20110429

enjoying cheeriness

cerita semalam aq bawak arini....lame x update kan blog...ala tapi x de la lame sgt...kira ngan jari pon boley.. xdela sebabnye kemalazsan aq dh dtg kembali...aq mlz  nk bukak lappy coz keje yang telampau banyak kat umah nie membuatkan aq mlz nk o9 ntah kebende ntah sume...ntah x tau pe yang merasok badan aq!!! semangat gigih aq dtg kembali...habis seminggu nie aq wat keje umah je..mmg kelas satu bile mummy daddy balek je dr kerje uma tip top dapur tersusun n makanan terhidang...satu umah aq kejekan..dr ruang tamu, tengah dapor bilik n ruang blakang,bilik air,kipas,mangkuk2 jamban sume..mmg berkilat bersih licin suci dan murni..hahahha amacam...??

ok mmg penat tp ntah la dh tu je mende yg aq kne buat dr aq dok lepak ngadap movie n nenovel aq yang lelame!!!kang akak-akak kesayangan aq balek uma je mara-mara aq npe x buat nie nape x buat tu...so baik aq buat dr kene mara..!! tapi dh rase x aci la pulak kan asek-asek aq je...mane aci!!!so semalam aq hambek cuti aq bersara letak jawatan jap...n aq merayau dari pagi sampai malam...ahahahha ala x de la merayau mane pon lepak ngan nisa je kat  TAMAN BUKIT PERMAI CHERAS..aq wat pe kat citu...heheh jumpe my beloved teacher la..die bau pas bis pantang so kire nk negok beby la nie...ehehe


N0R IRDINA SOFEA ok mmg cumey mcm ibu die....dari pagi ade kat uma cikgu kami mule-mule pegi jejalan minum pagi kat lua...cuci-cuci mate sambil cicah ayat-ayat cinta jap!!huuh x de la sambil makan cucur cicah sos je...pastu tengah ary amek anak cikgu kat tadika...petang lak cikgu ade appointment kat HUKM so aq n ahya la yang jd babysitter tok anak die sampai petang..ok slamat mendengar cakap n kate akak adda n akak nisa..aq layan je celoteh bebudak tu cm adeq sedare aq yang lean ..main tanah liat sambil makan ayam n tengok wonderpet n segala citew kat tv9 dekat dihati akhirnye mereka tidur...ok best dieowag tidow pon... itu pon selepas maen pusing-pusing,golek-golek,kejar-kejar,kemas-kemas barang n main jerit-jerit...!! sungguh aq rase umor aq semalam pon dh macam umo diewang dh...x ade beze...ngan aq sekali maen kejar-kejar bagai nak gilew mcm kompem mati la kalo kne tangkap..ahya lak ley lak aci tinggal kan aq sesorang.. die sesedap oren wat taik mate...(ok x mara tapi geram jew...)hehe pas bg dieowang minum susu n HAFIZ N IRDINA baring sebelah aq..ngan aq aq sekali terlelap...ek bkn tidur aq pejam mate je...sedar2 pukul 6!! hukuluuuuu cikgu dh balek...slamt x wat stadment kuak lentang..ahahah..

kemas-kemas barang...aq hingat kan cikgu nak anta je teros sampai uma..upew nye cikgu nak bawak pergi makan!!! aq mmg segan la kan..dh la pagi n tengah ary cikgu belanje makan...(tp owang nak blnje kan huhuh jalan je la...) emm dh macam satu keluarge lak aq rase..x sangke suami cikgu belanje makan kat Kanny Rogers kat VIVA Miharja...aq ngan ahya x tau nk ckp ape dh...ehehe suke suke...!!mmg sampai dh x larat nk bangun la makan ayam n aiskim...mungkin sebagai balasan jage anak -anak mereka kot...(alaaaa small the pieces la...)bkn susah pon jage bdk 5 n 3 tahun...baby boley je jage tp aq takot gak kang akak abg die kaco kang x tenteram lak adeq die nak tdo..so selamat baby cikgu anta uma jiran mase die g appointment tgh ary tu...pastu kiteowg solat maghrib n last cikgu anta kiteowg balek umah...walawei x sangke dapat jejalan ngan cikgu mcm nie..kire cikgu nie paling baek la ngan aq n nisa sebab kiteowg mmg suke terjah umah die..emm x penah kot sebelom2 nie ade cikgu yang wat cm nie...selalu anta tompang naek kate anta kat umah ade le..nk makan jejalan sesame rasenye cm x penah lg kot...so kire Pn.Anis n family la owg pertame...sayang lebih la cikgu!!

