20121124

ulas saje2



mane rajin pon nak tulis pepanjang ni...tapi kalo dah taip memang susah nak berhenti...dah masok pertandingan kan...walaupon rase2nye mybe orang yang terakhir yang hantar review nih..heeh report pon x siap2 g...ade hikmat kot kene balek jb awal...hope siap ler semuanye...amin....^^ ahah nk post gak ape yg di  komen...tadaaaa...

Assalamualaikum akak dhiya zafira --_--

Hehe rasanya belum terlambat lagi kan nak wish happy belated 1st anniversary..semoga akak dan suami berkekalan bahagia hingga ke jannah…akak tarikh luput dah nak tamat kan peraduan  “baca” dan “ulas” TBK..baru berkesempatan nak review nih…sorry sangat-sangat lambat post…buzy lah “konon” eheh  apa-apa pun saye cube ye…

Watak di dalam TERTULIS BUAT KITA dijodohkan sekufu..sekufu di dalam keturunan,sikap dalaman dan luaran..AUNI SOFINA dan JIMMY merupakan watak utama sebagai “HERO” dan “HEROIN” di dalam novel ini..sekufu yang saye  nak katakan di antara mereka ini antaranya yang dapat di lihat :-

PERTAMA:  Mereka mempunyai 2 sahaja adik beradik iaitu lelaki dan perempuan..pertama pasangan kembar yang berlainan jantina.JIMMY abang ,adik kembar perempuannya AFI…manakala AUNI adik perempuan kepada JEFFRI..erk first time saye bace,saye rase Auni and Jeff kembar..betol kan saye rase betol dieorang kembar.. tp saye cek cek balik saye jumpe “abang” je…ehhh???apakah.. eheh kalau salah maaf akak...@_@

KEDUA: Kedua-duanya terlibat di dalam suasana dan profesyen /kerjaya ketenteraan.Jimmy atau Mejar Najmi Hariri dari Unit Grup 21 Gerak Khas dari Kem Sungai Udang Melaka... #bace cerite ni bile lalu melake and sg udang hati rase berbunge bunge je...gaye macam jumpe 5 komando tu kihkihkih....Manakala abang Auni, Jeffri juga merupakan seorang askar komando.Semasa di hantar ke Kem Mersing ,Jeffri mengatakan dirinya telah dianaiya dengan fitnah mengambil dadah yang telah dijumpai oleh pegawainya di dalam loker Jeffri.Walaupun Jeffri lepas ujian air kencing ,kesnya dibawa ke mahkamah tentera yang telah menyebabkan Jeffri  telah dijatuhkan hukuman ‘DI BUANG PERKHIDMATAN’.. bab nie saye sungguh geram tang abang die ikut kumpulan jahat tuh…isyhhh patotlah Auni brutal plus lasak…^^

KETIGA: Dalaman diri yang kuat ,bersifat berani dan nekad,dendam yang kadangkala mempengaruhi pertimbangan akal… TBK merupakan sekuel JKP... jujur di akui.. ’tak senang baring’ duk habiskan TBK...kejap kanan kejap kiri pastuh menonggeng semua ade..ehe. lagi lagi bila imaginasi penulis bertembung dgn  emosi dan realiti si pembaca.... amat mendera perasaan,fizikal dan mental..amat amat geram!!! Akak masih mengekalkan (prolog) yg mampu menjadikan ‘oh kenapakah, apakah, mengapakah sume terlayar2 di dalam kepala,hati dan sanubari..

Dgn situasi yg sebegini

“pin keselamatan pistol dibuka.. & muncungnya dihalakan kearah jantung ‘ lelaki’ itu...”..dan ‘lelaki itu’ menjawab tenang “ I love you. Remember that, at least...”

Ingat kan sape yang terbunuh dan dibunuh..oh akak.. Dan untuk heroin “A” kali nie memang lebih tripple tabik spring toing toing plus brutal.. paling ekstreem..bab paling cun dan tersenyum2 apabila MEJAR NAJMI HARIRI mula falling in love dengan gurlz yang benci tahap petala kelapan dengan tentera di pulau lagenda tu.....tapi tapi tapi dari benci  bertukar sayang dan akhirnya lafaz ‘aku terima nikahnya’ termetrai....awal2 perkahwinan yang bahagia tuh sesungguhnya so sweet...

