lak...aq sangat x setuju rasenye... tapi bile tgok ayat kat blubb bapak karek pompuan nie...aq pon benci...ok pape je jnji bukan aq!! tapi kan cantikkan cover die...aq suke!!ade bunge!!!x sabo nk beli sok!!!msti dapat tandatangan nie...hehehe

20110422

M.A.I.D

maid??????bukan aq yang jadi maid ok!!!(tapi ade la sikit sejak akhir-akhir nie...)eheh...ni aq nak citer pasal satu n0vel nie...tajuk nyer M.A.I.D.

best la pulak aq bace sinop die..nisa dah ade dah n0vel nie..die dapat free lagi...jelez aq...tapi aq kompem x nak pinjam n0vel nie...walaupon nisa akan sua-suakan n0vel nie kat depan dua bijik mata aq...aq x kan amik...uhhhu..n0vel best nie...!!!!wat pe nak pinjam-pinjam..beli teros...n aq akan beli kat PWTC pesta buku antarabangsa nnty dengan dolly,ain,jai,pejal,n nisa...best-best kami renion...!!!!huit-huit x sabonye...

al-kisahnye beginie....:


Pengembaraan Noorul ke alam yang serba serbi baru bermula semenjak menjadi pembantu rumah di penthouse mewah seorang lelaki kacak bernama Harris Tan Sri Hamdan<-----(kompem kacak kan....x penah dalam novel ade yang x kacak aq bace g ...)yang cerewetye mengalahkan nenek kebayan. Oleh kerana sifatnye yang cerewet itu,Noorul menggelarkan Harris Mr. F .  Kenapa F,bukan G,atau H? Kerana F itu adalah untuk 'fussy' atau dalam bahasa melayunye cerewet!!! Semua yang Noorul lakukan sentiasa mengundang tengkingan dan jelingan tajam Mr. F .Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada awalnye,entah bagaimana mereka boleh makan semeja. Semakin lama Noorul mengenali Mr. F semakin banyak pula sebab yang dia temui untuk mencintai lelaki itu <-----(dah agak dah...) 

Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr .F terpaksa dinikahkan (haila-haila...). Gusarnya hati, Allah sahaja yang tahu kerana dia tidak pasti sama ada Mr. F boleh menerimanya sebagai isteri atau tidak. Noorul mula berteka-teki sendiri tentang siapa dalang di dalam penyebaran fitnah ini.Adakah angkara Asyraf, yang sememangnya berdendam dengan Noorul? Atau pun musuh perniagaan Tan Sri Hamdan? Mampukah Noorul dan Mr. F melayari bahtera rumah tangga bersama? Bagaimana pula dengan Elisa yang sememangnya cintakan Mr.F? Apa pula yang terjadi apabila Nurina.bekas kekasih Mr. F pulang ke Malaysia untuk menagih kembali cinta daripada lelaki itu?Haikal pula, dapatkah menerima Noorul,orang yang dicintainya sebagai kakak ipar?

p/s: hehehhe melayang la duit 26 hengget...xpe-xpe...asalkan puas hati...pasal n0vel aq mmg x penah kedukot sungguh...ahahhah...sengal...

20110415

sad teen

Quiz yang aq buat aryni mcm menarik jugak la..ala-ala gothic lah pulak aq sekarang...Dulu Punk*LOL*.
Ni kalo mummy daddy tengok blog nie silap-silap dua-dua geleng pale :keputusannye the---> sad teen

sedihkah saya?adda...

kalau nak buat rumusan dengan format kertas 2 bahase melayu SPM,huraian yang diperolehi dari quiz tersebut merumuskan bahwa che ADDA adalah seorang remaja yang murung dan pesimis dan paranoid
(aq terguling-guling gelak terkekeh-kekeh masa bace bahgian ini dalam keputusan quiz tu --->sebab... aq rase aq nie hard optimist...kalo dok compem mase kene dera ngan pekerje PERKESO dulu...aq dh resign dua poloh empat jam tanpe tunggu sesaat pon!)

dikatekan jua bahwa personaliti che ADDA adalah satu dimensi.
(aq sendiri pun x dpt membygkan 'berdimensi' tu mcm mne?kowg tau?...agak agak ade ke macam tengok JAWS 3D kat tb3 tu?)dah mengelirukan (HUH?)

