20121124

ulas saje2



mane rajin pon nak tulis pepanjang ni...tapi kalo dah taip memang susah nak berhenti...dah masok pertandingan kan...walaupon rase2nye mybe orang yang terakhir yang hantar review nih..heeh report pon x siap2 g...ade hikmat kot kene balek jb awal...hope siap ler semuanye...amin....^^ ahah nk post gak ape yg di  komen...tadaaaa...

Assalamualaikum akak dhiya zafira --_--

Hehe rasanya belum terlambat lagi kan nak wish happy belated 1st anniversary..semoga akak dan suami berkekalan bahagia hingga ke jannah…akak tarikh luput dah nak tamat kan peraduan  “baca” dan “ulas” TBK..baru berkesempatan nak review nih…sorry sangat-sangat lambat post…buzy lah “konon” eheh  apa-apa pun saye cube ye…

Watak di dalam TERTULIS BUAT KITA dijodohkan sekufu..sekufu di dalam keturunan,sikap dalaman dan luaran..AUNI SOFINA dan JIMMY merupakan watak utama sebagai “HERO” dan “HEROIN” di dalam novel ini..sekufu yang saye  nak katakan di antara mereka ini antaranya yang dapat di lihat :-

PERTAMA:  Mereka mempunyai 2 sahaja adik beradik iaitu lelaki dan perempuan..pertama pasangan kembar yang berlainan jantina.JIMMY abang ,adik kembar perempuannya AFI…manakala AUNI adik perempuan kepada JEFFRI..erk first time saye bace,saye rase Auni and Jeff kembar..betol kan saye rase betol dieorang kembar.. tp saye cek cek balik saye jumpe “abang” je…ehhh???apakah.. eheh kalau salah maaf akak...@_@

KEDUA: Kedua-duanya terlibat di dalam suasana dan profesyen /kerjaya ketenteraan.Jimmy atau Mejar Najmi Hariri dari Unit Grup 21 Gerak Khas dari Kem Sungai Udang Melaka... #bace cerite ni bile lalu melake and sg udang hati rase berbunge bunge je...gaye macam jumpe 5 komando tu kihkihkih....Manakala abang Auni, Jeffri juga merupakan seorang askar komando.Semasa di hantar ke Kem Mersing ,Jeffri mengatakan dirinya telah dianaiya dengan fitnah mengambil dadah yang telah dijumpai oleh pegawainya di dalam loker Jeffri.Walaupun Jeffri lepas ujian air kencing ,kesnya dibawa ke mahkamah tentera yang telah menyebabkan Jeffri  telah dijatuhkan hukuman ‘DI BUANG PERKHIDMATAN’.. bab nie saye sungguh geram tang abang die ikut kumpulan jahat tuh…isyhhh patotlah Auni brutal plus lasak…^^

KETIGA: Dalaman diri yang kuat ,bersifat berani dan nekad,dendam yang kadangkala mempengaruhi pertimbangan akal… TBK merupakan sekuel JKP... jujur di akui.. ’tak senang baring’ duk habiskan TBK...kejap kanan kejap kiri pastuh menonggeng semua ade..ehe. lagi lagi bila imaginasi penulis bertembung dgn  emosi dan realiti si pembaca.... amat mendera perasaan,fizikal dan mental..amat amat geram!!! Akak masih mengekalkan (prolog) yg mampu menjadikan ‘oh kenapakah, apakah, mengapakah sume terlayar2 di dalam kepala,hati dan sanubari..

Dgn situasi yg sebegini

“pin keselamatan pistol dibuka.. & muncungnya dihalakan kearah jantung ‘ lelaki’ itu...”..dan ‘lelaki itu’ menjawab tenang “ I love you. Remember that, at least...”

Ingat kan sape yang terbunuh dan dibunuh..oh akak.. Dan untuk heroin “A” kali nie memang lebih tripple tabik spring toing toing plus brutal.. paling ekstreem..bab paling cun dan tersenyum2 apabila MEJAR NAJMI HARIRI mula falling in love dengan gurlz yang benci tahap petala kelapan dengan tentera di pulau lagenda tu.....tapi tapi tapi dari benci  bertukar sayang dan akhirnya lafaz ‘aku terima nikahnya’ termetrai....awal2 perkahwinan yang bahagia tuh sesungguhnya so sweet...

KEEMPAT: Perasaan kasih dan sayang.Setegas-tegas hati,sekeras-keras semangat,sebagai manusia biasa,anugerah berkasih sayang,ingin dimencintai dan dicintai  tidak dapat di hindari oleh kedua-dua watak.Akhirnya perasaan ini diluahkan dan mereka bertemu jodoh seterusnya menjadi pasangan suami isteri. TAHNIAH akak..akak berjaya membuatkan saya ‘merasai’ keperitan.. kesakitan saat Jimmy diperlakukan sebegitu hingga  meninggalkan ‘parut’ yg mengakibatkan Afi trauma dan Auni menjerit sedih dan marah saat pertama kali terpandang  “art yang sungguh ‘opsss’ tercipta di belakang badan jimmy”.

KELIMA: Kasih sayang di antara dua bersaudara,walaupun berlainan jantina biasanya pasangan kembar ini kuat deria rasanya..dan saling berhubung kait lebih-lebih lagi jika salah seorang dari mereka berada di dalam kesusahan atau kesedihan.rasa begini pasti akan terasa sejak mereka dilahirkan sehinggalah salah seorang daripadanya meninggal dunia..memang terasa saat Afi marah gila-gila ngan Auni dekat hospital tu..saat pinggan pringggg jatuh bekecai time abang dia nak kene tembak and time Afi takut nak lepaskan abang dia kawin…

Walau bagaimanapun novel ini mengajar pembaca menerima hakikat bahawa takdir setiap orang telah ditentukan Allah SWT sejak azali lagi.. seharusnya pasangan suami isteri haruslah saling berkasihan, saling memahami, saling mempercayai dan menerima kekurangan dan kelebihan pasangan nya sebagai satu anugerah yang istimewa...sikap sedia memaafkan adalah kemuliaan akhlak seseorang insan..#tapi akak bab yang nak last-last tu saye memang geram and tak percaya sampai sekarang kenape Auni nekad nak bunuh suami dia..heeh suami tuh S.U.A.M.I…pastuh die menyesal pulak dia dah tembak.. dia tak terfikir ke kalau suami dia betol-betol mati time tu..memang tak faham... complicated sungguh jiwa time ni..

Last but not least asal lah name2 hero akak semua nye sedap2....rase macam betol-betol hero lah.. Adnan Taufik,Izz Karami,Jad Imran,Ziyad Sidqi,Najmi Hariri…Adha Hijazi…Isyhh  kalau bolehkan novel kief story(Khilfi Arami kan name die...^^) lepas ni nak tebal-tebal ea,so tak de la cepat sangat rase habis baca. Hehehe.. ape ape pon terubat rindu pada Afi dan Rif bersame anak-anak kembar mereka…


Paling cun habis ayat nih…
Aku bukan orang pertama yang kau benci,tapi percayalah..Kau orang pertama yang kucintai.
Novel ini tetap ada keistimewaan tersendiri antara kesemua novel akak…keep up the good work akak..may ALLAH bless u

p/s: review cm nih je...x taw nak kate ape...alhamdulillah...~wee

No comments:

Post a Comment