KEEMPAT: Perasaan kasih dan sayang.Setegas-tegas hati,sekeras-keras semangat,sebagai manusia biasa,anugerah berkasih sayang,ingin dimencintai dan dicintai  tidak dapat di hindari oleh kedua-dua watak.Akhirnya perasaan ini diluahkan dan mereka bertemu jodoh seterusnya menjadi pasangan suami isteri. TAHNIAH akak..akak berjaya membuatkan saya ‘merasai’ keperitan.. kesakitan saat Jimmy diperlakukan sebegitu hingga  meninggalkan ‘parut’ yg mengakibatkan Afi trauma dan Auni menjerit sedih dan marah saat pertama kali terpandang  “art yang sungguh ‘opsss’ tercipta di belakang badan jimmy”.

KELIMA: Kasih sayang di antara dua bersaudara,walaupun berlainan jantina biasanya pasangan kembar ini kuat deria rasanya..dan saling berhubung kait lebih-lebih lagi jika salah seorang dari mereka berada di dalam kesusahan atau kesedihan.rasa begini pasti akan terasa sejak mereka dilahirkan sehinggalah salah seorang daripadanya meninggal dunia..memang terasa saat Afi marah gila-gila ngan Auni dekat hospital tu..saat pinggan pringggg jatuh bekecai time abang dia nak kene tembak and time Afi takut nak lepaskan abang dia kawin…

Walau bagaimanapun novel ini mengajar pembaca menerima hakikat bahawa takdir setiap orang telah ditentukan Allah SWT sejak azali lagi.. seharusnya pasangan suami isteri haruslah saling berkasihan, saling memahami, saling mempercayai dan menerima kekurangan dan kelebihan pasangan nya sebagai satu anugerah yang istimewa...sikap sedia memaafkan adalah kemuliaan akhlak seseorang insan..#tapi akak bab yang nak last-last tu saye memang geram and tak percaya sampai sekarang kenape Auni nekad nak bunuh suami dia..heeh suami tuh S.U.A.M.I…pastuh die menyesal pulak dia dah tembak.. dia tak terfikir ke kalau suami dia betol-betol mati time tu..memang tak faham... complicated sungguh jiwa time ni..

Last but not least asal lah name2 hero akak semua nye sedap2....rase macam betol-betol hero lah.. Adnan Taufik,Izz Karami,Jad Imran,Ziyad Sidqi,Najmi Hariri…Adha Hijazi…Isyhh  kalau bolehkan novel kief story(Khilfi Arami kan name die...^^) lepas ni nak tebal-tebal ea,so tak de la cepat sangat rase habis baca. Hehehe.. ape ape pon terubat rindu pada Afi dan Rif bersame anak-anak kembar mereka…


Paling cun habis ayat nih…
Aku bukan orang pertama yang kau benci,tapi percayalah..Kau orang pertama yang kucintai.
Novel ini tetap ada keistimewaan tersendiri antara kesemua novel akak…keep up the good work akak..may ALLAH bless u

p/s: review cm nih je...x taw nak kate ape...alhamdulillah...~wee

20121117

obsesi sudah

nak bukak blog hlovate macam dah tak rajin dah..tup tup tengok die dah ade like pages kat fb… akhirnya..patut la mlm sebelum  tu rase macam mimpi tengah main baling-baling salji kat Aberdeen je..huhu macam betol je tuan tanah nih kat Aberdeen..x tahu lah nih betol2 tuan punye badan ‘hlovate’ ke o admin!!..tp hati lebih kepada YES!!!Apa-apa pun serius suka.. rase nak like sume status die…tp tp tp macam lame sangat lah pulak ketinggalan kereta api….. *penyakit obsesss dtg lagi… hari nih mggu nih bulan nih…rase selalu je update cite pasal hlovate… hahah tp biase lah beliau..keeping ur identity isnt a crime..tak taw kenape suke,minat, meroyan ngan die sekarang..  ttbe bace die punye post ala-ala cm nih…sungguh mystery

telah banyak kali dan acapkali ditanya
kenapa tidak mahu diperkenalkan diri dan ditunjukkan muka
"Apa awak tidak mahu jadi popular dan terkemuka,
seperti Hilal Asyraf,Ahadiat Akashah,atau Fatimah Syarha?"
dan setiap kali baca email begini buat saya senyum dan garu kepala.

untuk mudah dan pendekkan harkat;
bagi saya,mereka manusia hebat.
sebab saya bab melayan kehendak manusia ni memang cepat pena
t dan tak larat.