Dalam quiz itu gak mengatakan che ADDA telah bosan dengan rentak hidupnye sekarang ini dan mengimpikan kehidupan yang lebih menarik <----sesungguhnye aq membangkang habis-habiskan ...what the fish..X SETUJU...Nasib baik yang buat quiz nie bkn ahli psikologi...

ok nafas ditarik...dan aq rase ni bahagian yang paaaaaaaaaliiiiiiiinnnnggg ironi dalam quiz nie...
YOU tend to think that no one understans you,not even your parents/guardians/friends.But that is just the opposite!The people who love you want to help,but they don't know how becouse they have a feeling that they will say something wrong and turn you way.You have to let them know taht you are willing to hear what they have to say....and it might do some good to listen to them....
(sebab ironinye?kenape ironi?sebab aq setuju dgn bahgian  yang awl tu je... ayat pertamenye... sebab itu yang aq rase...orang x kan paham aq kot...mestilah macam tu sebab aq pon x berape nak paham diri aq sendiri...
kalo tidak,xkan aq wat quiz personaliti panjang berjela-jela cm nie sebab nak tau diri sendiri...aduh dan untuk ayat yang lepas ayat yang aq setuju tu....erm....erm...drop the subject

mungkinkah benar atau mungkinkah tidak ? mungkinkah tidak atau mungkinkah benar?
sudah gaharu cendana pulak,sudah tau bertanye pulak!
(disebabkan rumusan ini diakhiri dengan pantun,aq hanye memperolehi markah ihsan kerana tidak menepati format sebuah rumusan....tq)


p/s:sesungguhnyelah.....aq ADDA sudah putusfius....

20110413

solitude

maknenye:sendiri
ada kala ketikanya sendirian itu perlu.macam orang yang tengah dalam program diet nk makan aiskrim.tak boleh makan selalu.tapi apabila sesekali sesekala buat,terasa 'heaven'.kalau dibuat selalu mungkin orang akan kata macam anti-sosial.aq bukannya sampai tahap tu.mana ada manusia yang boleh hidup sesorang je. bekawan itu perlu.tapi kalau berkawan yang membawa kepada teman hidup...haila haila....ni mesti terbawa-bawa dalam interbiu dengan anis semalam nie...


aq buat kuiz nie...keputusannye: *sigh*

you're an assassin.that mean you are a professional
(aha..aha..that's me alright,professional petala kelapan.
muka x berperasaan macam papan batu aje...)

and do your job without mixing any emotions in it
(betul...betul...aq adda yang xde perasaan tapi 
semnjak dua menjak jejak umo 19 tahun ni kepala pun dah x betul.pertukaran hormon ke? musykil..pertukaran hormon membantu pengeluaran airmate ke?)

in your life you have probably been hurt many times and have gotten some mental scars
(mungkin ye...mungkin tidak...dan aritu ...*sigh*)

this result in you being distant from people
(ada betulnye...)

though many think that you are evil,you are not
(Evil?Mak oiii...)

what are really are is a person,
trying to forget your pain and past
(erm...bukan semua macam nie ke?
siapa yang nak ingat mende yang dah lepas dan yang menyakitkan....)

you are the person who never seems to care
(*aq senyum sumbing kat sini*)

and that is why being an assassin fits you good.
at least,that's what people think.
even if you  don't care that much for your victims,
you still have the ability to care and generally feel(yes)

it is not lost,just a little forgetten.in crowds you tend to not get to be noticed,
and dress in black or other discrete colour
(ahah...aq mmg fashion disaster)

you dont't like being in the spotlight and wish people would just leave you alone
(ikut keadaan)

but once you do get close to someone you have a hard time letting go and get real down
if you lose him/her
(mungkin patut kata err...'biarlah rahsia')

p/s: Aahh....quit it adda...mmg kenyataan.you're afraid to love becouse you're afraid of losing ,kan?
O˜la....Nehi Never...aq mmg x main mende hati perasaan pelik-pelik macam tu...
ary2 npe sedih sgt kne fire?
ade ke orang yang happy kne snap macam tu??????
diri sendiri
Entah 
diri sendiri pon x pasti kenape...
mugkin sebab mmg tengah dalam keadaan yang sgt vulnerable...



*sheesh*

pada kebiasaannye...selalunye....secara normalnye...pendek katanye...
aq bukan lah manusia  yang berperasaan sangat.Emo-no. 
Tetapi semenjak dua menjak nie 
aq rasa ada bakteria atau fungus atau virus atau potogen entah ape yang sudah 'merampas kuasa' 
dalam otak aq..
aq bukannye ratu air mata atau pun apa jua ratu yang seumpama dengan nye...
kalau ikutkan, aq mmg x  reti pun sebenarnye nak meleleh ke ape.
tapi ari2 pasal ape entah...*shees*


p/s: aq pernah terbace satu quate: 
"the walls we build around us to keep out the sadness also keep out the joy"

20110410

Beribu Sesalan

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri
Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu
Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi
Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi
Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri
Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu
Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu
Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu
Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu
Beribu sesalanku ,,.

p/s:kisah yang telah berakhir..mungkin dah sampai titik noktahnye.
melodi yang tepat untuk diri sendiri...
yaaa beribu sesalan yang benar-benar terjadi...