emm walaupon sepanjang ary berjalan jadi budak kecik gak..(maen kejar-kejar) tapi best..mmg syg lebih lg la kat anak cikgu n cikgu anis...tqvm..ehehe siap anta depan uma tu..jimat duit hahahh balek2 uma... haiyaaaaa... adeq-adeq aq memang x ley harap...harap je balek sek awal..satu keje pon x buat...mmg menyirap...raase nk lesing je sekor-sekor...malaz nk fikir.. mandi solat n bummm!! x tdo pon...aq layan novel lu...emm M.A.I.D igt x novel nie...aq x beli tapi nisa telah menstabotaj aq...aloalolaolo die mmg keji walaupon aq kate aq x nak tapi die suakan gak kat depan dua bijik mate aq... haila haila mane boley jadi...bende depan mate...aq pon mek je la bawak masok beg...ok pagi ni bau je bis bace novel yang setebal 753m/s tu!!! mmg best..aq bagi gred A-.huhuh ok la tu.....romantika de amor pon ade gak!!so x yah la beli kat PWTC sok. aq beli novel SITI ROSMIZAH  jela 7 HARI MENCINTAI MU...compem sedey n lawak novel die...coz sebelum2 nie novel die mmg mcm tu la.aq pon terkejot gak tetibe aritu aq bukak surat khabar die dh buat novel baru...dh la tebal sesagat sampai 1050m/s...mmg tabik spring tiong tiong la kat SITI ROSMIZA coz bejaye tubuhkan novel sampai 1050 lebih tu!!!mmg otak n idea die bergeliga mcm diamond..aq nk buat novel 2m/s pon dh macam nak jawab soalan exm sampai perah otak air peluh kua-kua ngan banyak... ahahah(hiperbola yang sangat melampau ok)..kowang nk bace ke blubb die.....ok aq sediakan...aq mmg suke post pepanjang nie...:D


Khuzairi, dalam diam mencintai gadis bernama Mia Adriana. Cinta pandang pertama menjadikan dia seorang perindu yang setia. Namun sifat angkuh dan sombong gadis ini menyebabkan Khuzairi tidak pernah walau sebesar hama jua menyimpan impian untuk memilikinya.

“Kau ni memang dasar jantan tak sedar diri tau. Kau memang saja nak cari pasal dengan aku kan? Hei Khuzairi kau dengar sini. Kau tu budak kampung yang tak sedar diri! Tapi ada hati  nak kahwin dengan anak orang kaya! Sedar-sedarkanlah diri kau tu. Kau tak layak langsung nak berdamping dengan akulah. Kau nak aku bawak cermin ke suluhkan muka kau. Buat tak reti bahasalah pulak. Aku harap lepas ni kau akan ingat kata-kata aku ni sampai mati! So…apa kata kau berambus sekarang! Kau pergi balik jaga kambing-kambing kau sebab kat situ baru betul tempat kau!”

Aduhai! Angkuh sungguh kata-katanya. Bungkam seketika Khuzairi mendengarnya. Jauh di sudut hati dia mula bertanya, sampai bila dia mampu untuk terus menahan makian dan hinaan yang di lemparkan oleh gadis ini? Sudah lalikah telinganya? Sudah matikah perasaannya? Tidak ke dia kecewa? Tidakkah dia terluka? Khuzairi mengangguk perlahan.

“Ya, aku juga manusia biasa, aku ada hati dan perasaan, tapi aku tidak mampu untuk berbuat apa-apa, demi satu amanah aku harus menelannya, demi satu amanah aku harus terus bersabar….”

Amanah? Amanah siapa yang di genggam oleh Khuzairi itu, sehingga dia sanggup mengheret dirinya ke kancah derita?
Lupakah Mia Adriana, hidup ini bagaikan putaran roda, satu waktu keangkuhan dan kesombongan itu akan memamah dirinya sendiri. Berdoalah, di kala keinsafan menjelma nanti, cinta lelaki bernama Khuzairi ini belum terpadam lagi buat dirinya.



p/s: selalunye lah novel die laki yang jahat...tu aq mmg setuju la!!tapi kali ni pompuan lak...aq sangat x setuju rasenye... tapi bile tgok ayat kat blubb bapak karek pompuan nie...aq pon benci...ok pape je jnji bukan aq!! tapi kan cantikkan cover die...aq suke!!ade bunge!!!x sabo nk beli sok!!!msti dapat tandatangan nie...hehehe

