20110801

Pertama Ramadhan

arini first ramadan...pertama ramadan gigih nak balek kL walaupon pukul 4 pagi... nak bersahur n berbuka bersame2 family tersayang lah katakan...dah alang-alang poli aq cuti isnin so pe g kemas2 barang jumaat lalu n teros g beli tiket kat pasir gudang...huhu selamat ade tiket g...n aq owg yang terakhir yang menghabiskan tiket pada hari tu...sorry rrr pakcik makcik sekelian...sape cepat die dapat...:P

sebelom ramadan sabtu aritu tok busu aq wat kenduri tahlil n kesyukuran b4 ramadhan...dah lame x g kenduri so aq pon mengikot lah ibu n ayah walaupon badan penat n ngantok yang amat..sebab ape ngantok??sebab aq geram tol dalam bas transnasional aritu...dah tengah-tengah malam buta pon nak pasang lagu kuat2...pastu semangat lak pasang citew movie KL GENGSTER...busan sungguh(bg yang dah negok citew nie kompem2 se cm malaz dah nak tengok g kan time2 owg sume nak wat taik mate...termasok lah aq...)kalo die pasang SEKALI LAGI CINTA syok r gak...aq pon x negok g citew tu...hahah x pon NUR KASIH THE MOVIE... bau syok malam2 layannnnnnnn je....ni citew lawan2...tension aq...

ok past is past...semalam aq dapat terawih bersame2 penduduk kem ATM pasifik kat sini...Dah lame x jemaah kat masjid aL-Mukmin nie...almaklum lah den orang perantauan...jarang-jarang je balek sini itu pon kalo JOHOR bagi cuti...macam arini...setiap hari pertama ramadhan JOHOR pasti cuti...ehe gila x suka... umah sewa aq awal2 lagi kosong coz kawan2 aq gigih nak balek kampung masing-masing...padahal owang Johor agak...bukan jauh sgt pon.balek kol 7 kol 8 dah sampai...lain lah aq..kene g station bus lagi beli tiket g! 4 jam perjalanan lagi...kalo bus tu sesedap oren nak berhenti kat mane2 perhentian...alamatnye mmg lambat lah den sampai kL...

semalam first terawih tetibe jumpe kakak angkat aq...(kakak angkat ke???uhu nie akak tadarus sesame mase ramadhan tahun lepas)dah lame x jumpe...buzy lah kate kan padahal dok dalam satu kem gak...nak wat cm ner akak aq nie buzy sesangat mengalahkan suami die yang NAVY tu...buzy g tournament bowling sane... maen bowling sini... sampai bengkok2 jari tangan die aq tengok..tapi  kaye lah akak aq tu...sume die g sume menang..pingat, paila jangan cakap lah mmg banyak...agak2 kalo shalin zulkifli nak resign mmg akak aq ni boley ganti nye...tapi nak wat cm ner...die main bowling nie just untuk ARMY je..

sahur pagi tadi...aq dikejut kan dengan masej pepagi buta dari my housemate..."ADDA bangun sahur" hisyyy selamat aq x cmpak hp aq yang tertibe keluar lagu masej..x ke gila kol 3.30pg masej aq soh sahur...awal lagi.. alarm jam aq pon x bunyi lagi...lex rr..kol 5 den bangun...nak senyap hp tu mmg aq sorok dalam bantal la.. tetibe terlajak...ha tu lah owg masej soh bangun x nak bangun...5.20 bau bangun...walaupon malaz bebenor mate nie nak bukak..g dapur tetibe ibu wat pingat durian...wah sedap gilew...tapi pagi2 makan durian????erm.."ibu nak telor dadar tolong masakkan"...lalu dengan mate yang nak x nak buka aq gagah kan gak siapkan telor dadar untuk my mun terchenta...makan pepagi mmg x ade nafsu nak makan lelebih... biase la tuh...

AZAM...harap tahun nie aq dapat berpuase sebulan lagi...itupon kalo ALLAH bagi lah...macam tahun lepas Alhamdullilah aq berjaye berpuase sebulan...ehe best tu...x yah ganti2 pose...terawih pon boleh full..so tahun nie pon arab2 aq dapat wat terawih kat masjid Politeknik premier aq dengan baik lah...n dapat khatam kan gak al-quran sebelum ramadhan habis...tetibe terbace artikel ni


Perumpamaan SEORANG MUKMIN yang membaca Al Quran seumpama 
UTRUJJAH(sejenis buah seperti limau) BAUNYA HARUM dan RASANYA ENAK

Dan Perumpamaan SEORANG MUKMIN yang tidak membaca Al Quran 
seumpama KURMA TIDAK BERBAU tetapi RASANYA MANIS
Dan Perumpamaan ORANG MUNAFIK yang membaca Al Quran 
seumpama KEMANGI BAUNYA WANGI tetapi RASANYA PAHIT
Dan Perumpamaan ORANG MUNAFIK yang tidak membaca Al Quran 
seumpama HANDZALAH(sejenis tumbuhan liar yang menjalar) TIDAK BERBAU dan rasanya PAHIT

(HADIS SAHIH RIWAYAT MUSLIM)

BERIMAN KEPADA KITAB-KITAB.....
AL QURAN itu TEMAN KITA
AL QURAN itu PENGUBAT KITA
AL QURAN itu PETUNJUK KITA
AL QURAN itu SYAFAAT KITA
AL QURAN itu RAHMAT KITA
AL QURAN itu PENASIHAT KITA
AL QURAN itu MAKANAN KITA

BACALAH walaupun SATU AYAT setiap hari semoga Kelak AL QURAN menjd SAKSI KITA di MAHKAMAH ALLAH

insyaallah...ok kowang last dari aq..


DELETE semua FILE kebencian...
                                                     
♥ INSTALL anti-virus egonisme...
♥ RESTART kehidupanmu dgn kasih...
♥ REFRESH peribadimu...
♥ DOWNLOAD kesabaran...
♥ UPLOAD tingkahlaku yg benar...
♥ Jgn meng-'UNDO pengalaman buruk...
♥ COPY & PASTE semua pengajaran & ilmu yg baik...
♥ LOADING semua dgn DOA & USAHA..

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yg mulia kpd semua yg mengenali aq... ^_~


No comments:

Post a Comment