20110403

Sex Determination

Haila haila

Jom belajar sesuatu hari ni..

Sex determination atau nama melayunya penentuan jantina. Itu adalah tajuk yang aku rasakan sangat sesuai untuk dibincangkan pada hari minggu ini. Kalau tak hari minggu pon aku rasa sesuai jugak. Tak kiralah bila-bila, tajuk ini juga sesuai dibincangkan sepanjang zaman. Pernahkah anda mendengar situasi begini :

Suami : Saya nak anak laki lah ! Yang ni dah masuk kali ke 3! Semuanya pompuan! Apa awak ingat saya nak tubuhkan Spice Girls versi Malaysia? 

Isteri : Sob sob maafkan saya bang, saya dah cuba yang terbaik wuwuw
Suami : Ahhhh cubo tak cubo tak do do. Bukan susah pon. Den mintak kau anak lolaki yoo bukan Porsche Cayenne S Hybrid pon. Kito coghai (cerai) yo lah! Baik den caghik (cari ) bini laen yang bulih bagi den anak lolaki.

Hmmm...familiar kan dengan situasi begini? Sering pasangan suami isteri bergaduh kerana mahukan anak berjantina sekian sekian. Yang si suami mahukan anak lelaki tapi yang keluar asek la anak perempuan. Lepas tu bila keinginan dia tak tercapai, maka dia salahkan si isteri dan memasang niat untuk berkahwin lain dengan alasan si isteri tidak boleh memenuhi kehendaknya. Si isteri mengalami depressi teruk kerana merasakan dia yang bertanggungjawab ke atas semua yang terjadi.

Sebenarnya manusia yang normal ada 46 chromosomes. 44 autosomes & 2 sex chromosomes. Sex chromosomes inilah yang akan menentukan jantina kita. Sex chromosomes ini 1 datangnya dari perempuan (ovum) & 1 lagi dari lelaki (sperm).

jensen ackles= XY (male)


Taylor swift = XX (female)

Yang ni XY tapi berlagak XX. 
Yeah like we can't differentiate you :')

Tapi perempuan hanya boleh membawa X chromosome sahaja. Sedangkan lelaki boleh membawa sama ada X atau Y chromosome. Sewaktu sexual intercourse berlaku, sperms akan berenang-renang ke tepian hulu untuk menemui buah hatinya, si ovum. Si ovum merupakan seorang yang taat, playgirl jauh sekali, maka dia hanya membenarkan 1 sperm menembusinya. Jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome X maka X + X = XX (female). Manakala jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome Y, maka X + Y = XY (male). Dalam erti kata lain,JANTINA SEBENARNYA DITENTUKAN OLEH PIHAK LELAKI.

So apehal kau nak kecoh lebih put the blame dekat ibu yang mengandung bila kau tak dapat anak lelaki?Macam tak pernah dengar pulak orang kata, jangan salahkan ibu yang mengandung. Like it's true okay. Contoh macam kau sakit giler perut pastu kau nak berry, lepas tu kau masuk tandas tapi t*hi tak mahu keluar. Kau salahkan tandas ke? Padahal rectum kau yang tak cukup dilate dan tak stimulate defecation reflex haha!

Even kau kahwin lain pon, kalau sperms kau asek bawak X chromosome, anak itu akan jadi perempuan jugak. It won't solve anything. The best way is to keep on trying. Mana tau one day jack pot ke dapatlah kau anak lelaki. Kesianlah kat orang perempuan, dah mengandung, beranak, lepas tu disalahkan lagi semata-mata sebab kau tak nak baca fakta science darjah 4. Itulah suruh baca scientific facts taknak, asek baca Metro.

p/s:emo terlebih. hari ni..tapi tak pe lah coz hari ini aku dapat kfc dari kawan aku so tak noh lah marah-marah..ehehhe...anugerah berita harian....mesti tengok malam nie...setelah dah berbulanbulan tak tengook tv...yuhooooooooo

Thank you for reading this entry !
Ikhlas dari adda
yang copy n paste...ahahahahha