20110422

M.A.I.D

maid??????bukan aq yang jadi maid ok!!!(tapi ade la sikit sejak akhir-akhir nie...)eheh...ni aq nak citer pasal satu n0vel nie...tajuk nyer M.A.I.D.

best la pulak aq bace sinop die..nisa dah ade dah n0vel nie..die dapat free lagi...jelez aq...tapi aq kompem x nak pinjam n0vel nie...walaupon nisa akan sua-suakan n0vel nie kat depan dua bijik mata aq...aq x kan amik...uhhhu..n0vel best nie...!!!!wat pe nak pinjam-pinjam..beli teros...n aq akan beli kat PWTC pesta buku antarabangsa nnty dengan dolly,ain,jai,pejal,n nisa...best-best kami renion...!!!!huit-huit x sabonye...

al-kisahnye beginie....:


Pengembaraan Noorul ke alam yang serba serbi baru bermula semenjak menjadi pembantu rumah di penthouse mewah seorang lelaki kacak bernama Harris Tan Sri Hamdan<-----(kompem kacak kan....x penah dalam novel ade yang x kacak aq bace g ...)yang cerewetye mengalahkan nenek kebayan. Oleh kerana sifatnye yang cerewet itu,Noorul menggelarkan Harris Mr. F .  Kenapa F,bukan G,atau H? Kerana F itu adalah untuk 'fussy' atau dalam bahasa melayunye cerewet!!! Semua yang Noorul lakukan sentiasa mengundang tengkingan dan jelingan tajam Mr. F .Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada awalnye,entah bagaimana mereka boleh makan semeja. Semakin lama Noorul mengenali Mr. F semakin banyak pula sebab yang dia temui untuk mencintai lelaki itu <-----(dah agak dah...) 

Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr .F terpaksa dinikahkan (haila-haila...). Gusarnya hati, Allah sahaja yang tahu kerana dia tidak pasti sama ada Mr. F boleh menerimanya sebagai isteri atau tidak. Noorul mula berteka-teki sendiri tentang siapa dalang di dalam penyebaran fitnah ini.Adakah angkara Asyraf, yang sememangnya berdendam dengan Noorul? Atau pun musuh perniagaan Tan Sri Hamdan? Mampukah Noorul dan Mr. F melayari bahtera rumah tangga bersama? Bagaimana pula dengan Elisa yang sememangnya cintakan Mr.F? Apa pula yang terjadi apabila Nurina.bekas kekasih Mr. F pulang ke Malaysia untuk menagih kembali cinta daripada lelaki itu?Haikal pula, dapatkah menerima Noorul,orang yang dicintainya sebagai kakak ipar?

p/s: hehehhe melayang la duit 26 hengget...xpe-xpe...asalkan puas hati...pasal n0vel aq mmg x penah kedukot sungguh...ahahhah...sengal...

20110415

sad teen

Quiz yang aq buat aryni mcm menarik jugak la..ala-ala gothic lah pulak aq sekarang...Dulu Punk*LOL*.
Ni kalo mummy daddy tengok blog nie silap-silap dua-dua geleng pale :keputusannye the---> sad teen

sedihkah saya?adda...

kalau nak buat rumusan dengan format kertas 2 bahase melayu SPM,huraian yang diperolehi dari quiz tersebut merumuskan bahwa che ADDA adalah seorang remaja yang murung dan pesimis dan paranoid
(aq terguling-guling gelak terkekeh-kekeh masa bace bahgian ini dalam keputusan quiz tu --->sebab... aq rase aq nie hard optimist...kalo dok compem mase kene dera ngan pekerje PERKESO dulu...aq dh resign dua poloh empat jam tanpe tunggu sesaat pon!)

dikatekan jua bahwa personaliti che ADDA adalah satu dimensi.
(aq sendiri pun x dpt membygkan 'berdimensi' tu mcm mne?kowg tau?...agak agak ade ke macam tengok JAWS 3D kat tb3 tu?)dah mengelirukan (HUH?)