saya suka hidup sebagai orang biasa.
yang tak perlu fikir pasal kehendak dan pandangan manusia
di luar ruang lingkup hidup saya.
yang kadangkala lemas dibuatnya
bila segala benda nak dipandang dengan mikroskop dan kanta
padahal dalam bab yang tak ada relevannya
*senyum*

dan saya suka makan nasi balut dengan daun pisang yang mak bekalkan kalau ke mana-mana.
hatta di lapangan terbang atau di luar negara.
dan saya mahu terus begitu tanpa dispekulasi apa-apa.

dan saya lebih suka menulis kerana idea
dan bukan kerana dipaksa
bila tak dikenali,insyaAllah tak ada yang kejar hingga ganggu lena.
salah satu bab dari sebab musabab yang panjang berjela.
tapi dengan justifikasi
yang saya rasa patut boleh dihormati.

haters gonna hate neway.eheh.
may Allah bless.

*perasaan mahu pandang langit malam dan capai nasi daun pisang*
haha
@H.L.O.V.A.T.E.S.A.Y.S

ok sangat-sangat…sederhana is perfect.  belajar. belajar mengenali orang sekeliling belajar mengenali diri sendiri dan belajar mengenali-Nya. naskhah karya yg subhanAllah,sentuh ribuan jiwa ..rata-rata “Touche." wlaupun tertanya2 n tersangat lah besau tande tanye dlm kepale hotak nih…soalan yang dah basi dan majority  sume nak taw…dan tersangat lah teruja untuk mengenali siapa hlovate sebenarnya.. what ever it is.. thnks for you inspire.. i learn a lot of things from ur book.. tentang masyarakat, agama dan insyaAllah hidup untuk diri sendiri.. mcm puji melambung2 lak tp writer nih sangat different with others.. tahniah sebab berjaya menyebarkan dakwah dgn cara sendiri terutama ‘CJ’ contengan jalanan.

Bace sume cite die rase cm sume watak tuh hidup bukan fantasi..dengan name hero n heroin yg pelik2,belit2,kemek2..yg susah nak eja kangkadang…ikut sesedap oren  je nak sebut gaye cam ner..yang kadang-kadang pusing2 tang tuh gak engineer,doc,medic,art,muzic…huhuh kalo ler ade part2 lepas versus yg cerite pasal meg 7,atau pasal 3 sibling ked,min dan che'e lagi.. serius rindu, time bace nih sgt2 nak study kat OZ walaupon cite2 tuh macam jauh sangat je dari bulan… tp ape kisah kan^^..

kangkadang rase teringin nak aplikasikan segala benda yang ada dalam ‘Tunas’ kat tempat study sekarang…time bersame2 kawan..time kepale tengah ringan time sume nak happy gile2  walaupun lect x kan lepas kan hujung minggu dengan hati yg senang lenang setelah habis cuti sem.. waktu tengah study nih lah paling seronok..event jauh ngan family..jauh dari rumah... sebab bile semuanya tamat kisah itu pasti akan berakhir juga…tp sumpah bile jauh ngan family novel nih x kan lupe angkut sekali… aplikasikan yg diterapkan memang kadang kala menjadi… best o kene kan org jadi budak ‘nakal’ sekali sekala…..ehehe
Versus-empty decorations. nostalgia overwhelming. Agak2 kalo buat filem novel Tunas & Aa+Bb plus 5 tahun 5 bulan.. make it one love story..gerenti gegar panggung punyer..kalah ombak rindu n istanbul aku datang :") tp kononnye lah…bagi den dalam novel jeh dah menyentuh..x payah nk jadi wayang o drama sangat..kn kn kn

Urm sumpah dpt baucer buku nnty habis buku hlovate nak sapu yg buku2 die yang terskip nak beli dulu… selalu nye sewa buku je kat readers paradise mcm buku fixi n lejen… kangkdang nobel pon hangkut skali..opsss ade yg nk marah ke???? Tolong lah restu…. Taw baucer tuh utk beli barang2 art..tp ade ke kedai yg jual art board segedabak cam gajah tuh…scale site yg dah siap…paling koman hampir lah..susah nak jumpe…kene rentas desa kene lalu utara selatan kena berenang selat melake seremban ahah….hiperbola yg paling malaz..aha ape pun sekarang sume dah hujung jari je…^^v

p/s:katenye capai daun pisang n airport…next time nak tengok kat airport ada tak orang makan nasi balut pakai daun pisang. Agak2 ade nak g serang…ntah2 tu la kot akak o abg o ahhhhh wateva..tp mybe 0.025% hlovate!!ahaha