Dalam quiz itu gak mengatakan che ADDA telah bosan dengan rentak hidupnye sekarang ini dan mengimpikan kehidupan yang lebih menarik <----sesungguhnye aq membangkang habis-habiskan ...what the fish..X SETUJU...Nasib baik yang buat quiz nie bkn ahli psikologi...

ok nafas ditarik...dan aq rase ni bahagian yang paaaaaaaaaliiiiiiiinnnnggg ironi dalam quiz nie...
YOU tend to think that no one understans you,not even your parents/guardians/friends.But that is just the opposite!The people who love you want to help,but they don't know how becouse they have a feeling that they will say something wrong and turn you way.You have to let them know taht you are willing to hear what they have to say....and it might do some good to listen to them....
(sebab ironinye?kenape ironi?sebab aq setuju dgn bahgian  yang awl tu je... ayat pertamenye... sebab itu yang aq rase...orang x kan paham aq kot...mestilah macam tu sebab aq pon x berape nak paham diri aq sendiri...
kalo tidak,xkan aq wat quiz personaliti panjang berjela-jela cm nie sebab nak tau diri sendiri...aduh dan untuk ayat yang lepas ayat yang aq setuju tu....erm....erm...drop the subject

mungkinkah benar atau mungkinkah tidak ? mungkinkah tidak atau mungkinkah benar?
sudah gaharu cendana pulak,sudah tau bertanye pulak!
(disebabkan rumusan ini diakhiri dengan pantun,aq hanye memperolehi markah ihsan kerana tidak menepati format sebuah rumusan....tq)


p/s:sesungguhnyelah.....aq ADDA sudah putusfius....

20110413

solitude

maknenye:sendiri
ada kala ketikanya sendirian itu perlu.macam orang yang tengah dalam program diet nk makan aiskrim.tak boleh makan selalu.tapi apabila sesekali sesekala buat,terasa 'heaven'.kalau dibuat selalu mungkin orang akan kata macam anti-sosial.aq bukannya sampai tahap tu.mana ada manusia yang boleh hidup sesorang je. bekawan itu perlu.tapi kalau berkawan yang membawa kepada teman hidup...haila haila....ni mesti terbawa-bawa dalam interbiu dengan anis semalam nie...


aq buat kuiz nie...keputusannye: *sigh*

you're an assassin.that mean you are a professional
(aha..aha..that's me alright,professional petala kelapan.
muka x berperasaan macam papan batu aje...)

and do your job without mixing any emotions in it
(betul...betul...aq adda yang xde perasaan tapi 
semnjak dua menjak jejak umo 19 tahun ni kepala pun dah x betul.pertukaran hormon ke? musykil..pertukaran hormon membantu pengeluaran airmate ke?)

in your life you have probably been hurt many times and have gotten some mental scars
(mungkin ye...mungkin tidak...dan aritu ...*sigh*)

this result in you being distant from people
(ada betulnye...)

though many think that you are evil,you are not
(Evil?Mak oiii...)

what are really are is a person,
trying to forget your pain and past
(erm...bukan semua macam nie ke?
siapa yang nak ingat mende yang dah lepas dan yang menyakitkan....)

you are the person who never seems to care
(*aq senyum sumbing kat sini*)

and that is why being an assassin fits you good.
at least,that's what people think.
even if you  don't care that much for your victims,
you still have the ability to care and generally feel(yes)

it is not lost,just a little forgetten.in crowds you tend to not get to be noticed,
and dress in black or other discrete colour
(ahah...aq mmg fashion disaster)

you dont't like being in the spotlight and wish people would just leave you alone
(ikut keadaan)

but once you do get close to someone you have a hard time letting go and get real down
if you lose him/her
(mungkin patut kata err...'biarlah rahsia')

p/s: Aahh....quit it adda...mmg kenyataan.you're afraid to love becouse you're afraid of losing ,kan?
O˜la....Nehi Never...aq mmg x main mende hati perasaan pelik-pelik macam tu...
ary2 npe sedih sgt kne fire?
ade ke orang yang happy kne snap macam tu??????
diri sendiri
Entah 
diri sendiri pon x pasti kenape...
mugkin sebab mmg tengah dalam keadaan yang sgt vulnerable...



*sheesh*

pada kebiasaannye...selalunye....secara normalnye...pendek katanye...
aq bukan lah manusia  yang berperasaan sangat.Emo-no. 
Tetapi semenjak dua menjak nie 
aq rasa ada bakteria atau fungus atau virus atau potogen entah ape yang sudah 'merampas kuasa' 
dalam otak aq..
aq bukannye ratu air mata atau pun apa jua ratu yang seumpama dengan nye...
kalau ikutkan, aq mmg x  reti pun sebenarnye nak meleleh ke ape.
tapi ari2 pasal ape entah...*shees*


p/s: aq pernah terbace satu quate: 
"the walls we build around us to keep out the sadness also keep out the joy"

20110410

Beribu Sesalan

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri
Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu
Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi
Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi
Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri
Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu
Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu
Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu
Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu
Beribu sesalanku ,,.

p/s:kisah yang telah berakhir..mungkin dah sampai titik noktahnye.
melodi yang tepat untuk diri sendiri...
yaaa beribu sesalan yang benar-benar terjadi...

20110403

Sex Determination

Haila haila

Jom belajar sesuatu hari ni..

Sex determination atau nama melayunya penentuan jantina. Itu adalah tajuk yang aku rasakan sangat sesuai untuk dibincangkan pada hari minggu ini. Kalau tak hari minggu pon aku rasa sesuai jugak. Tak kiralah bila-bila, tajuk ini juga sesuai dibincangkan sepanjang zaman. Pernahkah anda mendengar situasi begini :

Suami : Saya nak anak laki lah ! Yang ni dah masuk kali ke 3! Semuanya pompuan! Apa awak ingat saya nak tubuhkan Spice Girls versi Malaysia? 

Isteri : Sob sob maafkan saya bang, saya dah cuba yang terbaik wuwuw
Suami : Ahhhh cubo tak cubo tak do do. Bukan susah pon. Den mintak kau anak lolaki yoo bukan Porsche Cayenne S Hybrid pon. Kito coghai (cerai) yo lah! Baik den caghik (cari ) bini laen yang bulih bagi den anak lolaki.

Hmmm...familiar kan dengan situasi begini? Sering pasangan suami isteri bergaduh kerana mahukan anak berjantina sekian sekian. Yang si suami mahukan anak lelaki tapi yang keluar asek la anak perempuan. Lepas tu bila keinginan dia tak tercapai, maka dia salahkan si isteri dan memasang niat untuk berkahwin lain dengan alasan si isteri tidak boleh memenuhi kehendaknya. Si isteri mengalami depressi teruk kerana merasakan dia yang bertanggungjawab ke atas semua yang terjadi.

Sebenarnya manusia yang normal ada 46 chromosomes. 44 autosomes & 2 sex chromosomes. Sex chromosomes inilah yang akan menentukan jantina kita. Sex chromosomes ini 1 datangnya dari perempuan (ovum) & 1 lagi dari lelaki (sperm).

jensen ackles= XY (male)


Taylor swift = XX (female)

Yang ni XY tapi berlagak XX. 
Yeah like we can't differentiate you :')

Tapi perempuan hanya boleh membawa X chromosome sahaja. Sedangkan lelaki boleh membawa sama ada X atau Y chromosome. Sewaktu sexual intercourse berlaku, sperms akan berenang-renang ke tepian hulu untuk menemui buah hatinya, si ovum. Si ovum merupakan seorang yang taat, playgirl jauh sekali, maka dia hanya membenarkan 1 sperm menembusinya. Jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome X maka X + X = XX (female). Manakala jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome Y, maka X + Y = XY (male). Dalam erti kata lain,JANTINA SEBENARNYA DITENTUKAN OLEH PIHAK LELAKI.

So apehal kau nak kecoh lebih put the blame dekat ibu yang mengandung bila kau tak dapat anak lelaki?Macam tak pernah dengar pulak orang kata, jangan salahkan ibu yang mengandung. Like it's true okay. Contoh macam kau sakit giler perut pastu kau nak berry, lepas tu kau masuk tandas tapi t*hi tak mahu keluar. Kau salahkan tandas ke? Padahal rectum kau yang tak cukup dilate dan tak stimulate defecation reflex haha!

Even kau kahwin lain pon, kalau sperms kau asek bawak X chromosome, anak itu akan jadi perempuan jugak. It won't solve anything. The best way is to keep on trying. Mana tau one day jack pot ke dapatlah kau anak lelaki. Kesianlah kat orang perempuan, dah mengandung, beranak, lepas tu disalahkan lagi semata-mata sebab kau tak nak baca fakta science darjah 4. Itulah suruh baca scientific facts taknak, asek baca Metro.

p/s:emo terlebih. hari ni..tapi tak pe lah coz hari ini aku dapat kfc dari kawan aku so tak noh lah marah-marah..ehehhe...anugerah berita harian....mesti tengok malam nie...setelah dah berbulanbulan tak tengook tv...yuhooooooooo

Thank you for reading this entry !
Ikhlas dari adda
yang copy n paste...ahahahahha